Srpski tehnički list

— 238 —

Шнајдер исплати као његову зараду још 109, од горње суме.

Ово неограничено поверење Министарства, фирма Лујполд и Шнајдер пренели су на свога старијег мајстора ипослали га само с неколико радника, да без плана сам и по свому умењу изврши дотичну таваницу што је он и учинио.

Пошто је спремио скеле—узгред буди речено врло несигурне—он је 15 Маја приступио бетонирању прво ребара, поврх ових саме плоче. То бетонирање сретно је довршено на сам дан Духова — 17 Маја. и цела конструкција остављена је на скелама све до 18 Јуна, а за то време израђен надзидак над лежиштима плоче на зиду и кровна конструкција Ну, кад!је 18 Јуна приступљено ослобођавању скела под готовом таваницом, ребра, која су требала да носе целу конструкцију показала су се недорасла за тај задатак и заједно са скелама пошла су наниже одвајући се од плоче, коју су требали да носе, бетонска маса је почела да пуца и да се одваљује. Одмах је прекинуто даље скидање скела и о томе извештен предузимач, који се тада први пут јавио на тај посао.

При комисијском прегледу дефектне. таванице констатовано је прво немање пројекта, прорачуна и техничких услова, даље на самој таваници утврђено је да арматура ребара не стоји ни у какој вези с арматуром и бетоном горње плоче, да је та арматура не правилно распоређења, да је се при бетонисању помицала из свога положаја. Веза међу бетоном и гвожђем арматуре није никаква што се јасно види по глатким отисцима гвоздених прутова на бетону, који се одваљује од арматуре без икака вог отпора. Боја бетонске масе је сивожућкаста место сивоплавкаста и не од:овара боји бетона из портланд цемента, а и сам бетон је врло трошан. Боја бетона даје повода закључку, да је или улотребљен и роман цемент или — што је вероватније — да је употребљени шљунак био нечист и с мно: го глине, што се потврђује и грумуњицама глине трулежи и т. д. нађених у маси бетона.

Овај случај с таваницом у Буковичкој Бањи потврђује још једном, да су конструкције из армираног бетона на месту само онда, кад се прорачуном утврди њихова солидност, кад је распоред појединих материјала смишљен и одговара њиховим физичким особинама и узајамној вези, кад је израда до педантности правилна, кад су материјали без мана и када је надзор при изради стручан и сталан.

Може се сматрати као сретла околност што ниједан од тих делова — кад нису могли бити сви — није задовољен у поменутоме случају, те је сума недостатака била толика да се таваница почела рушити одмах чим су два ребра првог поља осло бођена од скела те благодарећи тој сретној околније бипо несретних случајева и жртава какве би

|

| понуда само је једна имала цену по тони већу

могле произаћи када би таваница обманула својом солидношћу и срушила се изненада на раднике или бањске посетиоце.

Цела тавеница мора се срушити и заменити новом; ну при новој изради имаће да се савладају тешкоће око утврђивања и наслоњања таванице на бочне зидове, каких тешкоћа није први пут било сад су имено над таваницом извршени и надзидак и кровна конструкција, а пре је и једнои друго било скинуто и обимни зидови били су слободни.

КЕ.

Гвоздена конструкција моста преко реке Подвршке,

У фебруару месецу о. г. била је у Министарству Грађевина офертална лицитација за израду и монтирање гвоздене конструкције моста преко реке Подвршке на путу Брза Паланка—Кладово. Као најповољнија понуда показала се понуда Андре Ристића инжењера са 58,240 тона по 472 динара од тоне што износи 28000,48 дин. Од поднешених 6 од цене коју је понудио г. А. Ристић а 4 понуде било су са знатно нижим јединичним ценама, али је за то тежина конструкције код свију понуда била већа од тежине у понуди од г. А. Ристића тако да је коштање целе конструкције код свих понуђача била

| веће него код г. Ристића. коме је према томеи у-

| ступљенз у израду поменута конструкција.

Пројекат конструкције тога мосга који је поднео Министарству, г. А. Ристић на преглед и утврђење био је предат Грађевинском Савету на ми-

" шљење и стручни реферанти тога савета нашли су | да прорачун и конструкција моста не

одговарају ни прописима техничких услова ни захтевима науке и праксе и предложали су Савету да тај пројекат

одбаци Главне мане пројеката су у томе што прити-

снути штапови испуне нису довољно крути против извијања, што веза дијагонала и вертикала с појасевима и попречним носачима нија довољно јака и крута, што је допуштено ексцентрично сутицање штапова у чворовима, што је попречно укрућење слабо и што су попречни носачи неправилно рачунати и за то врло слаби.

Савет је се сагласио с мишљењем рефераната и дао мишљење Министру Грађевина, да се тај пројекат одбаци и позове предузимач да поднесе нов пројекат израђен према примедбама референата.