Srpski tehnički list

= ЈИ -—

дата су, одобрења за употреба народне снаге издејствована су само да се још ураде па ћеи саобраћај од овога имати велике користи. Али само дотле кад се дође не миче се никуд даље. Никакве наредбе више не помажу сви вичу да су путови нужни али нико још не нађе начина како они да се ураде. Има путова који су пре 7-8 година почели да се раде па још нису довршени. Никаква наређења нису помогла. Казне кметовске не утичу ништа Јер, док се он жали на пресуду, и иста постане извршна да плати 10 дин. казне, он већ заради још пет. Те тако у једној среској канцеларији треба да се установи једно одељење само за кажњавање кметова и кулучара. И ово што је урађено путова то је врло мало урађено кулуком, опет је све плаћено и то три пут више него да је лицитацијом рађено, а толико исто пута горе, само што је нужно било да новац прође кроз кметовске руке.

За ову годину утврђен је извесан ред по коме ће се „трасирати и просецати путови у овоме округу. Овај је програм одобрио и Господин Министар Грађевина а видећемо у колико ће се исти извршити у овој години.

М

Опште оправке и други послови.

15 Од других послова који су рађени у 1909 години, окр. одбор је још подигао две. чесме на путу Ваљево — Лозница, нашто је утрошено 354,00 д.

2.) На вештачке радове, на корекцији пута Ваљево — Шабац утрошено је 3612.00 дин.

3.) На разбијање стена на путу Ваљево —Лозница утрошено је 7425,00 дин.

"4 На оправку пролуста и мостова и погпорних зидова на окр. путовима, као и окр. зграда утрошено је 5189,00 дин.

5.) На цркви Рибничкој израђен је нов ико_ ностас и извршено малање цркве, зашто је .„утро-

"шено 2040.00 дин.

6.) Општина Ваљевска утрошила је на грађе-

ње калдрме.у вароши. 2383,00 дин.

7.) На оправку путова и мостова у Ваљеву из општинске касе утрошено је 6361,00 дин.

8) На грађење једног канала, кога су грађани споразумно са општином подигли утрошено је · 1533,00. дин.

9.) На оправку општинских зграда ју Ваљеву утрошено је 4958,00 динара.

Укупно је утрошено у 1909 години:

1.) на нове грађевине:

а) народна приреза 381,436,00 динара

6) из општинске касе 32563 0980

в) из црквене ! 2040,00_, 2.) на старе грађевине.

а) народног приреза 5.5406:00 _,

6) из општин. касе 99.054,00 _,

в) из црквене касе 8.170,00 н г) из санитетског фонда 169.00: 1, д) из мостарин. приреза 3,158,00 ==

Свега нове и страре; 412.750,00 динара

Све послове на путовима и мостовима, које плаћа округ, вршио је самоуправни окр, инжењер Л. Зисић. Поред редовних послова трасирао је још неколико среских путова, који су у програму да се ове године просеку.

Остале послове у округу вршили су окр. инжењери ЈЉ. Денић и Ч. Гагић, као: надзор на среској кући у Маоници, надзор при подизању школа, државих зграда: болнице, пошта и царинаре. новог моста преко р. Колубаре у Ваљеву, при оправци путова и осталу администрацију канцеларијску. Поред овога све послове окружне, које је окр. одбор давао лицитацијом у израду, окр. инжењери су зазаједнички · колаудовали са самоуправним инжењером, Износећи овај преглед техничких радова у изводу, за овај округ, надамо се да ће и остала г. г. колеге изнети, ма и у изводу радове у своме округу, те да се има прегледа и за остале округе!)

90 Ш. 1910 год. Ч. Гагић

Ваљево в. инжењер

ОСИГУРАЊЕ ГОДОМИНА.

== наставак —

Материјал за израду насипа, узима се из материјалних ровова између насипа и Дунава, и може се рећи у опште, да је материјал врло добар хумусна земља, а ниже иловача. — Негде и негде појави се и танак слој песка, негде га има опет у танком слоју и на површини, али се то измеша и обично се тај лошији материјал ставља на банак и на унутрашњу страну насипа — но тако, да је опет облога на банку са добрим материјалом за 0.30м.

Насип се израђује у хоризонталним слојевима дебљине 30 до 40с.м., а претходно се постељица на дубини од 10с.м. очисти од траве и жила. Исто тако и са површина материјалних ровова трава и жиле скидају се, и овај материјал, као и онај са постељице насипа, депонује се за „хумусирање“ насипа, које ће се извршити по довршењу целе ви: сине насипа.

Земља из материјалних ровова доноси сеу насип ручним колицима или двоколицима са коњском запрегом, и ради се у слојевима тако, да се

1.) Хвала г. Гагићу и ми се придружујемо његовој жељи и молимо г.г. колеге да нам ношаљу извештаје о радовима у појединим окрузима, јер само објављивањем наших радова можемо показати шта смо урадили и колико смо привредили.

Уредништво