Srpski tehnički list

— 389 —

И кад ова овако јако разређена нечистоћа доспеу Миљацку, коефицијенат разређености постаје још повољнији те према томе уливање разређене нечистоће у Миљацку под датим околностима не чини никакву опасност са здравственог гледишта.

Као што поменусмо, пресеци канала или су јајасти или кружни.

Јајасти профили са радијусом К = 0, 15, 0, 20; 0, 25,т, конструјисани су нормално са односима ЗК и БК; код већих профила доњи део до висине бораца изведен је нормално са односима ЗЕ и 5 а горњи део нешто је надвишен, да би се постигао лакши пролаз каналом. Изузетак од овога чини каналски профил са К==0, 60 м.где је 'и горњи део нормалан пошто је висина од 1,830т за пролаз довољ на. Јајасти канали рађени су од бетона (Зјашњећоп) Мањи профили К=0,15 и К—0,20т, који се састоје из два дела, намештани су као већ израђени и готиви комади, док су остали бетонски профили израђивани на лицу места на градилишту.

У том циљу се прво полажу унапред спремљени бетонски делови кинете, чиме се фиксира положај дна канала, па се на овоме израђује на лицу места други део канала помоћу гвоздених шаблона. Као размера мешања узето је за делове кинете 1 део портланд —цемента и 6 делова праног шљунка из реке Жељезнице, а за горњи део канала размера !: 8.

Шљунак из Жељезнице помешан је са песком и размера песка према шљунку приближно је 3 : 5 тако да постаје бетонска смеша !:3:5 Унутрашња површина канала осим тога малтерисана је слојем глатког цементног малтера у размери 1:1,а тако исто и свод канала превучен је озго слојем цементног малтера.

Код кружних профила канала за нечистоћу употребљене су искључиво каменасте цеви са одговарајућим специјалним деловима (Расопзшске) као што су рачве, редукционе цеви итд; док су код кишних канала поред каменастих цеви употребљаване и цементне цеви Мошецг-ова система. Заптивање саставака код обе врсте вршено је асфалтом и катранисаном кудељом.

Дужина извршених канала у разним системима је следећа |

1) У мешовитом систему:

бетонски канали . ... .·. 11164,55т. канали од цеви 10,193,77 ,„ испусла_ а: ~ =, 655,67 „

Свега: 22.014,00т. Дужина улица у којима су ови канали израђени износи, 16 611,00т. 2) У сепарационом систему на левој обали Миљацке: бетон канали за нечистоћу 458,48 т.

каналилод невијј ји онња ба врљо вас 1595. а бетон. канали за кишницу „ ,„ „ ,„ 35459 , канади од цеви ассте о нлит вина знати 12 ти

Свега 13397,08т.

3.) Сеперациони систем на десној обали Миљацке: канали од цеви за нечистоћу 8201,46 т. „ за' кишницу 24046,48',

Свега 12,247,94 ,

Или укупно извршених канала има 47659,02т на дужини улица од 30 224,07 т.

Осим побројаних послова на каналисању треба још поменути и израду једног сифонског канала испод реке Миљацке.

Овај сифон служи за везу колектора на левој обали са главним колектором на Калајевом шеталишту, тако, да нечиста вода с леве обале иде заједно са нечистом водом друге десне обале Миљацке у главни изливник варошке канализације.

Као што је већ поменуто, функционисање и испирање варошке канализације постиже се са разним арматурама смештеним у каналима као што су заклопци, _ уставе, врата за испирање уз припомоћ аутоматичких окана за испирање и воде, која се скупља у резервоарима и галеријама за испирање канала.

Искуства за последњих неколико година како у погледу функционисања тако и у погледу израде саме канализације показала су да је канализација, града Сарајева технички исправна и да одговара свима модерним захтевима каналисања вароши.

Испирање канала је безпрекорно а и издаци за експлоатацију могу се према дужини извршених канала сматрати као по све незнатни. Што је -експлоатација варошке канализације тако проста и омогућена са незнатним срествима има се приписати тој околности, што је везивању приватних имања посвећена веома велика пажња. Ове везе тако су извођене, да измети нужнички могу доспети у канал само у разређеном стању и да вода све чврсте отпатке одмах даље односи:

» " У

Пошто. је дакле, за испирање. и одношење. от; падака који доспу у водени затвор или „сифон 5:-., рћопмегасћ 55) потребна вода то су сви нужници снабдевени са сифонима и направама за. испирање.

Тиме је „постигнуто сједне стране то, да измети долазе у канал у већ разређеном стању, дасе. чврсти отпаци помоћу сифомна задржавају и да се на тај начин спречава запушавање кућних канала, даље да се помоћу сифона спречава каналским гасовима пут у просторе за становање и дасе исти гасови одводе вентилационим цевима до изнад крова, Доследно извођење овога принципа изазивало је у почетку код сопственика кућа известан отпор, пошто су на овај начин трошкови око извршења саме ве-

зе постајали већи; али ипак овај принцип је до краја