Srpski tehnički list

— 162 —

ске канализације. Ту је пре свега бетонски канал највећег дозвољеног пада (1:15), код кога се на краткој дужини (од 120 метара) налази три каскаде са једним преливом и једна велика каскада са четири прелива пред самим улазом у тунел. Спој пред почетком тунела на раскрсници Балканске н Босанске улице представљаће једну од најинтересантнијих И најсложенијих конструкција изведених у опште на канализацијама у Европи. Велики колектор, који иде од Фабрике Монопола Дувана улицом Сарајевском а за тим Балканском (профил 19012) спаја се прво са колектором и горњег дела Босанске улице, који због велике дубине споја силази у исти каскадом са два прелива. Одмах иза споја налази се прелив од 3 метра ширине преко кога прелази вода изнад петогубе разређености у једну велику комору, у коју се с друге стране прелива и сифонски канал из доњег дела Босанске улице. Из коморе вода ће одилазити испустом кроз новопројектовану улицу од „Тетова“ ка железничкој стани-

ци до главног савског испуста. Канал профила '8010 прелази у истом а и

споју у тунелски профил димензија 7930 ко-

ји има с леве стране банкет за пролаз и колосек електричних колица за чишћење а десно кинету — јајасто корито дубине 65 см. за одвођење нечисте воде. Са тунелским каналом спајају се на истом месту с леве стране прво сифонски канал из Босанске улице а за тим улични канал из Балканске улицл, који у тунел силази поменутом великом каскадом од четири прелива. Од тунелског профила израдиће се у овој деоници око двадесет метара, а израда целога тунела ућиће у једну од првих идућих деоница. Пројектована велика каскада у Ломиној улици, којом би се улични канал из Ломине улице спојио непосредно са тунелом савлађујући висинску разлику од десет метара изостављена је из грађења из следећих разлога: каскада је пројектована више као интересантан објекат каквог сличног нема код канали саних места у Европи, међутим може се избећи спајањем канала из Ломине улице са уличним каналом Балканске улице. С друге стране у предмере за лицитацију МГ деонице није унето и грађење потребне дужине тунела (120 мет.) од Ломине до Босанске улице, без чега се грађење велике каскаде не да замислити због велике количине подземне воде, које на целој овој падини има у изобиљу. Терен у Балканској и околним улицама састоји се из меке и влажне, жуте уме, из

које се, чим ровови стоје мало отворени, оцеђује знатна количина воде. Ма већим ду. бинама јављају се и доста јаки извори, те услед свега тога рад на овој страни је успорен, јер је потребна највећа пажња при дренирању и подупирању ровова. Нарочито се пажљиво морало радити и употребљавати специјалне јаке конструкције за подупирање, код великог споја на почетку тунела, пошто је због велике дубине и пространости ископаног рова на овоме месту имала обратити највећа пажња да се спречи ма и најмање кретање непоузданог и клизавог терена. Како су темељи већ потпуно ископани и отпочето бетонирање, то је тиме и свака већа опасност избегнута.

Извођење канализације учинићеу овоме крају Београда поред осталог још и ове две знатне користи: ослободиће зграде од сталне влаге, а створиће поуздан терен за оснива ње грађевина и одржавање, што је при садашњим приликама, као што је познато, изазивало знатне издатке.

Са довршењем М!. деонице биће завршена, по дужини рачунећи, управо једна трећина свију уличних канала — 35 километара према 105 километара, међутим по вредности послова биће свршено =) уличних канала, пошто су на првих шест деоница израђени највећи бетонски канали као што су изливници и испутии.

Дужина свију извршених бетонских канала изнеће 11200 мет. у вредности 1,946 300 динара. Профили варирају од !906 до 18010 за уличне канале, а цене од 90 дин. по дужном метру до 170 динара. Споредна постројења у које рачунамо силазе, сливнике, спојеве, каскаде, гвоздене затвараче ит. д. коштају 25 26 динара просечно на један дужни метар канала. За испусте употребљени су округли профили пречника 100 см. и т.з. стињени профили пресека 00120 до 90540 Цене испуста крећу се од 90 до 470 динара по дужном метру. Главни дунавски изливник има исти профил као и тунел 2693), а коштао је просечно по 325 динара по дужном метру.

Уличних канала од цеви извршено је свега 24080 метара, употребљени су пречници 25, 30, 35 и 40 см. а на Ш деоници један мали број цеви од 45 см. пречника, које су споља облагане бетоном. Коштање канала од цеви варира од 28 до 42 динара по метру такође без силаза, сливника и гвоздених делова .