Srpski tehnički list

БРОЈ 10.

У Београду Недеља 7. Марта 1910. г.

ГОД. ХХ.

СРПОНИ

_ТЕХНИЧНИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА (СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕНТА

САДРЖАЈ: Положај инжењера према новом железничком закону. од Ј. стр. 77. — Јединствена неправда. Од (Свет, Јова-

новића в. инжењера. стр. 78. —

Голдшмитове и Хеншлове локомотиве за узан колосек, бр. 363—375 (наставак

Од Милана Гребенаровића диплом. маш, инжењера стр. 80. Железничка пруга Зајечар—Књажевац (свршетак) од Ј. Вид. стр. 82. Рад Удружења, ТУ. месни скуп Удружења 2 ТОЖОГ И Од НА МС. ст. ва, Бестиг јех= нички биро у Зајечару; Стечај. стр. 84. Члановима Удружења од Душана Божића стр. 84.

Положај инжењера према новом железничком закону.

Кад су пуномоћници скупа предали резолуцију господину Министру Грађевина, Господин Министар се изволео изразити, да је по његовом мишљењу положај инжењера новим законом знатно поправљен. Свакојако је Господин Министар размислио био кад је · то рекао и био убеђен у оно што је тврдио.

Ми смо се трудили да пронађемо у чему је тај бољитак и на нашу велику жалост нисмо били довољно вешти за то. Можда смо песимисте па гледамо све на црни на, чари а можда и нисмо дорасли да добро схватимо нов положај инжењера. Да бисмо господину Министру дали прилике, да нас о томе разувери, а да нас убеди да је његово тврђење истинито и његови погледи правилни, ми ћемо му изложити ток наших мисли о појединим тачкама новог закона, који ће, вероватно, овакав какав је изгласан, бити уведен и у живот.

Почнимо с наградама и авансманом.

У редовним приликама, т'ј. кад млади студент с врло добрим успехом сврши технички факултет за четири и по године и одслужи војску опет за пола годизе, онда свршени техничар у својој двадесет петој години с инжењерском дипломом срећно постаје цртач. Ту пробави најмање годину дана док постане подинжењер П. класе. За то време положи и инжењерски испит, али има још три године да одслужи као подинжењер !. класе. У својој седмој години указне службе

а својој 3180 години постаје гажењер. Ту има да прође четири ступња по 3 године док постане после 12 година инжењерске службе, у својој 44. години старости ау 197) години указне службе виши инжењер. И ту има да прође два ступња по три године и као виши инжењер |. класе с платом од- 9900 динара завршује каријеру.

Али гко не буде све ишло глатко, ако случајно морадне служити по 35 —4 године у свакој класи, — (писац ових редова био је пуних 6 година инжењер шесте класе), онда једва може дотерати до вишег инжењера [. класе.

Инспектори могу постати само њих петорица |

Па у чему је сад ово боље но по старом. 2

Рећиће нам се да је бољитак у томе што је плата вишег инжењера !. класе 5500 дин. дакле за 1000 динара већа но по старом али се заборавља да је по старом могао техничар доспети до инспектора !. класе за својих 30 год. службе и добити плату од 5900 дин.

За доказ нека послужи каријера г. Гргура Миленковића инспект. у пензији, који је прошао све ступњеве инжењерске хијерархије. Узгред да напоменемо да је у нов закон ушло и све оно што је неповољно за инжењерску каријеру и пошто то не засеца у буџет, то ће бити одмах могућности да оно ступи у живот а оних 500 динара годишње, што би се можда могло сматрати као бољитак, сигурно ће изостати због буџетске