Srpski tehnički list

— 176 —

О овоме питању говорено је и на једном месном скупу, а нарочито о двема тачкама из програма за ту прославу: 1. о подизању споменика Доситију и 2.) 0 подизању „Доситијевог дома“ за научна и хумана друштва. Препоручено је нашем делегату да тачно прати рад тога Одбора ида о том повремено реферише Удружењу ради евентуалних потребних решења.

У току ове године приновљено је 17 редовних чланова, чија су имена објављена у нашем листу.

Али је с друге стране ова година била кобна за Удружење по број умрлих чланова јер, смо изгубили 7 врсних чланова нашег Удружења. Имена: Николе Стаменковића, Михаила Валенте, Јевте-Хаџи-Јевтића, Љубомира Клерића, Пере Смедеревца, Сретена Лазаревића и Миливоја Јовановића-Баће биће позната извесно не само члановима Удружења већ и свима читаоцима нашег „Техничког Листа,“

Пок. Стаменковић, Смедеревац и Валента били су међу првим оснивачима нашег Удружења и највреднији сарадници нашег листа. Бирани су за прве часнике Удружења, а пок. Смедеревац је и умро као члан Надзорног Одбора.

Нека им је свима лака земља и светао спомен међу нама !

Као што је члановима Удружења познато, Управа је благовремено почела радити на припремама за овогодишњу екскурзију Београд—СофијаЦариград. Поводом |тога Управа се обраћала нашим и страним надлештвима и мора да истакне да је наше Удружење свуда наишло на велику пажњу и предусретљивост.

Господин Министар Грађевина дозволио је свима члановима Удружења потребно осуство за скуп и екскурзију као и бесплатан подвоз на свима српским железничким пругама.

Дирекција Српског и Дунавског Бродарског Друштва дозволиле су за чланове Удружења вожњу на лађама у пола цене.

Железничке Дирекције бугарских и ориенталских железница, на моптбу Удружења и наше Железничке Дирекције, одобриле су за учеснике екскурзије Цариброд— Софија—Цариград и натраг вожњу на железницама такође у пола цене.

С тога Управа сматра за дужност да и овом приликом ода своју пуну захвалност, како г. Министру Грађевина, тако и осталим нашим и страним надлештвима, који су према нашем Удружењу толику пажњу и предусретљивост указали,

На завршетку овог извештаја Управа напомиње: да према чл. 32. ове године иступају из Управног Одбора: председник г. К. Д. Главинић и чланови Управног Одбора гг. Јован Андрејевић, Драгутин Маслаћ, Бранко Таназевић и Нешко Смиљанић, а г. Кирило Савић потпредседник нашег У-

дружења поднео је оставку на то звање, те се сад има извршити избори новог потпредседника.

Извештавајући о томе скуп, Управни Одбор благодари свима члановима и пријатељима Удружења, који су га у раду помагали.

Председник Удружења Срп. Инж. и Арх. К. Д. Главинић Потпредседник Кирило Савић.

Секретар Неш. М. Смиљанић

Чланови Управног Одбора:

Јефта Стефановић Јован Андрејевић Павао А. Димић Душан Божић Драгутин Маслаћ Бранко Таназевић

Извештај ХИ главном скупу Удружења Српских Икжењера И Архитекта О стању књижнице,

Књижница нашег Удружења ове је године златно обогаћена поклонима које су Удружењу учиниле породице и пријатељи преминулих наших другова и чланова Удружења и то:

Из заоставшине поч. Сретена М. Лазаревића Удружење је добило на поклон 12 најодабранијих дела из техничке литературе;

Од Васе Јовановића бравара, брата поч. Миливоја Јовановића, Удружење је примило из покојникове збирке 34 дела у 43 свеске такође најодабринијих дела из текничке литературе, већином у лепом повезу. и

Од г-ђице Зорке Валенте кћери поч. Михаила Валенте Удружење је добило 75 дела у 100 свезака од којих нарочиту пажњу заслужује обилата збирка закона, уредаба и прописа, који се односе на техничку струку.

Према овоме књижница Удружења броји данас 348 дела са 481 свеском, поред у прошлогодишњем извештају, поменутих повезаних стручних листова наших и страних.

У овој години Удружење је примало 11 стручних техничких листова и то 1 хрватски, 1 бугарски, 2 руска, 1 чешки, 4 немачка и 2 француска и комплетиране свеске повезане су.

Стручне техничке листове, хрватски, бугарски чески и руске, добија Удружење 'у замену, а немачки и француски претплаћени су. Сем овога, Удружење добија у замену и неколико листова других струка и политичких из Србије и осталих српских покрајина.

29. Маја 1910. г.

у Београду. — Члан Управног Одбора Драгутин Маслаћ архитект