Srpski tehnički list

— 146 —

Међународни Савез

Удружења за испитивање техничких материјала. Наука о испитивању материјала чини један важан део модерне технологије, а бави се поглавито испитивањем физичких и хемиских особина грађевинских и конструкционих материјала, при чему има да утврди све оне особине, које могу имати интереса, како за произвођаче, тако и за оне, који материјале треше и употребљавају за ма какав циљ.

Ако бацимо један поглед на историјско развиће испитивања материјала видећемо, да тежња да се испита употребљивост материјала пре него што се прераде за какав било циљ депире још из времена првих почетака културе. Али испитивање материјала на научној основи, које води рачуна о потребама модерне технике и чији резултати чине данас један део од знања неопходно потребних свакоме инжењеру — сразмерно је млада наука; али је својим наглим развитком за последњих неколико деценија стекла право да стане у ис ти ред са осталим техничким дисциплинама.

Прва, на научној основи изведена испи-

тивања, која су позната ширим круговима об-

јављена су почетком шесетих година прошло - |

га века: ова се односе на испитивање гвоздених полуга при истезању, а вршио их је енглески инжењер Кикајду. У Немачкој је уубћјег године 1870 објавио резултат својих т, з. трајних опита („Пацегуегзисћеп“). Он је штапове од гвожђа, челика, месинга, бакра и Т. д, излагао на милионе пута поновљеном оптерећењу на истезање, притисак, савијање и тозију, при чему је употребљавао нарочита помоћна средства. Ма тај начин он је добио она оптерећења, која дотични материјали могу при употреби у конструкцијама да подносе а да при томе не наступи деформисање појединих саставних делова. У новије време Велеров начин испитивања добија све више и више важности, пошто се за време неколико деценија стекло искуство да т. 3. опит раскидања, при коме се штап само једним оптерећењем истеже до кидања не може дати потпуне доказе о употребљивости једног материјала. Велерове покушаје наставио је зрапсепђеге из чије се скромне лабораторије на Берлинској занатској Академији, у току година створио, богато снабдевен свима модерним помоћним средствима и опремом, институт за испитивање материјала на Великој Техничкој Школи у Шарлотенбургу.

Научна важност испитивања материјала у Немачкој знатно је порасала после многоструких радова Ваизспсег-ових, вршених у лабораторији Техничке В. Школе у Минхену. Њему припада и заслуга што је први истакао потребу да се постигне јединство у начинима испитивања материјала

За последњих двадесет година литература о испитивању материјала знатно се обогатила. Поред многостуруких публикација Те|тајега и Васћ-а нарочито треба истаћи радове у. Машепо-а који је цео свој живот посветио научном испитивању нарочито оних материјала, који налазе примене у машинству, Опште признање заслужују на специјалним пољима испитивања радовн: КсК-а, Вата Едбррђ-а, Кидејоћ, агу-а, Негега-а, Нојде-а, Неуп-а, Зфубе.-а ТАшзоп-а, Опмп-а. ЗапдЂего-а, ОПифШуе-а и многих других.

За неговање модерног испитивања материјала створени су у најновије време многобројни институти на техничким великим школама. Ми у Србији у том погледу до скора смо били прилично заостали. Међутим захваљујући заузимљивости слалног доцента на Универзитету г. Д- Томића, и ако скромним средствима, успело се да се створи у току последње 3 — 4 године један модеран завод за испитивање материјала, снабдевен свима потребним машинама и опремом, који ће моћи да задовољи све наше домаће потребе. За наше инжењерске и архитектоне грађевине биће од врло велике користи и значаја, што ћемо сваки природан и вештачки материјал моћи пре употребе да испитамо, како у погледу јакоте тако и у погледу трајашности и издржљивости на мразу, влази и т.д. и то наравно много брже и са мањим средствима, него што је то било у случајевима када је материјал испитиван у страним заводима.

Како смо извештени, ако до Духова буду учињене све потребне припреме изв шиће се приликом овогодишњег главног скупа и свечано отварање нашег завода за испитање материјала у сваком случају, Управник Завода г. Томић позваће инжењере и архитекте, који буду на скупу „да корпоративно посете завод и упознају се са његовим уређењем..

Методе и поступци при испитивању материјала створене у поменутим научним институтима нашле су пријема, и распрострањене су у свима техничким круговима. Али у томе погледу постоји ипак једна незгода: што још ни данас није постигнуто потпуно јединство у начинима и прописима за испитивање материјала. Тако примера ради навешћемо, да,