Srpski tehnički list

— 154 —

дружељуба међу инжењерима и архитектама —'члановима Удружења--што чини такође један од задатака нашег Удружења. У пројекту је био још већи бро сличних месних екскурзија, али су важни политички догађаји у нашем суседству омели у извршењу многе намераване послове и замисли Управног Одбора. Груба повреда права и међународних уговора извршена концем септембра анексијом Босне и Хер цеговине створила је дуготрајну кризу у целој Европи, и ванредне прилике у Србији и око ње морале су изазвати известан застој и у пословима Удружења, и ако се Управни Удбор и за то време трудио да се одазове својим дужностима према Удружењу. Исти узроци утицали су те је ове године одржано свега два месна скупа, од којих други заслужује нарочиту пажњу по донетим одлукама о којима ће мало доцније бити говора.

Поред веза са Хрватским и Бугарским Удру: жењем инжењера Управни Одбор успео је да ступи у односе у току прошле године још и са Удружењем Чешких инжењера и архитекта, које нам је редовно слало свој лист у замену. Из објављене преписке у нашем Листу пак, чланови су могли увидети да је удружење остварило пријатељске везе и ступило у блиске односе са два велика руска удружења: „Собрањем инжењера путова саобраћаја“ и „Императорским С. Петроградским Друштвом Архитекта “

Почетком јула прошл: године Удружење је позвато да пошље представлике на конференцију свих стручних и хуманитарних Удружења у Београду, која је имала да проучи питање о подизању једног заједничког друштвеног дома у Београду. Као своје изасланике Управни Одбор послао јег. гг. Кирила Савића и Д. Маслаћа. Међутим ова конференција није донела резултата из разлога што су за подизање једног таквог великог дома потребна и знатна материјална средства којима београдска удружења за данас не располажу.

Како је Удружење већ зашло у двадесету годину свога деловања, Управни одбор сматрао је, да је већ време да се проучи питање о прослави двадесетпетогодишњице, и учине све припреме како би се на видан начин показао успех и утицај рада Удружења за 25 година, као и успех и угицај техничког рада у обновљеној Србији.

Ово питање третирано је на П месном скупу и једнодушно је усвојена одлука да се двадесетпетогодишњица Удружења прослави и манифестује на овај начин:

1). Издавањем споменице, у којој ће бити изложен историјски развитак технике у Србији и утицај технике на културни развитак; историја и преглед целокупног рада Удружења и његов утицај на јавне радове и културни напредак.

| жењу, јер да је то учињено, вероватно се

2.) Свечаним отварањем Дома Удружења и изложбом техничких радова.

3) Прикупљањем скица снимака и осталих података о сеоским имањима, сређивањем грађе а по

| могућности и израдом угледних планова за подизање

сеоских имања с обзиром на све прилике, погодбе и околности у којима наш сељак живи у појединим крајевима наше отаџбине,

Ценећи важност свих изнетих предлога, чије је остварење потребно много добре воље и сарадње свих чланова Удружења, Управни Одбор је овај предлог месног скупа иснео пред ХХ Главин скуп као засебну тачку дневнога реда, у жељи да се ти предлози пре доношења одлуке свестрано испитају и оцене.

Из извештаја благајне увидећете да је питање о подизању Дома наишло на топал пријем код чланова, те је и пре доношења дефинитивне одлуке приступљено прикупљању прилога.

Поред свег заузимања Управног Одбора Удружење ни ове године није било срећно да се Пројекат закона о уређењу Министарства Грађевина израђен још 1907 год. бар претресе у Министарству Грађевина и спроведе Државном Савету и Народној Скупштини. Надати се да бар у току идуће године општа намеравана реорганизација државне

за

| администрације неће мимоићи ни наше Министарство

Грађевина.

Предлог закона о сувоземним путовима изнет је на решење при крају сесије Народној Скупштини али није окончан, У нашем листу прошле године изнете су добре стране, али и мане тога законског пројекта Сада се јасно показало да је прошли Управни Одбор Удружења с правом зажалио што тај пројекат није претходно послат на оцену Удруе не би десило да скупштина већину чланова законског пројекта мора враћати Одбору на поновно редиговање. Удружење је и у току ове године водило рачуна о свима важним техничким питањима у земљи и ван ње, саопштавали их и претресали у своме органу,

Заузимањем Господина Министра Грађевина Народна Скупштина унела је у буџету Министарства Грађевине позицију од 2000 динара као помоћ „Српском Техничком Листу“ Управни Одбор сматра за дужност да и овом приликом захвали како Господину Министру Грађевина, тако и свој господи у Министарству Грађевина и Народној Скупштнни, који су допринели да се једином стручном техничком Листу укаже ова помоћ.

Приликом прошлогодишњег излета велики број чланова изразио је жељу да се ове године приреди већа екскурзија ван земље: Београд— Цариград — Солун — Београд. Међутим због нере-