Srpski tehnički list

— 116—

Чиста ширина у равни опораца свода износи 4,50 м. а чиста висина над средином колосека мерена од равни површина износи: 4,10 м.

Баџе—нише—су високе 2,46 м. широке 1.5м. м. а просечно дубоке 0,80 засведене су луком чија је стрелица 0,15 м. Чеони зид дебео је 25 см.

Изнутра су површине омазане цементним мал: тером и углачане. Малтер за свод такав је да брзо везује (1 м“ просејаног оштрог песка на 900 кгр. Маззу—-цемента) а бочни зидови, шине и подножни свод омазани су малтером од портланд цемента (1 мЗ песка просејаног на 650 кгр. портланд цемента.)

(наставиће се) Ј.

КЊИЖЕВНОСТ. Списание на Бљлгарското Инженерно и Архитектно Дружество:) у Софији, у своје време изашле су поједине свеске овога стручног листа са следећим садржајем :

Број 7. Поплава железни .ке пруге СарамбејЈЂубимец на км. 176 и 151. у год. 1909. г. Пише Н. Ш. Врсте клатна и њихова примена у Геодезији (продужење). Јорд. Ковачев. Морска пристаништа у Турској (продужење). Плевео инж. А. Д. Међународни конгрес за рударство, металургију, механику и примењену геологију у Диселдорфу 1910. год. Кок!. Различности. Вести из Удружења.

Број 8 Железнички крак Каманац — град Хосково. Пише Н. Ш. Поплава у Паризу. Од И. Д-ов Врста клатна и њихова примена у Геодезији (про-

дужење). Јорд. Ковачев. Морска пристаништа у Тур- |

ској (продужење), превео инж. А. Д. (написао Гошс ФСодатд). О пројекту законао чувању експлозива. С. В. Разно. Вести из Удружења.

Број 9. Тешки пролази на подбалканској прузи, од инж. Д. С. Гешова. Модерна кућа. Тр. К. Трендафилов. Службени резултати о прању и напајању парних котлова код локомотива топлом водом. Од Т. М. Одговор на чланак „Неколико речи о законском пројекту за катастар“, од инж. Кр. Николова. Разно. Вести из Удружења

Број 10. Модерна кућа. Тр. К. Трендафилов Марсељске керамиде као покривач за државне згра де. Пише „Архитект“: Једнофазна парна машина. Инж М. Т. Разно. Вести из Удружења.

ВЕСТИ

Грађење два дрвена пропуста на потоцима Рајића и Матића на путу Ваљево —. Љубовија

1.) До сада изостало због нагомиланог материјала.

уступљено је г. Алексићу из Златарића, за1296 дин. ниже од предрачунске суме за 60,74 дин, или 7,77Плаћа окр чачански. Стечај.

Окружном Одбору округа подринског потребна су за окружну железницу Шабац — Б. Ковиљача три саобраћајна чиновника, и шеф ложионице у Шапцу.

Устози за пријем у службу код окружне же лезнице исти су као и код Дирекције срп. држ. железница.

У пријави треба тачно означити класу у коју жели чиновник да се прими према закону о уређењу Дирек. срп, држ. железница да би се могла плата одредити,

Примаће се она лица која поднесу уверење од Дирекције срп. држ. железница да могу службу вршити.

Пријаве ће се примати до 1. маја. т. г.

Грађење цркве у Лапову уступљено је Кузману Наумовићу пред. за 101.990 д: ниже од предрачунске суме за 2611,35 дин. или 3,496. —

Осигурање ледолома и јармова при мосту „Вешаљка“, у Белој Паланци и грађење једне подзиде, уступљено је Мики Матковићу из Пирота за 5379,00 д. ниже од предрачунске суме за 59,80 дин. или 1.109.

Плаћа округ“

Члановима Удружења.

Према решењу Управног Одбора приредиће се 9-ог априла после подне ТУ. месна екскурзија у фабрику Монопола Дувана и у фабрику Жижица. С тога се позивају чланови Удружења да узму учешћа на овој екскурзији. (Састанак ће бити код „„Љубаћа“ кафане 9 -ог априла тачно у 2", часа по подне. Разгледање фабрике Дувана почеће тачно у 2и по часа, а разгледање фабрике жижица у 4 часа по подне.

Управни Одбор Удружења издејствовао је к д поменутих фабричких Управа дозволу за разгледање фабрика и рада у њима; а од Г. Министра Грађевина тражио је потребно полудневно осуство за све чланове Удружења који су са службом при Министарству Грађевина и при Железничкој Дирекцији у Београду, те да би могли узети учешћа на

овој екскурзији. пење п ва.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Кирило Савић управник Управе за грађење нових железница одговорни уредник: Јован Андрејевић инжењер, управник грађевинског одељка општине београдске. Штампарија К Грегорића и Друга — Београд