Srpski tehnički list

БРОЈ 43.

ГОД. ХХ

У Београду Недеља 24. Октобра 1910. г.

СРПСКИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА (СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА

САДРЖАЈ: Пројекти за ратарску школу у Краљеву од В. стр. 313. Стечај за израду планова за школске зграде стр. 318 Поште, телеграфи и телефони у Краљевини Србији, на концу 1907. године. од Св. Ж. Мих. стр. 315. Железница Христијанија — Берген од инж. М. М Аћимовића стр. 317. Књижевност ЗјаНапе отарћуаце дез зизјегез де !' езрасе раг В. Мауог. од М. П. Лаз. стр. 319. Вести: Велики добротвор Удружења. стр. 320, Личне вести, стр, 320.

Пројекти за ратарску школу у Краљеву.

Управа те школе расписала је према одобрењу Министарства Привреде стечај за израду планова и предрачуна нових зграда, које се намеравају саградити за Ратарску школу. Вредност грађевинска, према изложеном програму, заједно са инсталацијама централнога грејања и електричнога осветљења достићи ће суму од 200000 динара.

На први поглед и по самом програму потребних зграда и оделења као и према ономе шта се тражи и за које се време имају израдити планови и предрачуни—види се, да је цео овај стечај рађен без стручњака и без учешћа Министарства Грађевина и Грађевинскога Савета, на који се Управа ратарске школе намерава обратити као на Оцењивачки Суд. Што се Управа те школе није пре расписивања стечаја обрттила коме нашем архитекту за савет може јој се и опростити, али што се за један овако јаван технички посао, који је скопчан и са издатцима за награде, није обратила за упуства Министарству Грађевина, па и самом Грађевинском Савету—то ће је у најмању руку стати једног неуспеха да до добрих пројеката дође.

Свуда у културном свету постоје извесне норме, које се не могу да обиђу при расписивању стечаја оваке врсте, па и код нас још од 1904. год. постоје правила по којима треба расписивати јавне утакмице у области архитектуре, али је то и Управи ратарске школе и самом Министарству Привреде било страно и непознато. Таква правила и норме по-

стоје због тога, да се до што бољих пројека-

та дође и да се избегну злоупотребе које су у таквим случајевима могуће а и од врло штетних последица.

Према ономе како је расписан, поменути стечај противи се многим одредбама наших правила и то у главном:

1. Чланови оцењивачког суда нису само архитекте, пошто је грађевина архитектонске групе. (чл. 1.)

2. Стечај нису састављали чланови оцењивачког Суда (чл. 2.)

3. Награде за скице треба да су !-ва 1350 и друге две свега 1350 динара.

4. Дају се ближа обавештења, а нема ситуације земљишта. (чл. 9. и чл. 7.)

И друге одредбе мање важности.

С обзиром на други став чл. 16. поменутих наших правила архитекти не могу узети учешћа на овој утакмици.

Управи ратарске школе остаје или да измени расписани стечај и саобрази га поменутим правилима или да чека — неуспех.

В.

СТЕЧАЈ

за израду ппанова за шкопске зграде.

По одређењу Господина Манистра Народне Призргде од 4. о. м. П5;. 19603, расписује се стечај за израду планова за зграде које се имају подићи на имању ове школе, као што следује:

На једном земљишгу од површине 15900 мг у паралелограму, равном с малим нагибом северозападу, на надморској висини око 220 м. без за-