Srpski tehnički list

— 919 —

Нове зграде у Београду. Управа града Београда одобрила је, да могу подићи нове зграде: Ђорђе Мирчевић на углу Главашеве и Далма- | тинске ул.

Стојан Вељковић, инж. у Которској ул. бр. 27 КатаринадМаринковић у Малајначкој ул. бр. 6. Фрања Шајт у Московекој ул. 50. : Никола Поповић, рачуновођа, у Душановој улици бр 68.

Даница Кобилишка у Таковској ул. бр. 23. Драгутин Димовић у Курсулиној ул. брр. 46. Павле Стевановић, адв. у Јовановој ул. бр. 15 Таса Кузмановић адво. Јованова ул. бр. 5. Сима Тодоровић у Раденичкој ул. бр. 39. Ото Лоренц, грађев. у Будимској ул. бр. 4.

ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ

Акад. Удружења Срба Тежничара у Бечу за шк. год. 1909 — 10.

Академско Удружење Срба Техничара одржало је 12. јула 1910. п. н, своју закључну главну скупштину, пред коју је Управни Одбор поднео свој годишњи извештај за школску 1909-10 годину и који је скупштина једногласно примила.

Друштво је у току ове године имало 5 чланова стручњака и помагача и то: Петар Перић Јпсешешг у Тузли, Ђорђе Божић арз. (ећп. у Бечу, Милан Петровић ејеуе у Бугојну, Златаје Кротин Јпсг. Ливно и Лазар Дунђерски у Бечу. Редовних чланова било је 18.

Друштво је одржало 6 друштвених седница и састанака, на којима је одржано неколико пре. давања.

Стање благајне је било овако :

Приход БУНЕ (Осгатак од прошле године . 50 34 Уписнина чланарина и остали при-

ходи , У он 9 Свега 219/.02 Расход а Кореспонденција . О Ба 10 Књиге, листови и коричење књига 131 98 Остали трошкови 61 41 Свега 10758

Приход: 275.72

Расход: 21958 Сада у ручној благајни 55.94 К.

Осим тога има друштво сталну главницу уло-

жену у „Српској Банци“ у Загребу у износу од

29712 Је

Ове школске године добило је друштво на поклон ове књиге:

Сезећсћје дег Езепђаћпеп дег 65 ипо, Мопагме (4 свеске).

Међе пзраппшпсеп дег (Опептавег поје 5геПег Гапозасегапзсћиззе —- Јпрг Пг. Атпомјјем16

Вештасе 21: Тћеоме дЧег Мефилдакбгрег уот От та. Ј. Атпоуем1е

Све три књиге су поклон од госп, Ог Јпр. Арновљевић. Ји! еста] и. Ош егепшатескиште — Предавања професора 27 1атицпду-а — Поклон г. А Тимића.

Мртве Душе — Н. Гогољ. поклон г. И. Пе-

' тровића.

Васкрсеније — Толстој поклон одг. И. Пе-

| тровића.

ЗУцбај — Е. Нштипсје поклон од г.И. Пе тровића. Проблеми из интегралног и диф. рачуна од

М. Ћирића поклон г Д. Лончаревића. Купљене су ове стручне књиге: Елпићтипа !п фе Мобкам зсћанјећге уоп Зећипе-

| д]јапа,

типа 55 дев Мазетфацез хоп М. МопПег

Јтеста! и. РА. Кесћишле „ ереп

Сезећасћје дег Ваџкипде Јозерћ.

Затим :

Говори бранитеља на велизд. расправи:

Укупна вредност књижнице износи 3.200 К а броји 240 дјела

Друштво је добијало бесплатно ове „листове Слогу, Срп. ријеч, Мусават, Привредник, Рад, Заставу, Самоуправу из Сарајева, Технички лист, Законитост, а претплаћено је било на Срп. књ. Гласника и Покрет.

Ове год. догодио се по друштвени живот јеједан врло важан и радостан догађај. Друштво наше наиме, осећајући силну потребу зближења свих Југословена, позвало је на својој седници од 3.Х1-909 братско друштво Хрвата техничара затим Славенце и Бугаре—да се сјединимо у једног—- Југословене као друштво. Ова идеја примљена је са великим одушевљењем једногласно, како код браће Хрвата тако код браће Бугара и Словенаца, што свакако може да служи на част бечким техничарнма. Одмах су изабрани са сваке стране делегати, који су у

»

| неколико сједница саставили правила и након тога

сазвали 1. збор југословенских техничара. На том

| избору примљена су правила (српско - хрватски је-

зик службени). избиран је председник. (Бугарин) и други чланови управе. Тај 1. збор југо-словенских техн поздравио је брзојавно проф. Бопчева и Свеслов. Конгрес у Софији. Том новом друштву је наслов „Југословија“ (писано старословенски) а од доидуће шк. год. почев имаће своје просторије, своју читаоницу и своју заједничку библиотеку.

На закључној скупштини Срп. Техн. Др. изручена је хвала свима добротворама, чланнвима помагачима и горе поменутим уредништвима (која су

' нам своје листове бесплатно слали) на помоћи коју

су друштву указали.