Srpski tehnički list

— 410 —

водне мреже наступају: услед прскања улич них цеви, наглог испуштања воде на хидрантима при делимичном пражњењу мреже и ва рошког резервоара. Прскање уличних цеви последњих двеју година било је чешће услед радова на канализацији. При постављању водоводних уличних цеви, — када је водовод грађен, — није се водило довољно рачуна о будућој канализацији, те с тога данас врло често долазе у колизију улични канали са водоводним цевима и последица је томе, при слегању канализационих ровова, — прскање водоводних цеви.

У току ове године десило је се неколико пута да је варошки резервоар и један део водоводне мреже (уличне цеви на Новом Селишту) остајао празан, те се услед тога у це лом Београду појављивала мутна вода. Овоме је узрок врло велика потрошња воде, а нови бунари у овој години нису се могли саградити, јер се није могло откупити земљиште од сељана из села Жаркова. Поред овога, водостање подземне воде било је у прошлој и овој години ниже од ма које године до сада. Кад се при овако тешким приликама за рад деси ма какав дефект или прекид у ра ду онда се врло лако изгуби резерва у главном резервоару, и исти се испразни, а по том и онај део мреже, који је њему најближи. Када се овај мањак попуњава, онда вода, која долази у празне цеви, разбије гвоздени оксид по зидовима и услед тога се узмути вода прво у том делу цеви, за тим у резервоару па најпосле у целој мрежи.

ДМ.

Грађење дома за Народно Представништво“)

Једном Министру Грађевина прохтело се да брзо дође до славе са ударањем белега за монументалну палату српског парламента и тако ето на Батал-џамији почето је грађење без плана. — Оно некаквих планова и било је, али међу њима се једино са успехом изводио и даље се безочно ради на плану, који искључиво иде само у корист предузимачеву а на грдну штету државне касе, солидности грађевине и угледа престонице.

(О томе, како ће бити оштећен углед престонице оваквим грађењем дома, благо-

#) Пуштамо овај чланак пошто писац својим потписом прима одговорност. Ур.

времено и у више махова су упозоравани надлежни, а најзад још пред почетак грађења и у стручном додатку „Српског Техничког Листа“ тод ХУШ (стр. 46 до 52), под насловом „ЉБатал-џамија и дом Народног ТПредставништва у Београду.“ Пропраћајући ову штудију из „Српског техн листа“ извешке са УШ интернационалног конгреса архитекта, под „Наше прилике“ укрттко је окарактерисало ту престоничку монуметалну несрећу овим речема:

__ „На малом Калемегдану постројавају

се вашарске шатре далеко уљудније и са више укуса и плана, но што је то учињено са палатом за наш парламенат.“

Ну та је штета сада ту и она ће тек од

будућих културнијих и егао осетљивијих за уметност генерација, тражити огромних жртава. Дакле још смо сувише далеко од тре тирања таквих за нас, још одвећ суптилних питања, па је и овом приликом све сведено на једну аферу коју плаћа државна благајна.

У горе поменутом извешћу са УП интернац. конгреса архитекта, изнешени су неки примери, („Наше прилике“ стр. 82 до 92) под „Господа предузимачи и њихова чиновничка фукара“, којима је верно насликан однос стручног чиновништва Мин. Грађевина према предузимачима. Као што нам и сам

наслов казује, тај је однос сраманпо струт“ њаке са факултетском спремом, јер једва писмена „господа“ предузимачи, умели су пот пунце да их подчине својим најлуђим прохтевима. Овај најновији пример са грађењем нашег парламента, превазилази све досадашње те врсте и већ сада уродио је сасвим НОВИМ подвизима, по срамном односу господе предузимача и чиновника.

Као што је познато, једно парче (сутерен) наше будуће скупшт. зграде, већ је озидано

и Децембра мес. 1908 год. по највећој цичи журно колаудовано. Како је то парче грађено и како је колаудовано, то и сами Оби који су по службеној својој дужности у том послу непосредно имали удела, веома су површно обавештени. Међутим предузимач и његови стручни помоћници у толико су били

боље обавештени и неограничени господари ситуације.

Ну све то на страну, нас за сада интере сује питање у колико је предузимач успео, да у свему измени погодбу, уговорену за изврњено грађења овог парчета скупштинске 3: ра“ де— У кратко цифрама представљена ова 1-

змена погодбе ова је: За бољу израду им ма-

а