Srpski tehnički list

— 150 —

Испитивање на пољу аутомобилизма МУ. Ехпег

Као ушто се из овога види, програм рада на овом конгресу не само да је од еминентне важности по науку о грађи и по практичку примену грађе но је при том још и врло обилат.

Надајући се, да ће и од нас српских инжењера учествовати ма и као слушалац у овом међународном конгресу, ми с наше стране желимо конгресу плодан рад и успеху решавању овако тешких и важних питања из познавања грађе.

Ј.

Пројекат американског „Панама канапа“ са нарочитим призрењем на загат „Гатунске Допине.“

У Гатуну околности су повољније из ових разлога. 1). Боље је земљиште за подизање насипа и грађење устава. 2). Већа је површина наводњавања за одржавање темена. 3.) Већи је простор за пријем прилива и пунење темеља. 4.) Распрострањеност пловидбе у унутрашњост за 15 км. и тако дужа пловидба у речној — слаткој — води, у којој се лађе чисте од морских животиња, које се залепе на површини при вожњи морем. 5.) Отицањем морске воде у реку Шагру на једном месту, а тиме још уштеда за грађење једног споредног канала, или подизање заштитног насипа у правцу канала.

У геолошком попречном профилу гатунске долине, значајна је дубодолина у стени, која је испуњена алувијалним материјалом. Бушењем у тој дубодолини постигнуте су дубине од 80 м. кроз алувијални материјал и тек тада наишло се опет на стену. Горњи слојеви те дубодолине до 20 м. дубине састоје се из муља и наноса, те нису моћне да сносе оптерећење. Даљим бушењем у истом правцу до 40 м. дубине, појавио се ситан песак, док мало даље примећено је да има и меке иловаче, али ипак ови се слојеви могу сматрати као бољи за ношење оптерећења, премда ова појава не утиче толико на насипање с призрењем на огромну кубатуру материјала, кога има на расположењу. У најдоњим слојевима до 20м. нађен је поразан песак и шљунак. Из неких рупа за сондирање куљала је вода, и ако су уста рупе била над површином речне воде, а то је доказ, да та вода што је куљала из рупа, не стоји у вези са речном водом, односно да је слој иловаче на већем одстојању непробојан, Међу тим ове појаве нису опасне по само грађење насипа, па чак ни онда, ако би ова затворена вода добила одушке ма у ком правцу. Кад се године 1908. појавило слегање нисипа, онда су неке новине — не пријатељски расположене према предузећу — почеле

тврдити: како се у тој околини испод насипа наилази неко подземно језеро. Међу тим то је тврђење неосновано, јер ниво воде у избушеним рупама стајао је на неједнакој висини, а то је доказ да те подземне воде нису у међусобној вези, већ да једно долине пређе лежало више. Сада ова угнута дубодолина у стени која лежи испод морске површине напуњена алувијалним материјалом, постала је по свој прилици услед ерозије, па како цео предео има тип вулканских дејства, то је се и ова долина угнула за 80 м. услед вулканских потреса. Да су ова геолошка посматрања основана види се и по појавима на грађевинама, јер се један део каменог насипа за 6 м. слегао; тако исто примећено је и клизање скела за насипање, при премештању Гатунске железнице.

Гатунски насип пружаће се од западне до источне падине, а на крајњем источном крају саградиће се тростепена двогуба устава. Овај насип подељен је у два дела, ито први од устава до преливног канала, а други од овог канала до за падне падине.

Преливни канал води кроз један мали брежуљак, који се налази у средини овог насипа. Уставе, брана и приливни канал леже дакле на постојаном земљишту. Шта више, уставе су искључиво на стени За отицање Шагре извршен је привремени усек од 100 м. ширине, и у јануару је бетонисан Три старе ваде за одводњавање иду кроз насип и то; први од Шагре и њеног источног рукавца на подножју источне падине; други старог француског канала који је на 20 км. узводно багерован и најзад трећи рукавац старог француског канала који је служио за одвод воде из Шагре, да не би у канал утицала. Према утврђеном реду грађења прво извршење двају паралелних камених насипа удаљених једно од друго 8300 м: постављених попречно преко долине, а овај међупростор биће насут песком и муљом и то таложењем материјала из воде (иригацијом) која ће се хидраулички пуштати да оплави тај простор. Материјал за насипање 0вог простора између камених насипа изнеће око 2.5 милиона куб м.а добиће се непосредно сниже Гатуна из долине. Шагра Материјал ће се мешати с водом, и онда средством багерових црпки и спроводника са притиском изливати у поменути међупростор између камених насипа. Вода ће се цедити кроз камене насипе, а талог ће постепено образовати хомогену чврсту масу. Потребан материјал за камене насипе доносиће се махом из Кулебра усека до 25 км удаљеног.

У низу последњих 20 година стари француски канал постепено је засут шљамом и талогом.

При извршењу горњег каналског насипа, није претходно уклоњена попустљива подлога, те, као

започето је