Srpski tehnički list

|||

|

||

||| | | |||

иди

ске Дирекције, које ће бити подручне непосредно Министарству јавних радова а стајати под управом техничког директора. Свака грађевинска дирекција имаће одељења за архитектоне грађевине, путеве и мостове, грађевине на води и привредну хидротехнику, машинство, електротехнику, хемију, рударство и топионичарство као и за занатске и индустријско техничке послове. Ова одељења имају се образовати према потреби од инжењера разних струка и свентуално од апсолвената природно математичких факултета на универзитету.

3.) За непосредну егзакутивну службу имају се створити окружне грађевинске управе а евентуално и среске, које ће потпадати непосредно под грађевинске дирекције.

4.) Ред надлежности за све послове техничке управе има се тако усгројити, да свако питање буде коначно решено највише у две инстанције.

5.) Положај техничких чиновника са академским образовањем има се тако сисгематисати, да процентуални однос виших према нижим ранг-класама буде раван са односом чиновника правне струке.“

Савез Удружења аустријских инжењера и архитекта ставио је питање које се третира у предлогу г. Гинтера и ове године на дневни ред годишњег главног скупа. Стална управна делегација, упутила је свима удружењима која су била заступљена на М. скупу предлог господина Гинтера са следећим спроводним писмом.

„Овај предлог у сваком односу поставља исте захтеве који се садрже у одлукама У-ог годишњег скупа савеза удружења аустријских инжењера и архитекта. Он представља први покушај да се технички сталеж подигне на место и значај који му стварно припадају. Предлог је са интересовањем примљен и потпомогнут од посланика најразличнијих партија, што се не види толико по броју колико по важности имена која су на њему потписана.

Сада мора бити општа ствар свију академски образованих техничара, да се јавно расправљање овога питања продужи и даље. Нарочито би било за препоруку да месна удружења стављају дискусију о горњем предлогу на дневни ред својих скупова, на које би позивала и посланике из њихове околине и умолила исте, да се у парламенту заузму

најтоплије за предлог г. О. Гинтера,“ За дискусију о предлогу г. Гинтера савез у-

дружења резервисао је на овогодишњем главном скупу за 1909/1910 цело једно вече. Ми ћемо се постарати да читаоце нашег листа упознамо у своје време и са даљим током овога новога покрета.

ДУ,

Конкурс за расправу о ојачаном бетону.

Редовна овогодишња скупштина акционара Раљске фабрике цемента ау интересу помагања домаће индустрије цемента одлучила је, да сумом од 500 динара награди најбољу расправу о историји и развитку конструкција од ојачанога бетона, о његовој употреби и примени, а нарочито у погледу јевтиноће према гвозденим конструкцијама. Сума од 500 дин. може се поделити и на две награде.

Извршење ове одлуке Управа Раљске фабрике поверила је Удружењу Срп. Инжењера и Архитекта с тим, да рок за подношај расправа буде. најдаље до 10. маја ове год. како би се имало времена, да се на ово год, главном скупу објави име онога чији је темат најбоље оцењен и да му се истога дана преда награда из суме коју је фабрика предала благајнику удружења.

Према писму фабрике од 3. фебр. ове год, Управни одбор нашег Удружења расписаће одмах конкурс у смислу жеља акционара а на редовном месном скупу на дан 14. ов. м, изабраће се и оцењивачки суд, што ће све одмах бити објављено у

Српском Техничком Листу. У

ТЕХНИЧКА КЊИЖЕВНОСТ,

5ргауу зројки атсвиекиу а шдепуги у Кгајоузћу! Сезкет.

Изашао је 5 број с овом богатом садржином:

1.) А, Цехнер: Реклама на фасади. 2.) Ченски А: Народни дом места Смихова са сликама на л 7, ви 9. 3.) Шулц В.: Стечајни пројекат за зграду основне школе у Писку Ш. награда. слике на л. 10 4.) Лошћак Ј. и Швејда М.: Стечајни пројекат мушке и девојачке основне школе у Писку [ награда 5.) Лиска О.: Пројекат за мали раденички дом у Кралове — Храдци 6.) Разне вести. Стечаји, Грађевинарске вести Оферти. Упражњена места. Вести удружења.

Пројекти и слике израђени су вештачки, тако да по изради не уступају ни сликама по најбољим техничким листовима у Француској и Немачкој.

Нарочито је економски искоришћено место и постигнут необично удобан распоред код малог дома за раденике У

Списание на Блгарското Инжењерно и Архитектно Дружество. Изашао је 3. број овога стручног листа са овом садржином:

1., Разне врсте — конструкције клатна — шеталица и њихова примена у геодезији. Јорд. Д.

Ковачев. 2, Испитивање гвоздених мостова на же| лезничким пругама Радомир — Ћустендил и Левски