Srpski tehnički list

— 226 —

За тим су прочитали остале извешлаје :

г. Д. Маслаћ Извештај о књижници;

г. К. Савић жења.

г. Д. Божић Извештај о имовном стању ЗЛА - г. Ј. Раденковић С. 7. Листа.

и најзад г. П Смедеревац Извештај Налзорног Одбора.

После свршеног читања свих ових извештаја председник позива чланове ако ко шта има да примети на ове извештаје.

г. НИ Манојловић, говори о извештају Управног Одбора и похваљује идеју Управе, што је почела изводити месне екскурзије, тако исто честита управи на идеји да ступи у везу са страним инж удружењима нарочито са руским, јер у томе он налази једно срество више за узајамно упознавање и збли жавање свих Словена.

Говорећи о питању о дому Удружења мисли, да ће се та жеља управе моћи остварити и покрај тешкоћа што су се за сад појавиле. Мисли да прославу 25-годишњице постанка Удружења треба извести што свечаније и за то не треба жалити новчаних жртава, да би се та прослава достојно извела.

Спомиње, даље, пројекат закона о уређењу министарства грађевина, и са жаљењем констатује заједно са Управним Одбороам да тај пројекат закона још није ни изашао на претрес пред одређену комисију, ма да је он одавно готов; то све долази од неактивност самих чиновника министарства грађевина, јер да су они активнији они би постигли што желе, као и чиновници поште и телеграфа и дирекције железничке, те зато треба од стране саме Управе Удружења, да ге поради што више да и тај пројекат најзад изађе изађе пред комисију па од ње даље на надлежност. Похваљује решење г. министра грађевина, којим одобрава годишњу помоћ удружењу од 2000 динара и нада се да ће будући министар грађевина, ма који био, одобрити и већу суму бар ону, коју је удружењс тражило од г. министра. Констатује за задовољством повећавање броја редовних чланова за 17 и 2 члана утемаљача и моли Управу да каже скупу имена тих чланова — нарочито чланова утемељача.

Констатује даље да је наплата улога врло рђава, мисли да тако не би требало да буде јер су инжењери за сада материјално добро ситуирани те би могли плаћати не само редовне улоге, него би могли похитати, и са

Изввштај о листу Удру-

Извештај о благајни

исплатом ранијих дужних улога, јер само тако могу чланови да створе већи основни капитал Удружењу, који је за сада нарочито потребан, када се има приступити грађењу дома. Чланови сами треба да се што боље одазивају са исплатом улога. На крају похваљује одбор за издавање листа, који је највише и готово он једино радио на издавању листа, док су остали чланови у томе остали веома неактивни

Гредседник, одговара г. Манојловићу и каже да се заиста омашком десило те у иззештају нису споменута имена чланова утемељача зато. их сада накнадно саопштава скупу, то су гг. Миша Николић начелн Жел. Дирекције и А. Озеровић индустријалац. Напомиње да је тачно тврђење г. Манојловића о пројекту закона о уређењу Министарства Грађевина и каже да су нераду на томе питању узрок, сем поменутог још и саме политичке прилике које су до скора владале па још и сада владају око нас и код нас. Примећује да је за рђаву наплату улога кривица до самих чланова но нада се да ћеи у том погледу чл нови полако поправити и сами почети уредније плаћати своје улоге.

Пита има ли још ко да каже што год односно извештаја. — (Не јавља се нико за реч.) Пита прима ли скуп прочитане извештаје и даје ли Управном Одбору разрешни цу, — Скуп прима извештаје.

Гредседки« оглашава да су извештаји примљени и Управном и Надзорном Одбору дата разрешница. Тражи да скуп одобри издатак из прошле године приликом екскурзије, који је већи него што је буџетом предвиђено што скуп одобрава.

(Тредседник моли скуп да саслуша пре лог буџета за год. 1909-10.

Благајник Удружења т. Д. Божић чита предлог буџета, по коме се предвиђају приходи од 3500 дин а толико исто и расходи.

Председник пита скуп прима ли се предлог. Скуп прима.

ГГредселник моли дасе саслуша предлог буџета за С. Т. Лист за год. 1909-10 г. Ј. Раденковић благајник Листа чита предлог. Предвиђају се приходи од 10000 дин. а толики и расходи.

Председник пита прима ли се предлог.

· Скуп прима.

Председник оглашава да су оба предлога буџета за 1909-10 примљена. Председник вели да је на реду предлог

| месног скупа о припремама за прославу 25-то ' годишњице. Како мисли да ће о овоме пре-