Srpski tehnički list

Кад би се материјални ровови преламали у у вертикалној и хоризонталној равни баш на оним местима где су раније снимљени попречни профили, онда би тачност без сумње била велика, али то у већини случајева није случај већ се ровови мењају _ међу снимљеним попречним профилима и то по неколико пута и тада морају се висине терена интерполовати и измишљати да се на крају крајева као резултат тог педантног рада добије огроман губитак у времену и никака тачност.

Математички тачно рачунају се запремине маса и по таблицама, кад би биле испуњене претпоставке о равности земљишта а те претпоставке нису ни мало даље од истине него оне које се морају чинити при рачунању из попречних профила, а шта више прва могу често бити и ближе истини него последње. У самој ствари како могу бити близу истини рачунања кубатуре материјалних ровова, који су до премера једном или неколи-

о пута заливани водом и пуњени наносом!2 КЗашто се у таком случају обрачун с предузимачем по материјалним рововима јавља као неопходни услов у уговору с предузимачем2)!

Тамо се сва питања, која надзорни инжењер према своме искуству не сме или не жели сам да решава, саопштавају по телефону шефу секције и он по телефону даје упутства или решење дотичних питања.

Питања која се не могу решити разговором по телефону решавају се приликом пролаза шефа по линији, који најмање три пут у месецу обилази своју 100 километарну секцију. Овде шеф секције не рачуна себе довољно компентним да решава ма каква питања и обилази своју секцију од 15—30 км. дужине један пут у месецу.

Тамо због експропријације не задржава се никакав посао ни један дан. а овде на експропријацију чекају по неки делови и по 2 године.

Тамо свака секција има свој одређени и утврђени број чиновника и служитеља и само у ретким случајевима и при основаним преставкама шефа секције Управа повећава тај број на 2 — 3 техника или надзорника јер се у напред сваком надзорном инжењеру одређује така деоница коју он може и треба да савлада. Он би за то примио за увреду да му без његове молбе и знзња шаљу у помоћ нове људе и примио би 1) као знак да он сам мало ради и рђаво води посао своје деонице.

= 2000

Овде на против на секцију 0: 15 км. дужине натрпају толико чиновника да њихов број превазилази број километарског коља,=) а шеф секције не само, да се на то не љути него се још и радује јер му ласка да командује тако знатним бројем чиновника,

Тамо шњунак увозе возовима право из шљунчаних каријера, који се раније колосеком вежу за пругу. Таке шљункаре се отварају на 60 — 80 км. Колосек се полаже по готовом насипу или усеку а одма за њим следује воз са шљунком. При таквом раду кубни метар шљунка заједно с подбијањем под колосек кошта највише 1,50 до 2,0 динара.

Овде шљунак спремају једновремено с грађењем трупа железничког, довозе га до

| пруге колима а за тим наново товаре и разносе га по линији а због тога он кошта не-

колико пута скупље него тамо.

Тамо особиту важност полажу на што раније полагање колосека и то полагање одмах и почињу чим су готови земљани радови и зидани мостови. Ако су на појединим местима извесни радови заостали као тунели, мостови насипи или усеци то се због њих не одлаже полагање већ се они привремено обилазе. Место гвоздених мостовских конструкција благовремено се спреме и израде дрвени мостови или се мањи отвори премосте пакетима из шина, а гвоздене конструкције мостова довозе се за тим по готовом колосеку и монтирају на своја места. У опште тамо би се сматрало за велики грех задржавати полагање колосека због појединих сметња на путу и чим се види да ће на извесном месту радови заостати од околних одмах се мисли, како да се на том месту рад убрза, или, ако то није могуће, како да се обиђу та места при полагању колосека,

Тамо је прва брига шефова секција да нађу и изаберу надзорнике од чијег знања и умења у велико зависи успех и солидност радова и зато са на таква места постављају само људи који су или свршили какву нижу техничку школу или су дуго провели при радовима као радници, мајстори, десетари и т. п. и тиме се оспособили не само да пандуришу, већ да сами и самостално дају упуства у раду који надзиравају.

Овде на против надзорници су и ковачи и клонфери и инвалиди и ма ко други само не они који би бар што год разумевали у

#) На једној деоници од 15 км. дужине било је једно време равно 20 чиновника не рачунајући ту и 3—4 мала надзорника .