Srpski tehnički list

— 872 —

као и за време употребе пећи. По себи се разуме да доводе ваздуха треба такође искључити.

9) При поновном продужењу рада треба предузети опет чишћење шљаке, допунити пећ при затвореним вратима за шљаку па онда довод свежег вазлуха пустити у функцију.

По извештају варошког грађевинског инспек-. тора у Висбадену г. Бруна Берлита овакав прекид рада може трајати по 18 часова, па да ипак при продужењу не буде потребан никакав материјал за подпалу.

Године 19083 у Висбадену су пуштене у експлотацију две пеђи по систему доктора Дера, од којих

свака сагорева дневно 16 — 18000 кгр ђубрета док |

енглеске пећи сагоревају свега 5 — 8000 кгр. Температура мерена у каналу који гасове одводи у ди-

мњак' износи 8009 —' 1115" С. а код енглеских пећи |

650% до 800; садржина угљене киселине у диму износи !2 = 17 запреминских делова док је код обичних пећи свега 4 — 8 9. Тиме се да објаснити и јаче искоришћавање топлоте ђубрета. Услед лдобрих резултата варош Висбаден поручила је још четири овакве пећи, којима ће се моћи да сагоргва целокупно ђубре из Висбадена.

У Вешћеп подигнута је 1906. год. уз инсталацију од канализације пећ истог система, само нешто мањих димензија, која сагорева дневно 12 — 15 тони ђубрета не трошећи никакво друго гориво. Сагоревањ: бива готово без дима, тако да би се инсталација могла подићи усред вароши без боја. зни да ће распростирати ма и најмањи | непријатан задах. Несагорљиви остаци потпуно су ослобођени од свију органски клица.

Усавршавањем пећи за сагоревање ђубрета дошло се на идеју да се велика температура, коју имају гасови од сагоревања ђубрата искористи за произвођење загрејане водене ларе. У том правцу вршени су интересантни покушаји и испитивања у Шарлотенбургу, Висбадену, Бојтену и Флорисдорфу код Беча. Разнолике анализе дале су приближне резултате о горивној вредности сувљег ђубрета. Средња горивна вредност варошког ђубрета износи око 1600 калорија. Према томе код казана са 70%/, ефекта, могло би се. корисно употребити 1145 калорија т. ј. једним килограмом ђубрета може се произвести око 1,7 кгр. водене паре.

Код оваких инсталација мора се пазити да су казани намештени директно до пећи и да су одводни канал и казан потпуно изолисани од спољнег ваздуха. Осим тога се мора постарати да се пепео који лети не може задржавати на загревним површинама казана, већ га треба хватати пред самим казаном као што је код нових пећи у Висбадену На ово није обраћена пажња код инсталације у Брину, те се загревне површине морају двапут дневно чистити од пепела помоћу једног млаза паре;

· дан дат. за свако место, прилично тачно,

На тај начин се не само чини излишан утрошак: паре већ квари ваздух око инсталације, јер се сав:

| овај летећи. пепео избацује кроз димњак у вазљух:

Поред: горњих резултата! навешћемо јо:: и: следела завршна опажања:

Количина ђубрета која сеза извесно време: може сагорети зависи од њетовог састава и гаривне вредности 'ИМста се може тросечно срачунати. за јеако. смо претходно оријентисани е просечној горивњој вредности зимског и летњег ђубрета.

Горивна вредност излази различна за свако место, а исто тако разликује се према, годишњем времену за једно исто место

У варошима где се огрев домова највећим де-

' лом врши брикетама од мрког угља има ђубре преко

зиме горивну вредност од 900 —1200 топлотних јединица од | кгр. а у лето 1500 -- 1800 топлотних јединица од !кгр.

У варошима пак где се већином употребљује камени угаљ за гориво, нарочито у пределима богатим каменим угљем, пристанишним варошима итд ђубре преко лета показује горивну вредност од 1800 — 2100 топлотних јединица а у зиму 2100—2400 то плотних јединица

У ћелијама Деровог система сагоревају разне врсте ђубрета са горивном вредношћу од 1100 т.ј. и преко тога, без икаквог додатка каквог другог горива.

Једна таква ћелија може да сагори према саопштеним посматрањима, задан и 24 часа 15—20.000 кгр. и добивеном топлотом производи од | кгр, ђубрета, према његовој природи, .0,6—71,25 кгр. водене паре

Добивени заостаци од сагоревања потпуно су слободни од клица и постојани под утицајем атмосфе-

рилија, те могу наћи многоструке корисне примене

у техници за грађење путова, насипања, исушивања

| влажних простора, даље за бетонске радове сваке

врсте и за прављење малтера и вештачког камена.

У квантитативном односу заостатак зависи такође од природе ђубрета и износи по тежини 85 до

| 60%, Док се тежина ђубрета по т' креће између

450 и 650 кгр. заостаци шљаке имају тежину 900 до 100 кгр. од тз

На завршетку саопштићемо још један прорачун рентабилитета једне инсталације за сагоревање ђубрета, која се односи на варош од 100000. станов. ника. Ваља приметити да у колико је инсталација већа у толико је повољнији и њен рентабилитет.

За инсталацију за варош од 100.000 становника потребно је за зграду, пећи, казане и машинско постројење комплетно (изузимајући само земљиште) 450.000 марака, ;

Ова сума има да се амортизује. Узећемо за

амортизацију 5%, и за интерес 3',", свега: дакле