Srpski tehnički list

— 6 —

__БЕЛЕШКЕ.

Мислимо да нећемо погрешити што доносимо читаоцима нашег листа овај интересантан оглас из Америке. Оглас је изашао у јулској свесци листа Ге беше СП и гласи:

Одељак за железнице и канале у Канади. Мост код Квебека. " Пажња предузимачима.

Оферти запечаћени, упућени на адресу потписатог с натписом „Оферт за конструкцију моста код Квебека, примаће се у канцеларији потписатог на дан 1. септембра 1910. год, (по нов.) најлаље до подне. Понуде треба да гласе за израду горње конструкције моста преко реке Св. Лаврентија близу вароши Квебека.

Почев од 1. јула 1910. моћиће се прегледати планови и предрачун у канцеларији одбора инжењера квебешког моста, Сапафап Ехргез Вшфа пе, Моптеа! и у одељењу за железнице и канале, Обала где ће се моћи у исто време добити и услови за израду.

Предузимачи морају примити и листу умерених цена надница која је спремна или ће се спремити у одељењу за раденике; Ове ће цене чинити саставни део уговора.

Предузимачи ће знати да се понуде неће разматрати ако не буду биле тачно састављене по штампаним формулама. А у случају да је понуђач какво трговачко друштво онда понуда мора бити својеручно потписана од сваког члана друштва и сваки мора назначити своје занимање и место становања, Уза сваки оферт има се приложити чак примљен од стране банчине који гласи на 500000 фунти стерлинга и на име поштованог Министарства железница и канала. Чек ће овај бити конфискован ако предузимач не буде хтео потписати уговор за конструкцију под условима назначеним у оферту и по гласу пројекта уговора који је приложен предрачуну. Овако послати чекови вратиће се онима чије понуде не буду примљене.

Одељење се не обавезује да прими ни најнижи оферт нити ма који други,

По наредби [. К. Јопез СЕКРЕТАР.

Министарство за железнице и канале Отава, 17. јуна 1910, год.

Ни једном журналу који буде донео ову објаву без допуста министарства неће се ништа платити.

Ако се кауција нормира као и код нас око 10%/, од предрачунске суме, онда би сама конструкција моста коштала око 125 милијона динара.

ВЕСТИ

Личне вести

Указом Њ В. Краља од 17. августа ове год. постављени су.

при инжињерском одељку Министарства

Грађевина :

за инжењера друге класе по новом Владимир Гавриловић инжењер прве класе по старом;

за инжењера четврте класе по новом Светозар Теодосијевић инжењер треће класе по старом;

при архишекшонском одељку Министарства Грађевина:

за архитекту четврте класе по новом Ђорђе С. Бајаловић ајхитекта треће класе по старом;

за подархитекту прве класе по новом Јован Ђ. Новаковић подархитекта прве класе по старом;

при грађевинском одељку начелства округа ваљевског :

за инжењера друге класе по новом Леонида Зисић инжењер округа ваљевског;

при грађевинском одељку начелства округа шимочког:

за подинжењера друге класе по новом Драгутин П. Лазаревић, подинжењер друге класе по старо.

Указом Њ. В. Краља од 2. августа ове год, постављен је за подархитекту прве класе Министарств Грађевина по новом, г. Миливоје Ј. Смиљанић, дипломирани архитекта.

СТЕЧАЈ.

На основи чл. 15 закона о народним школама Министарство Просвете и Црквених Послова расписује стечај за два угледна плана за сеоске народне школе: један за школу са две, а други за школу са четири учионице, и један и други са учитељским становима.

При изради планова ваља имати на уму да су нове школске зграде махом потребне сиромашнијим школским општитама. Зато треба избегавати све што је са чисто школског и хигијенског гледишта излишно и чини да зграда буде скупља. Главно је дасу учионице довољно простране (свака за 70 ученика) и светле. У осталом држати се одредаба у Правилима о грађењу школа, и расписа од 23. фебруара ове год., ПБр. 2990, који је објављен у 44 броју „Српских Новина“ од 25 М—01 год. и у броју 4 „Просветнога Гласника“, свесци за месец април ове године.

Планови треба да су израђени у размери 1:100 са свима мерама, а за равно и здраво земљиште Планови који по оцени оцењивачког суда буду примљени наградиће се овако: Од планова за згра-