Srpski tehnički list

— 296 —

Али и код грађевина са сталним корисним оптерећењем може се узети у обзир рашћење јачине бетона са временом и корисно употребити за смањење коштања. А то се постиже на тај начин што се време пробне коцке чија је јачина меродавна за величину дозвољеног напрезања, доводи у сагласност са временом које протекне до наступања, пуне употребе саме грађевина („време поштеде“ „осћопхе!“ нове грађевине). Али у овоме има великих разлика према разним приликама. Мање „време поштеде“ од 8 недеља долази у обзир са мо сасвим изузетно и већином само код подређених грађевина, па чак се не врше ни пробна оптерећења пре истека овога рока. Кол већих грађевина (музеји, школе, болнице, фабрике, магацини и т.д.. нарочито у доњим спратовима потпуна употреба долази тек после више месеци. Изм:ђу ових граница долази и време отварања обичних приватних грађевина.

У постојећим званичним уредбама о овим разликама односно рока пуне употребе не води с=никаква рачуна. По пруским прописима време пробне коцке утврђено је свуда без разлике на 28 дана као најмање време поштеде и то само у изузетним случајевима; при томе је степен сигурности врло велики, а код савијања тај степен износи 6. У Француској се полази од времена 90 дана за пробне коцке, што одговара средњем времену поштеде обичних приватних грађевина а осим тога смањује се и степен сигурности на 93,6 (== 1: 0,28). Услед ових ублажених прописа, бетон сеу Француској искоришћава два пута боље него у Немачкој, а при том се ипак потребна сигурност грађевина у опште не смањује. С тога немачки стручњаци траже да се и код њих прописи измене те да се сваке године огромне суме бескорисно не троше и да се народна имаовина не расипа. При томе би требало, да се, осим смањивања досадашњег непотребно великог степена сигурности, и време пробних коцки доведе у сагласност са временом поштеде које за поједине случајеве постоји.

Прописно време поштеде могло би се као и у Француској узети 90 дана. У особитим случајевима, где треба одмах дозволити употребу грађевина, то време може се спустити на 28 дана. Али у таквим случајевима, где је дуже време поштеде потпуно сигурно, могло би се меродавно време пробне коцке повисити, ради чега би требало у дотичној уредби утврдити разне класе времена са извесним напрезањима. Прва класа, обухватила би н. пр. грађевине са више од једне године поштеде, код којих би се могло на основу француских података употребити 1'/; пута веће напрезање него у нормалној класи.

__ Јачина пробних коцки разног вргмена не мора

извршити само потребне пробе после 28 дана па онда изводити јачину при већем времену на основу поузданих бројева из искуства.

Што се тиче степена сигурности, изгледа да је корисно да се он према врсти грађевине раз лично и узима, у место да се у свима случајевима без разлике узима иста вредност. Код армираних

· бетонских грађевина јако је раширена употреба

система са статички неодређеним носачима, док је опет с друге сгране њихово рачунање скопчано са много већом несигурношћу него код чисто гвоздених грађевина. С тога се мора, да у ствари не би добили мању сигурност него код статички одређених конструкција: или рачунски степен сигурности повећати, или спољне нападне силе узети у рачуну

довољно велике према најнеповољнијим могућно-

стима. Пруски правални« узима за носаче степен сигурности = 6, што је и за најнеповољније околности статички неодређених система потпуно довољно, а за статички одређене и више но што је потребно. Степен сигурности 3,6 што одговара француском правилнику, за статички олређене системз је довољан, а за статички неодређене изгледа да је тачно као што треба.

Могло би се препоручити, да се за статички одређене носаче. изабере т == 3,5, а за статичка неодређене конструкције да се вредност од т поваћа према особитим околностима на 4 до 0; ако се не претпостави, да се спољне нападне силе, према уобичајеним формулама израчунате, у одговарајућој мери повећају, а задржи вредност т = 3,5. На овај начин биће статички неодређене грађевине довољно јаких димензија, а статички одређене опет неће бити скупље него што је потребно.

Горњи степени сигурности односе се на мирно оптерећење. Појачани утицај покретних терета може се увести у рачун или одговарајућим повећавањем ових бројева или увођењем динамичких коефицијената за саобраћајне терете. Истина 0 дејству динамичких сила ио утицају више пута поновљених оптерећења како на промену облика и јачине бетона тако и на спојно дејство, — још је мало шта сигурно познато. С тога се при избору динамичких коефицијената мора још са врло великом опрегзношлу ипи, док се и овде не дође до довољног искуства.

На завршетку да истакнемо нарочито још и то, да услед повећавања дозвољеног напрезања, које се омогућава дужим временом поштеде код грађевина, испада не само мања потреба у бетону, већ се и конструктивна висина може смањивати, ште је у многим случајевима добро дошло за извршење. |

(Љеттањјан)

Тоће С.

се утврђивати увек непосредним отпором. Могу се

Власник за Удружење Срп. Инжењера одговорни уредник: Јован Апдрејев

и Архитекта Кирило Савић ванредан професор Универзитета ић инжењер управник грађевинског одељка општине Београдс ке

Штампарија К. Грегорића и Друга—Београд