Srpski tehnički list

БРОЈ 6.

У Београду Недеља 7. Фебруар 1910. г.

ОРПОНИ

ТЕХНИЧЋИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА

САДРЖАЈ: | Коста Ивковић директор гамназије у пензији стр. 45. — Пруга Параћин — Зајечар од Петра Миленковића инжењера стр. 46. — Покрет за реформу техничке државне службе у Аустраји од Д. Б. стр. 49, — Конкурс за расправу о ојачаном бетону стр, 50. — Техничка Књижевност стр. 50 и 51. Личне вести стр. 51. — Грађевинске вести стр. 52.

— Вести из Удружења стр. 51 —

Коста Ивковић

директор гимназије у пензији директор приватне гимназије у Књажевцу.

У Књажевцу је 22. јануара 1910. г, пре. минуо а 23. сахрањен Коста Ивковић пређашњи директор гимназије.

Нисмо позвани нити смо у могућности да се упуштамо у оцену целокупнога рада, заслуга и врлина покојникових, за што су други позванији; али нас осећај благодарности гони, да овде на овом месту прибележимо оне услуге, које је пок. Ивковић учинио српским инжењерима — архитектама.

Живећи дуго година у унутрашњости пок. Ивковић долазио је често у додир са инжењерима — имао је међу њима интимних пријатеља. Од њих је сазнао, да су српски инжењери — људи са факултетском спремом лошије награђени у државној служби него они, који у ову службу улазе тако рећи без школе са месечним курсевима.

Када се пок. Ивковићу јавио згодан моманат године 1896, када је био посланик у Народној Скупштини, онда је поднео овој на решење један веома прост и кратак предлог а то је:

Да се инжењери старству Грађевина у свему изједначавају са инжењерима у Дирекцији Српских Државних Железница ; и

са службом у Мини-

Да се инжењерима рачунају у године указне службе све оне године, које су провели у општинској служби, када ступе у државну службу.

Овај предлог са пок. Ивковићем потписало је још тридесет и три посланика.

И ако се дотле непрекидно добацивало инжењерима, да измену закона не допушта Краљ, ипак је резултат био повољан. Тадашњи Министар Грађевина г. К. Радисављевић пуковник примио је овај предлог као свој, Народна Скупштина, уз пркос тврђења, да је нерасположена према инжењерима, вотирала је закон, а Краљ, који није допуштао такав закон, санкционисао га је.

Није овде место, али... . нека читаоци сами из овога изведу наравоученије.