Srpski tehnički list

— 148 —

Програм конгреса.

Уторник 7јсептембра: пуна седница и свечано отварање конгреса у присуству Њ. В. Данског Краља.

Поздрав изасланика и учасника.

Извештај председника Удружења.

Предавање г. инж. Раш Гагтзеп председника акционарског друштва Аађого-ских фабрика портланд цемента: „О развитку индустрије цемента у Данској“

У вече: Пријем у данском инжењерском Удружењу. Среда 8. септембра. Седнице појединих секција. У вече: Пријем чланова конгреса у општинској згради од стране општинског одбора затим посета у Тиволи.

Четвртак 9 септембра; Седнице појединих секција. — Вече слободно.

Петак 10 септембра: Седнице појединих секција.— затим са параброду преглед пристаништа Копенхагенског ручак у морском купатилу ЗКкодзђого-у.

Субота 11. септембра: Општи скуп; завршна седница конгреса. Извештај секција и доношење закључака. Предавање г. Ј. Е. З!геад-а! Е. К. 5. из Мидаејффогопаћ-а. „О практичној примени микроскопије при испитивању метала и легура“ затим из: лету Нејзтаб; посета дворца Кгопђогео и опроштајна свечаност у Мапешуљу.

(О данима |конгреса прегледаће се техничке знаменитости Копенхагена.

Сем Изасланика (делегата) појединих корпорација у конгресу ће моћи учествовати још само чланови Удружења.

Удео за конгрес одређен је: за господу 20 данских крона (26.70 франака) а за госпође 12 данских крона (16 франака).

Пријаве заједно с улогом примају се најдаље до 1. јуна и упућују се или члановима управе или повереницима дотичне земље, који ће их послати организационом комитету у Копенхагену (адреса: Рапек Јпсетешг Готетне, Атансаде 38, Корепћасеп) а један препис пријаве шаље се главном секретаријату Меп И. Могађаћп-таве 50:

После конгреса: Велика завршна екскурзија од недеље 12. септембра до петка 17. септембра (пк!).

Недеља, 12 септембра у вече: Одлазак лађом у Аађото и посета тамошњих фабрика цемента. Одатле или железницом у ЗКасеп или на северну обалу зарад прегледа великих обалских осигурања у Турогбп-у. Учасници обеју екскурзија састаће се у Аатизу зарад прегледа тамошње земаљске изложбе. Трошкови око ових екскурзија нису урачунати у улог за конгрес.

Програм питања о којима ће се поднети конгресу стручни извештаји врло је опширан.

Тако ће на немачком, француском или енглеском језику бити штампани сви извештаји који на време буду приспели. Сем тога ће чланови конгреса добити и допуне свеске о појединим извештајима у којима ће бити проширено све што се о дотичном предмету. буде већало и решило на конгресу. Само ће те свеске бити штампане на језику на коме је поднесен оригинал. Ове ће се свеске добити и у књижарама.

Извештаја ће бити ових:

О металима.

а). Металографија. — Општи извештаји од Е. Нецп-а; Специјалне врсте челика од Г. бшШе-а. Уплив загревања на челик за опруге од 5. Н. Ру. О једном темату металографије од 'У. Козешћет-а-

б). Пробе на тврдоћу у опште. — Званичан извештај у опште о том јпитању; од Р. Ридама-а. Упрошћен апарат за вршење проба помоћу лопти ; од Е. Неуп и АдМапепз-а. Примена пробе с лоптама за одредбу тврдоће материјала за горњи строј железница од А. Оеззпег-а. О Вппе!-овом начину одредбе тврдоће од Н. Мооте.

с). Пробе ударом: Званичан гизвештај о томе питању у опште од А. Сћагру. Појам о специфичком раду урара при пробама ударом; 5. КеуеШоп Рамз. Покушаји с ударима на променљивој температури. 1. ашпег и ад. КехеПоп Рапз.0 пробама удара на истезање. Р. Вгешћ, Рапз. О пробама ударом на савијање кад су штапови зарезани Р. 5сћШе и Е. Вишппе, 28псћ. — Упоредне статистичке и диналичке пробе на савијање код зарезаних штапова. А. еоп и Р. Тадшо Млп. — Модеран начин испитивања за легуре бакра 1. ОшПе и [. Кеуепјоп, Рап5. Динамично оптерећење и проба ударом : мМенкћон, Москва. Појединачно испитивање важних конструктивних делова О. Ношезђега, Утеп.

Пробе на трајност: Званичан извештај Е. Номага; ајемоуп Атзепа!. Проба квалитета и трајашности бакарних жица. Р. 5ећше и Е. Вгшпег 2Хлипсћ.

е). Испитивање ливеног гвожђа. Званичан извештај о том питању; Е. Молдепке, Мем-Уогтк. Питање о испитивању ливеног гвожђа : Сеђтћдаег 5шхег Мптегшт.

у. Уплив повишене температуре на механичне особине метала: Званичан извештај о том питању М. КидеПон, Стоз5 Глесћђемејде.

Питања која не спадају ни у једно главно питање: О једном новом огледалском апарату за мерење еластичности, В. Кизећ Млеп. Извештаји о 28 задатку: Уношење електричких и магнетских особина у механичка испитивања : Извештај и од А Отвићш и Ј. Маћп ММлеп.