Srpski tehnički list

— 258 —

трусни таласи, потребно је познавати дотични терен до већих дубина но што су обичне до којих се доспева обичним сондирањем, а тај нам податак управо могу дати сеизмички апарати. Ако се једнаки сеизнометри поставе у разним местима на неједнакој геолошкој подлози, они ће уписивати различите слике од једног истог потреса, Према томе на основу разноликих сеизмометарских уписивања (сеизмограма), у стању смо одредити које је врсте и каквога је склопа земљиште на коме се жели подићи грађевина. — При грађењу тунела могло би се у напред пресудити о чврстини некога брда на одређеној дубини, која нам је неприступачна. У таквоме се случају најподесније употребљавају покретни сеизмометри. Они се постављају на неколико подесних тачака по површини брда, па се помоћу мина развијају вештачки потреси на оној дубини, кроз коју се има провести тунел. Апарати ће забележити различите сеизмограме на појединим тачкама, па се помоћу тих слика може лако пресудити о геолошком склопу оних места, кроз која су прошли вештачки сеизмички таласи. — Према томе, као и према још неким теориским тековинама на овоме пољу проучавања, у која се ми овом приликом не можемо упуштати, данас сеизмолози не сумњају више и у мо гућност; да ће се у току времена једном успети, да се помоћу сеизмометара са површине одређује састав и природа не само земљине коре, већ и праве земљине унутрашњости!

3). Проучавање конструкције грађевина. За људство је од највеће важности да грађевине, у којима се станује, и у којима је смештено све што човек има, буду заштићене од штете приликом трусних покрета Не само да рушење грађевина доноси становништву често пута огромних материјалних штета, већ је искуство покозало, да је при трусним катастрофама највише људских жртава страдало баш од самих рушевина Још су стари Римљани при зидању грађевина водили рачуна о опасностима од трусова. Изгледа, као да су извесну гартацију или предохрану противу тих недаћа налазили у оним многобројним сводовима и подрумима, којима се одликују њихове грађевине. Можда идеја о архитектонском обезбеђењу грађевина од трусова потиче још од Етрураца, који су се веома много бавили проучавањем природних прилика. Још су они, на основу старинског искуства, утврдили правило: да се дужина грађевина намешта у ономе правцу, у коме се трусови најчешће јављају у томе пределу. У најновије доба већ има неколико списа,

помоћу којих се, познавајући сеизмички карактер предела, могу грађевине подизати, па да приликом трусних недаћа буду сасвим заштићене или да се евентуалне штете сведу на најмању меру.

Независно од Италијана, ова се тежња развијала и у Јапану, где се трусне појаве дешавају готово посведневно Због велике сеизмичке узнемирености својих земаља и Јапанци и Италијани приморани су били још изодавна, да установљавају извесну сеизмичку технику, која се ослања на корисном примењивању практичких и теориских проучавања сеизмичности појединих предела. А кад се већ пошло тим путем, убрзо се дошло до уверења: да се систематским проучавањем трусова на геолошкој основици добијају озбиљни подаци, који, кад се смишљено и са одређеним планом провере и утврде, могу учинити неоцењивих услуга модерној техници, а тиме и пеломе човечанству. У томе циљу Јапанци су прешли и на то, да у јако сеизмичким пределима подижу моделе од кућа по најраз: личнијим обрасцима, па према начину њихових оштета, долазе до резултата који се у пракси могу корисно употребити. На тој је основи и могла јапанска стална комисија за проучавање трусова израдити најважнија правила за планове дрвених грађевина, које издржавају без штете каткад и најјаче трусне покрете.

4). Проучавање грађевинских објеката. У Јапану помоћу сеизмометара испитују материјал који се употребљује за грађевине као и саме поједине грађевинске објекте. Нарочито су добри ресултати постигнути у испи тивању цигљаних зидова у погледу њихове издржљивости према трусним таласима, Тога је ради намештена у сеизмолошком институту Универзитета у Токију нарочита машина, која производи вештачке трусове хоризонталне и вертикалне. Разне цигљане конструкције и њихови делови од различите врсте, облика и материјала, везују се са нарочитим сеизмометрима, утврђују на тој машини и излажу њеним потресима. Потреси се проносе кроз дотични објекат у облику кретања, које се уписује на сеизмометрима, Кад потреси достигну толику јачину да се зид претура или ломи, апарат бележи нарочите знакове по којима се после може израчунати издржљиваст материјала или готових објеката. Испитујући тако разнолико склопљене објакте долази се до сазнања, какве трусове могу издржати и како се, поред тога, могу још боље осигурати.