Srpski tehnički list

—179:—

спојевима на почетку и завршетку тунела, који су већ израђени, а евентуално сена њу наићи и у самом тунелу. Зар је боље оставити садашње стање и због ништавих разлога и назора допуштати да општини београд ској лежи још 2—8 године без ренте у земљи 1.000 000 динара колико је утрошила на уличне канале на савском сливу. У чијем је то интересу остављати да се грађани боре са влагом и подземном водом у својим подрумима и зградама а да једна половина нечистоће и даље загађује и иначе инфицирани терен док се друга половина кроз трошне ста ре канале слива низ обалу савску на много места док би се, сконцентрисана у непропустљиве канале, изливала на једном месту, кроз гвоздену цев савског испуста, на читав метар испод нивоа најмањ воде у Сави!

Крајње је време да се једаред и код нас престане са партизанским прегонењем између држевних и општинских власти, и ми се с правом уздамо да ће данас, кад су све унутарње политичке прилике окренуле на боље, и људиу Министарству Унутрашњих Дела показати више увиђавности од својих претходника и ово питање, у случају поновљене молбе од стране општине, решитн онако како то захтевају општи интереси београђана.

Напоменули смо већ да је од стране Суда општинског и Одсека за канализацију учињено све што је потребно да сејош у току ове године пусти у функцију што је моће већи број извршених канала Тако су нпр. аутоматски испирачи спојени са водоводом, намештено је и пуштено у функцију око 800 комада сливника за кишницу, Гајеровог система; образовате колоне за одржавање и отпочето чишћење сливника и канала. Кроз неколико дана спојиће се са водоводом и главни резервоар за испирање канала, преко Теразија и у Кнез Михајловој улици. Према распореду и програму, који је израђен у Одсеку за канализацију а одобрен од стране општинског суда и одбора испирање канала вршиће се сваких десет дана по једаред Берлин сваких 12 дана (Данциг и Франкфурт на Мајни у три недеље Фрајбург у месец дана једаред и т. д.) Количина воде која се предвиђа износи годишње 1000 м“ на сваки километар извршене каналске мреже али ако се узму у обзир само бетонски канали и канали од цеви са падом мањим од 1:33 који стварно потребују испирања онда се та количина пење на 1800 м“ на један километар

каналске мреже (у Берлину троши се 17001800 м. где су.падови много неповољнији, у Итаци 800 м“ у Бреслави 660 т. у Келну свега 400 м“ али то долази од повољних падова, веће количине потрошње воде од стране становника и мање количине песка која допире у канале.) За испирање до сада извршених канала по зонама биће потребно сваког дана просечно по 80 — 100 м“ Толику количину воде моћи ће да стави на расположење без уштрба по друге потребе садашњи београдски водовод. За доцније пак у пројекту је грађење једног специјалног водовода за поливање улица и испирање канала.

Да завршимо ова излагања са неколико напомена о величини усвојене таксе за употребу канала. Ми смо у последњем броју Листа за год. 1908. изнели у једном чланку прорачун трошкова за одржавање канализације и амортизацију капитала потребног за грађење и дошли до закључка: да би такса равна водоводној такси била довољна у случају да се из трошаринских прихода издваја годишње сума од 300000 динара и троши на потребе канализације. Међутим како су остале техничке потребе општине београдске огромне за сада се није могло мислити на одвајање извесног дела трошаринских прихо да за канализацију, већ је у општинском одбору усвојено начело да канализација треба сама себе да исплати. Ну свакојако кроз неколико година када се буде знало тачно коштање канализације и ако се једним већим дугорочним зајмом успе да се смањи интерес и амортизација на уложене капитале, биће вазда могуће да се приступи ревизији и смањивању ових такса.

Па и данас усвојене таксе кад се посматрају са правилне тачке гледишта нису претеране. Јер када би сва имања у Београду имала прописне помијаре и нужничке јаме, и када би их уредно чистили Београд би имао за изношење нечистоће да плаћа годишње суму од преко милијон и по динара. Општина ће пак за канализацију напла ивати 750—800 000 динара, то значи да ће сви савесни грађани који су прописе Грађевинског Закона тачно испуњавали осетити по изврше-

њу канализације знатне олакшице.

Де Б