Srpski tehnički list

— 408 —

3) Оправка цркве Цветановачке за суму од 855,00 дин. по предрачуну Ч. Гагића, предузимач А. Крстић.

4.) Оправка окр. болнице за дин, по предрачуну Љуб. Денића стор Никола Јанчекић из Ваљева.

Поред ових оправки, које су вршене под надзором грађевинског одељка, поједине општине вршиле су у својој режији оправке: судница, школа цркава и црквених зграда, шупа и кошева.

|| Мостови и пропусти.

1) Од већих мостова довршен је ове године камени мост са два отвора на Јовањском броду, на путу Ваљево — Дебело брдо — Рогачица. Пројекат је израдио Леонида Зисић самоуправни инжењер а предузимач је био Коста Алексић из Златарића. Целокупна је сума изнела : 30 089,00 динара.

9.) Дрвени мост на Тамнави у Бровићу по пројекту Л. Зисића за суму од 1734,00 дин.

3.) Камени мост на Р. Бањи, старом путу за Мионицу по пројекту Л. Зисића за суму од 1559,00 дин.

4) 13 ком. пропуста на окр. путовима по у“ својеним типовима, предузимач К. Алексић за суму од 1935,00 дин.

5.) Четири пропуста на путу за Шабац за суму од 696,00 динара.

6.) Мостови и пропусти на новом путу за Лозницу у суми од: 2:41,00 дин.

Поред ових нових пропуста и „мостова извршена је и оправка неколико мањих.

Све ралове на пропустима и мостовима вршио је окр. одбор са својим 'инжењерима. При колаудацији свакад је био и који од окр. инжењера. За неке послове преко 2000 дин. које је окружни одбор сам одобравао, Господин Министар Грађевина није одобрио ове издатке, док се изасланик Господ. Министра, г. Милош Дамњановић није уверио о солидности израде истих.

|. Путеви.

Путеви су свакад највише задавали посла и властима и инжењерима. Највише се на њих утроши и снаге и новца и опет не ваљају. И докле год овакав начин израде буде, и даље ће бити исто стање. Народни посланици бојећи се да не изгубе популарност ударајући прирез за путове, никако неће да озаконе поднети пројекат закона о путовима. Овим иду нарочито на руку појединим кметовима да са кулуком ћаре. О овоме је нарочито писано више пута преко јавности а потписати је и званично извештавао полиц. власт о томе, па никакве вајде. Познат је начин на који они то врше. Кад се одреди кулук на какав пут, онда кметови све сиротније из свог села истерају на кулук, а имућнији ппати кмету да му овај нађе замену. Кад буде на раду

суму од: 769,00 инспектора, мај-

и појединим селима се одвоје деонице, онда кмет не одваја деонице за оне који нису дошли, него све дели на оне који су дошли. Или ако и одвоји деонице за недошле, опет после ове који су дошли натера да ту деоницу. израде. Ако се што год од стране инжењера примети при раду и позову се понова људи из те општине, онда кмет понова од он х платиша наплати излазак, позове неколико њих, те све ураде за цело село. Тако по неки плати по 3 — 4 дин. да не иде на кулук и опет се ништа не уради, Има деоница које нису још довршене, а почете су пре 8 година да се раде.

У 1909 год. просечено је нових путова окр. 34,594 км. а оправљено је државних 21,787 КМ. 0кружних 427,090 км. и среских 109,135 км, укупно је оправљено 558 км. пута. На ово је утрошено по извештајима полиц. власти 95188 људских надница и 66.100 колских У ову суму рачунат је само стварни рад а не одлазак на рад и повратак. Па ипак ако се рачуна само 1 дин. надница људска и 3 дин колска, онда излази да је утрошено: 293.488 дин. у надницама, без дангубе на путовање, Ако би се кулук заменио новцем како је пројектовано новим законом онда овај округ неби платио ни 150 хи-

љаде динара приреза на путове. Поред овога кад

се узме још у обзир: да се оваким начином рада, не може ништа да удари на путовима; да кошта иу новцу и труду више него кад би се заменио кулук новцем –у коме би се случају добили бољи путови — онда је крајње време да се једном и кулук укине те да пођемо бар један корак даље на путу цивилизације.

Од окружних путова израђен је пут преко „Ластве“ за Ужице о коме је опширније писато у „С. Т. Листу“ у прошлој години, и пут за Лозницу који се одваја од окр. пута Ваљево — Ставе Љубовија. И овим другим путем избегли су се сувише велики усиони који су били на старом путу као: уз „Сењевац“ „Радију“ „Плавањ“ где се није могло празним колима путовати. На новом путу нема нигде ни 59, успона. Предат је саобраћају и путници се њиме служе, изузимајући ко има нарочито посла у среској канцеларији, те иде старим путем на Каменицу.

На путу Ваљево — Шабац пред Бранковином, извршена је и једна корекција којом је избегнут велики успон уз Каменицу код р. Рабаса те се овим у велико олакшао саобраћај на овом путу:

Од среских путова рађени су: путуз р. Буковицу, који везује стари пут Ваљево—Каменица и нови пут Ваљево — Ставе и пут од Боричевца, преко Г. Буковице и Оглађеновца до границе округа ка Коцељеву. Али ни један још није потпуно завршен.

У прошлој години и почетком ове године обогатио се овај округ са још неколико среских путова. Укази су изашли, наређења за трасирање из-