Srpski tehnički list

= Ер ==

дирати. Баш ови апарати морају се свакодневно ито ноћу—пошто се кола врате у депо—добро прегледати, јер је то време најбоље за контролисање. Велика чистоћа је први услов за правилан рад целих кола пошто је тај део најважнији, јер и најмања прашина, а нарочито нечистоћа од угљена—п ра шина угљена, може највише да нашкоди, јер се помоћу њих и дешавају највише кратке везе (Киш вс ћТи55). Доказано је да се у прекидачу (9сћаЊег) удешавају кратке везе, па ма да су прекидачи и најбоље каквоће и конструкције, не треба им опет веровати, ноих треба увек имати на уму, и бацати по један поглед на њих. Због многог прекидања (шалтовања) које се непрестано врши, као и због непрестаног руковања њиме а нарочито кад је кочничар новајлија, 'прекидач се јако оптерети а уз то су мм велики непријатељи и утацаји времена као: киша, снег, прашина и т. д

Одржавање пак комбинатора (5!епегџајхе) састоји се у томе: да се по потреби евентуално по могућности очисте сви нагорели контакти, јер због тих нагорелих места бивају и цели контакти тврђи а ивице њихове рапаве а по том и цела површина метала. ,

Пошто се овај случај констатује, треба одмах та места са турпијом (5 с сћ ее) изравнити. Затим је од велике важности и то: да сви контакти (5сћенћотакђ) који се на комбинатору налазе при сваком прекидању (шалтовању) добију добар — додир у противном треба их померити или новим заменути. Да би контакти били чисти треба узети један табак са шмирглом (5ећпигоеНетуапа) и њиме обложити ваљак, али тако да она рапава страна буде окренута горе и добро је приљубити у исти, па онда тај комбинатор (ваљак) с тим зајддно неколико пута тамо и овамо окренути, док нагореле стране контакта не исчезну и док један контакт на други добро не легне.

Пошто се комбинатор добро очисти, онда се мора и прекидач (ЏИтсећаНег) са сувом четком и ваздушном дуваљком очистити од прашине. Осим тога са свију покретних делова, који су зејтином или машћу мазани, треба по свршетку сувишак мазива уклонити, јер и сувишним мазањем могу наступити кратке везе, које су, као што је познато врло непријатне, Исто тако треба по том прекидач (Отзсћаег) прегледати да се није на ком месту појавила влага која би могла покварити изолацију.

Напослетку бих препоручио да се металне плочице (контакти) које се на комбинатору налазе, наамажу мало вазелином, јер се тако ти делови много боље сачувају и можемо рачунати на већу дуготрајност.

Доводни каблови који улазе у прекидач (ОтвзсћаЊег) врло су важни и на њих се има поглавито пазити, и то прво и прво на добру изолаци-

|ју а затим и сам положај при монтирању. Најчешће се догађа да се дефекат јавља баш при самом ула| ску кабла у прекидач. Узрок томе је сам омотач који пропушта воду п који на тај начин квари | кабло; јер је он махом рђаво одсечен — кратак, | пошто не лех:: довољно изнад пода те у њега мо| же доспети вода која се у кривини кабла скупља, и на послетку временом изазвати !:сакав дефект у самој изолацији а доцније и краткој вези на овом делу.

Ја сам мишљења да се ти габлови, не смеју никад тако одсећи, а пошто се већ тако уради, онда треба створени отвор на каблу изолисати са једном нарочитом масом која се ту употребљује, и на тај се начин сасвим онемогући да вода може одозго у кабло доспети. Још је најбоље, да се цео простор од самога дна „шалтера“ па све до одсеченог кабла испуни изолацијом, то јест на целу висину, и онда је овим отклоњена свака непријатност а дешава се и то да кроз пукотине пода на више допире вода, и то махом при рђавом времену.

Истина да су овакве уредбе и начини монтирања скупе, али су у погледу коректности од велике вредности и користи, ако смо ради и хоћемо,

да нам се не дешавају сваки час кој:какве незгоде и непријатности. Скоро код свих трамваја сви · каблови који

долазе од мотора ка прекидачу монтирају се испод платформе и колског пода. Као што је мало час речено, узимају се сви каблови заједно и уметну се у једно црево у које не може вода ући, и тим се начином чувају довољно од влаге.

Да би се овај кабл што боље сачувао а нарочито у зимњим и јесењим данима од јаке влаге и кише и да неби био изложен мешању гуме и солним елементима, јер отуд настаје врло шкодљиво најеање, морају се ти каблови при дуготрајној влази и рђавом времену добро чувати од солних једињења. То се постиже тиме што се каблови положе у дрвен олук, који се притврди оздо на постоље колско. Олук се и споља и изнутра обоји мрсном бојом. Све треба добро углавити да ништа не може допрети унутра.

Причвршћавање мора бити тако удешено, да се олук може у свако доба ради контроле лако скинути и опет закачити.

Ако би и поврх свега тога, ма којим другим случајем вода ипак доспела у олук треба, за сваку сигурност метнути у олук неколико пречага, — јер каблови не смеју лежати директно на подн олука, а сем тога треба пробушити неколико рупа да би вода исцурила.

Даље је нужно при свакој ревизији, да се испитају и сва изолисана места као исве стеге. Покварени се делови морају одмах изменити, а кон-

тактне површине држати увек чисте —- бланк, —