Srpski tehnički list

— 357 —

правном Одбору излишна. Ако хоћете право да говоримо ја не знам где се код нас у опште може избећи државни саветник (смех). Ако хоћете да бирате људе по вредности умној, по годинама службе најпре их можете наћи у Државном Савету. С друге стране Дирекција има вазда послова правне природе где помоћ стручног правника из Касације може бити од врло велике вредности. Каже нема техничара. Могу да признам да сам и сам учинио грешку што нисам метнуо и кога техничара, али то је омашка која се лако да поправити.

Мало је г. Савић ударио гласом на повећање плате директору. Многи би избегавао да говори о томе, али ја баш хоћу да говорим и о том питању из разлога што сам ја данас директор а сутра већ може доћи други и трећи. Па питање је, да ли је то у опште велика плата према величини посла и одговорности коју има ла носи Директор Државних Железница2

Г,. Савић напомиње више пута како дирекцији требају живи људи, који ће без сметњи моћи да управљају и да носе одговорност за свој рад. То је потпуно тачно и ја бих уживао ако би се успело да се задобију парламентарни кругови за пуну власт Директора и пуну одговорност за његов рад.

Говорио је г. Савић и о подизању специјалних болница за железничке раднике и службенике сао једној мери за поправку њиховог стања. Примедбе његове врло су умесне и ако би се могло рачунати на помоћ парламента, ја бих био први који бих ударио темељ таквим установама.

Питање у школи за спрему железничког особља може бити питање једног специјалног закончића или чак и једне просте Уредбе. Али ако би било потребно да за ово дође и санкција парламента, уверен сам да за ову ствар ту санкцију не би било тешко добити.

Ова критика г. Савића је у пуном смислу поучна за нас. Многи су од нас и читали и размишљали о третираним питањима, али има доста ствари које су за нас нове и поучне.

Што се критичког дела г. Савићевог предавадавања тиче, он као професор апсолутно не би смео друкчије говорити. Све што је изнео да треба унети у закон ја потписујем оберучке, све што је новога предложио и то потписујем. Али бих молио г. Савића да не замери ако се све то не могадне одмах и остварити.

На завршетку ја још једаред захваљујем г. Савићу на његовом предавању а вама, господо, на пажњи којом сте ме саслушали.

г. Кирило Савић. Ја ћу господо само укратко да одговорим на неке примедбег. Директора односно практичне остварљивости мојих предлога. Ја сам и сам казао да је моја намера да принципе на којима треба да се оснива уређење Жељезничке

| законе. С тога је за наше пралике неопходно

Дирекције третирам у пуној њиховој чистоти, за то што се-ти принципи код нас, бар у јавности до сада нису третирали. Ја сам о њима говорио не само као професор већ и као инжењер-практичар који је био у приликама да види примену тих принципа и њихову изводљивост у оним друштвима, која су на истом ступњу културног развитка као и наше друштво.

Ми у Србији господо, стално грешимо не што људи немамо, већ што сами себи не верујемо. (0добравање). Ја нисам наглашавао нарочито плату директора, нити сматрам да је та плата велика, већ шта више мислим да би та плата требала да будеин већа.

Што се тиче потребе да у Управном Одбору буде један касациони судија — правник, ја не налазим да та погреба посгоји. Ако баците један поглед на ову шему на којој сам представио поделу рада и власти у Дирекцији, видели би сте да сам ја на

| место досадањег правог референта предвидео јед-

ног правног савешника у Дирекцији, који би такође ушао као члан у састав Железничког Савета и онда би било излишно присуство члана Касационог Суда, који специјално познаје само судске ствари, а није посвећен у правне послове железннчке. Односно примедбе г. Директора, да се и преко уредбе могу постићи извесне допуне закона, ја не бих имао ништа против, кад би та могућност доиста и постојала. Али ће се г. Директор сетити да је баш у одговору Државног Савета, који се односи на овај закон јасно изражена намера да се ограничи право Министра да уредбама допуњава потребно да се све те ствари предвиде и законом Ја сам прилично заморен читањем свога пре-

| давања те Вас с тога молим да задовољите и овим

кратким одговором на примедбе.

Председник скупа 2. Ј. Андрејевић. Пошто је дискусија о овоме предмету завршена ја закључујем седницу, захваљујући у име Управног Одбора свима поштованим гостима који су поклонили тако лепу пажњу предавању г. Савића.

Седница закључена у 11 7, пре подне.

Д. Бин. С.

Пети међународни конгрес за испитивање грађевинског материјала

(свршетак)

Одбор за задатак бр. 7 решио је, поред темељног рада проф. Ог. Низећуај -а из Берлина о испити“ вању природног грађевинског камена у погледу на његову постојаност на ваздуху, да се сачекају још и резултати опита које врши Немачко Удружење