Srpski tehnički list

БРОЈ 30.

У Београду Недеља 25. Јула 1910. г.

ГОД. ХХ.

СРПОНИ

ТЕХНИЧЋИ ЛИС!

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА

САДРЖАЈ: ХХ! Главни Скуп Удружења Срп. Инж. и Архитекта. (наставак) стр. 225. — Домаћа Индустрија, Фабрика Браће Р. Гођеваца у Београду (продужење, од Јпо. П. А, Димића стр. 227. — Ваздухопловство. Ваздушни брод „С!етепп — Вауата [“ од Ј. стр. 229. — Париске Подземне железнице (наставак) од Ј стр. 230. — Белешке; Џи-

новски загат на реци Мисисипи у Америци; од Ј. Велики проблем:

„Бинтеза беланчевине“; од Ј. Две хиљаде

фотографских снимака за један секунд; од Ј. стр.281. — Вести: 231.

ХХГ ГЛАВНИ СКУП Удружења Срп, Инж, и Архитекта

Одржан на дан 6. јуна 1910 год. у Београду у дворници нове основне школе код Саборне цркве.

П. Димић објашњава да намера о дому није на тако рђавој и тако несигу оној основи као што то вели Г. Манојловић.

По решењу скупа сваки члан плаћа ванредни улог од 10 дин. што за 200 чланова чини 2000 динара или за шест година 12000 динара, која сума треба да се повећа интерсом на новац за време купљења у току шест година; даље, Удружење имг готовине 10000 динара, коју може утрошити за дом, а који ће капитал у току од шест година такође порасти: прираштајем интереса на тај капитал; даље, Удружење данас плаћа кирију за стан 65

динара месечно "ли 780 динара годишње, а то преставља интерес и ануитет на суму од 11000 динара, кад се све ово скупи, имамо суму од 33000 динара, што свакојако преставља неку гарантију за општину београдску. Свакојако овоме треба додати и повећање капитала од интереса на новац а тако исто треба рачунати и са прилозима, које ће дати поједини чланови Удружења као свој оснивачки прилог, тако, да већ сада можемо рачу нати са сумом од 40000 динара, али, Управа Удружења не може да приступи енергичном раду на купљењу прилога с тога, што општина по нашој молби није хтела да нам да плац, а чланови Удружења опет чекају да виде плац.

онда |

Ја мислим, да је једина сметња подизање дома само плац, који треба да нам да београдска општина, јер је то наше /дружење својим радом за уређење Београда и његов напредак више заслужило, но сва Уружења, која су до сада добила плацеве од општине београдске.

Н. Манојловић изјављује, да када општина да плац, да се он не може задужити, а кад Удружење буде имало 30000 дин. општина ће тада дати плац а пре никад.

11. Димић напомиње да има господе, која ће притећи у помоћ тек онда, кад виде да се с грађењем дома већ почело Општина тражи да види новаца чланови да виде плац. Управа није у стању да то двоје доведе у склад.

Председник мисли, да ми сами можемо много да допринесемо кад би смо имали капитал од 25 000 дин, и напомиње, да општинапо новом закону о општинама не може поклонити пгац нео збор, али може дати на уживање само плап, који се не може задужити.

Председник предлаже, да се усвоји предлог по ком се и дуг од чланских улога мо: же употребити за побољшање Тех. Ллета, и да се купе лозови.

М. Божић наглашава, да се о овоме предлогу говори кад буде реч о предлогу са ову год. и напомиње кад се буду куповали лозови да се купе само 2/, држав, ЛОЗОВИ.

Председник пита има ли ко још шта да каже односно овог извештаја (не јавља се нико). Оглашавам да је скуп примио изве-

| штај о Срп. Техн. Листу.