Srpski tehnički list

БРОЈ 42 У Београду Недеља 18 Октобар 1909 год. ГОД. ХХ

СОРПОНИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ!

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕНТА

САДРЖАЈ: Некролог + Сретен М. Лазаревић инжењер — (337)— Два расписа — (389) — Рачунање плоча од армираног бе-

тона са унакрсном арматуром — (889) — Пети међународни конгрес за испитивање материјала који се употребљује у техници — (841) —- Београдска калдрма дуж трамвајских пруга — (842) — Ребељски рудник — (848) — Вести — (344) — Нашим повереницима и претплатницима — (844).

НЕ Нер е

СРЕТЕН М. ЛАЗАРЕВИЋ

инжењер. 1875 — 1909.

о. ов м. у вече неумитна смрт покосила је из редова инжењерских једног ваљаног инжењера, искреног друга и оданог пријатеља.

Сретен М. Лазаревић инжењер и шеф П. секције за грађење пруге Сталаћ — Ужице, подлегао је опасној бољци тифуса иу пркос свима напорима родбине, пријатеља и другова да га од смрти отму.

Разболевши се у понедељак 29. пр. м. он је осми дан у понедеоник испустио своју племениту душу.

Лекари, који са својом медецинском науком у срећном цивилизованом свету чуда чине, нису учинили све, да се живот Сретена Лазаревића спасе, неутврђујући одмах природу болести и не предузимајући мере, које су за сузбијање ове опаке болести потребне, болест је нагло узела маха и човека, пуног живота и снаге, однела у смрт.

Савестан и марљив у служби, у послу неуморан радник, пун такта и пожртвовања пок. је Срета за кратко време постигао глас спремног и ваљаног инжењера и као таквог дирекција га је 1907. год. поставила на положај за шефа П. грађевинске секције пруге Сталаћ — Ужице, на ком га је положају смрт затекла.

У 4 сата по подне 6. ов. м. звона са трстеничке цркве огласише скуп за

пратњу. Све чиновништво, све грађанство, другови и пријатељи хитаху стану

покојниковом да му последњу почаст укажу, да му се на тај начин одуже за ону велику љубав, добро срце и беспримерну доброту. Јер је пок. Срета заиста био добра и племенита срца, предусретљив и неизмерно нежан.

Тужни али величанствени спровод, крену се цркви, праћен са6б свеште-