Srpski tehnički list

— 323 —

лога закона и уредаба. И ако је тај закон у своје време одговарао приликама у којима је се пошта јавила, он је већ давно застарео и данас не одговара поштанско-телеграфској установи као модерном саобраћајном средству. Додир ове наше установе са светом тражи са свим модеран закон о њој. Конвенције. услови, погодбе и правилници за поједине специјалне радове у овој установи скоро су закон уништили; ове су савршеније и модерније од закона, који треба да им је основица!

С тога је измена поштанско-телеграфскога закона једна од најпречих потреба саобраћајном пољу Србије; с тога даље не треба чекати. —

Будући да се овом установом управља на основи закона од 1855.год. и плате особљу изражење су у талирима. И док се у земљи Србији све изменило од тога времена, па и монета, плата поштанско-телеграфском особљу и данас се рачуна у талирима !

Плате чиновника, почевши од поштара МТ. и писара !. класе, па на више, одговарају потребама живота и сразмерно су у величини плата државних службеника са већим квалификацијама (н. пр. професорима) подинжењерима, инжењерима и т. д.) Оне су одавна толико велике колико су факултетски образовани техничари добили тек после 25 година од постанка железница новим законом од ове године. Железничари тек имају ове плате да добију регулисањем поновом закону кроз две три године.

Али што се тиче плате нижега особља, служитеља, званичника и женскиња, може се слободно рећи да у сваком случају изненађују. С њима се апсолутно не да живети. Оне су толико мале, да, по одбитку редовних задржавања за државне порезе, једва могу да накнаде издатак за скупе станарине у Београду. И нас изненађује, како ови, овако јевтино плаћени, службеници нису улагали своје јавне протесте! Исто је тако и са радницима дневничарима.

Нов закон о „пошти“ треба пре свега да регулише ово питање. Он треба да загарантује минималну плату од 3 дин. дневно за Београд а 2.50 дин. за унутрашњост, и да да маха да се од ове минималне награде у периодским повишицама могу пети до 6 дин. дневно; треба да скрати време периодским повишицама за ниже особље и званичнике до М!. класе, и да одреди периодске повишице и код званичника и чиновника. Квалификовани људи, најдаље у року од две го-

дине по свршеном курсу, треба да добију по-

| четну плату поштара М!. класе. Затим зако-

ном треба обезбедити егзистенцију поштанско-телеграфског особља за време рада и кад у раду онеспособи, као и породице њихове ; завести бесплатно лечење; завести законом годишње одсуство за одмарање; обезбедити га од самовоље појединаца; ограничити му радно време; и школовати га.

По себи се већ разуме да нов закон мора бити израђен на модерној основици, која одговара данашњем саобраћају и везама поште и телеграфа. Управљање овом установом треба закон свестрано да третира.

Особље поштанско-телеграфско основавало је специјално новчане заводе „поштанско-телеграфску задругу“ са циљем: да се задругари међусобом помажу, да штеде и образују фонд за помоћ сирочади умрлих чланова и њихових породица. Особље жели да створи себи јефтинији кредит, да лакше подмири своје ванредне потребе. — Задруга је основана у 1888. год. Али, и поред тако дугог живота, она показује мало рада. —

Према завршном рачуну за 1909. годину ова је задруга показала од: главница и резервнога фонда 123850:58 динара, штедње 9875:05, поштанско - телеграфско оделење 2191'52 и фонда за сирочад 16901:57 дин.

Из овога фонда добијају помоћ задругарева мушка и женска деца до 20. године, самохрани родитељи задругара доживотно и удове до преудаје. Ова се помоћ креће у величини 15 до 30 дин. на месец.

Пре три године поштари и телеграфисти основали су и удружење за узајамно моралну и материјалну помоћ и гајење солидарности. Циљ је овога удружења рад на материјалном побољшању стања, измени закона и правилника; рад на покретању духова, бодрењу и дизању моралних особина особља. Оно је покренуло и свој лист „Пошту.“ Према досадашњем раду удружење показује одсуство духа и иницијативе. — Образована је још једна нова управа која издаје нов лист, Недељну Пошту.“

Сама установа пак има свој службени лист „Поштанско-Телеграфски Весник,“ који се уређује према интенцијама званичне управе. —

Св. Ж. Мих.