Srpski tehnički list

- 400 —

Стаповништво Апулије, које броји нешто више од 2.000.000 становника, биће снабдевано водом са извора реке 5Зе]е с оне стране Аленина — водовод, који се сода већ гради; за остале пак области оскудне водом, поднело је министарство парламенту законски предлог за снабдевање водом за пиће — са предрачулском сумом од 250 милиона динара. Тако ће Апулички водовод по извршењу, које треба да буде 1916 год. бити најогромније грађевинско дело у тој области. Пре неколико дана успело се да се извор кот Сарозеје ухвати. Извор даје 5000 П/сек. и кроз одвод прође дневно 382 милибна литаре воде за Апулију, тако да на сваког становника дође љо 175 лит. дневно.

До сада су становници употребљавали само кишницу, пошто су лишени река и потока, а бунари су сасвим ретки. На главном доводу са огранцима прве врсте — у дужини 3500 километара радиће на 42 места истовремено 4000 људи. 90 километара главног довода долазе на тунеле, од којих ће најглавнији, који у близини извора пресеца Апенине, изнети 19 километара;

На његовом извршењу радиће се још 5 година. мн На

Ст Ј0б;

БЕЛЕШКЕ.

Уређење вароши. — зсћме1хег!5сће Вапхе: ппс односи вест, да ће се почетком фебруара идуће годнне одржати и у Цириху изложба планова за уређење вароши. Материјал за ову изложбу даће после две успеле изложбе за уређење модерне вароши у Берлину и Дисе лдорфу, одабране примере из саме Швајцарске. Повећи одбор од одабраних стручњака постараће се, да се овом приликом приреде предавања и заинтересује првевствено што већи број стручњака који ради на уређењу вароши, па онда да се и шира јавност обавести како би се добили општи принципи за стварање модерних вароши у уметничком и тех-

ничком погледу, В.

ЛИТЕРАТУРА.

Отшпајасеп дез о1афеерацез. Упут за пројектовање варошких постројења — Каутопа шту. Превод са енглееког [,. Мас. Геап са 342 сликеи 7 планова. Вешп 1910. Оно Ветигег(еј5 Мепаг. Цена дин. 16.70 повез 30 Н.

| вити и потврдити

ВЕСТИ

Грађење каменог моста од 6 м. распона преко Врањске реке у вароши Врањи и израда калхјрме у улицама које воде ка царинарници и железничкој станици у Врањи, извршиће се по пројекту окр. инжењера г. Свет. Јовановића.

Предрачунска је сума 184 585,49 дин.

Грађење дрвенога моста од 10 м. отвора преко Иванковачке реке на путу Ћуприја — манастир Раваница одобрено је по пројекту в., инжењера г. Дим. Поповића. Предрачунска је сума 2856,15 дипара. Лицита јију ће расписати и држати окружна начелство у Ћуприји.

Оправка четири пропуста на путу Лозница—“рупањ одобрена је по предрачуну инжењера г. Млад Ђуровића

Предрачунска је сума 166,71 динара.

Дванаест камених, плочама покривених пропуста на путу Ужице — Трешњица — Пожега саградиће се идуће год. по пројекту окр. инжењера г. М. Пљевљакушића.

Предрачунска је сума 5795,59 дин,

Нови срески пут. указом Њ. В. Краља од 17. децембра 1910 г. оглашеп је за срески нови пут који ће се саградити од окр. пута Чачак— Краљево код цркве Качулићке, па преко села Качулице, Ласца и Мирајића до везе са среским путем Краљево Каона— Ивањица.

Стечај за инжењера. Општини града Ле-

сковца потребан је један стручан инжењер за наступајућу 1911, годину. Плата је одређена 2400 динара годишње с правом на наплату од сваке дате линије приватном лицу по 6 динара.

Првенствено право имају Срби из Србије и прирођени Срби (српски поданици).

Пријаве са потребним документима, имају се послати суду Општине града Лесковца до конца месеца децембра текуће године.

Услови, на основу којих се има уговор саста са примљеним инжењером, могу се видети у благајни овог суда сваког радног дана за време канцелариског рада.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. П. Митровић ванр. професор Универзи гета Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорића и Друга — !еогралд