Srpski tehnički list

— 250 —

парних машина њихових око 80 — 100 пута већа.

Стифензонова локомотива врло је дуго бига образац по коме су друге израђиване, Врло је редак случај да какав технички проналазак од самог свог почетка буде тако савршен као што је била Стифензонова локомотива. Јер поред главног изуметка; поред савршеног ложишта и парног котла на (тифензоновој локомотиви били су и други важни елементи који су се све до данас одржали: кулиса и дуваљка. Кулиса, апарат за пребацивање машине да локомотива путује унапред и уназад и дуваљка (Вјазгоћг) за потпиривање ватре кроз димњак.

Локомотива као и свака инсталација за парну машину састоји се у главном из два важна дела, који су на једном месту сконцентрисани и чврсто међу собом везани и постављени на чврсто постоље. Постоље лежи на осовинама које се заједно с точковима обрћу. Да би локомотива могла вршити успешно свој посао, да би се сама. по шинама кретала и вукла за собом воз, а да се при том точкови не обрћу у месту, потребно је да између шина и точкова буде довољно трења, довољно отпора. Трење расте с притиском па дакле с оптерећењем оних осовина, које су непосредно и посредно везане с паром машином локомотиве. С друге опет стране ефекат локомотиве, изражен бројем коњских снага, сразмеран је величини грејне површине у котлу локомотиве, Како ће се тај ефекат употребити: хоће ли се велика брзини и сразмерно мала вучна снага, или мала брзина и велика вучна снага, то зависи од саме конструкције локомотиве.

Локомотиве сем тога имају готово строго ограничен простор за конструкцију те с тога и машине локомотива не могу се онако рационално извести као што је то случај код стационарних машина за фабрике или код машина на бродовима, где има могућности да се употреби и кондензација и бољи распоред машинског органа.

Ограничење чини у првом реду ширина колосека. Као што је познато, данас је поред тако званог колосека нормалне ширине још много другик ужих, Ширина нормалног колосека износи 1435мм, а узета је сасвим случајно према ширини товарних кола у Енглеској. Друге су ширине 1,1 1,0 0.90 0,75 0,60 и т. д.

Већ и сама ширина нормалног колосека таква је, да се у попречном пресеку локомотива не може више повећавати. Може се

само ићи у дужину и унеколико у вис. Али је и у висинском смислу простор ограничен висином тунела и висином затворених мостова Као и другим постројима дуж пруге.

И са оптерећењем точкова такође се не сме прећи извесна граница, До скора се осовина није смела оптерегити више од 14 тони. У данашње доба појачан је горњи строј код главних пруга, појачани су мостови па се сад сме оптеретити осовина и по 16 тони. Да бисмо добили што јачу локомотиву са што већом вучном снагом, морамо повећати оптерећење везаних осовина а то се може лостићи само на тај начин, што ће се повећати број тих осовина, повећати дужина парног котла а с овом и грејна површина,

Поред свих ових ограничења, можемо бити врло задовољни с конструкцијом парних локомотива. Законом је ограничена величина грејне површине парног котла локомотиве на 200 м= а то је довољно да снага локомотивиних машина буде 1500 инд- НР. (коњских снага). (Ово одговара 7—8 коњских снага на 1 м= грејне површине Тешко да има једне сталне парне машине која у толикој мери може да искористи грејну површину парног котла. За сталну машину од 1500 инд. коњских снага потребан је читав систем пар-

| них котлова који наравно много рационални-

је искоришћавају калоричну моћ горива. (наставиће се) Ј

Међународна изложба у Риму 191, г.

Преко овдашњег одбора за учествовање на јубиларној међународној изложби у Риму, позвати су и наши архетекти: да узму учешћа са својим радовима.

Из извода специјалног правилника за архитектонску међународну изложбу, који овде доносимо, видеће наши архитекти могу ли и са колико успеха изаћи на ту међународну утакмицу.

ж ж »

На међународној уметничкој изложби у Риму сем пругих уметности оиће заступљена и Архитектура засебним одељком под именом: Међународна архитекшонска изложба, која ће трајати од марта 1911. год. до 31. октобра 1911. г.

Архитектонска изложба биће смештена у салама међународног павиљона. Народи који имају свој засебни павиљон могу — ако нађу за згодније а са пристанком председништва одбора — образовати архитектонску изложбу у своме павиљону.

На изложбу биће примљени: