Srpski tehnički list

|

начин треба Дунавац одржавати пловним, иу коме правцу и обиму треба извршити снимања и прибирање података за израду пројекта.

Према упуству и под надзором ове комисије снимање су извршили још 1908 год. г. г. Влад. Павловић, Драг. Ђ. Матић и Мил. М Јовановић виши инжењери Министарства Грађевина, а по том израдили су и планове ситуације са профилима Дунавца и Мораве.

Како је по закону о водама, за извршење овога посла наллажно Хидротехничко Оделење Министарства Народне Привреде то је месеца априла 1909. год. цео овај елаболат послат Хидротехничком Одељењу као надлежном на даљи рад, где га и данас покрива архивска прашина, и ко зна докле ће то тамо стајати, и чекати „на ред“ за извршење. Сигурно дотле, док се не погубе прикупљени податци и из основа не измени стање самога Дунавца па да се снимање понова изврши, и тако овај посао у недоглед одуговлачи.

Ми мислимо да овога не би било, кад би се приликом израде новог пројекта закона о уређењу Министарства грађевина, извршила централизација грађевинске струке што је Удружење увек заступа. ло па и сада заступа, а то је унело и у свој предлог закона о уређењу Министарства Грађевина. |

Да је извршена централизација грађевинске струке онда држимо, не би се могло десити и то да се сваке године врше нова снимања, а ни једно не извршује.

У колико се сећам, до сада је снимана: Млава и Могила, Мачва, Морава на неколико места, Гружа, Неготински рит, Годомин и др. а само се Годомип извршава.

Како изгледа и Дунавац ће бити те среће, да још за дуги низ година чека на ред, док једнога дана код Дубравице не добијемо суву границу са нашом добром суседком, и тада ће нас сигурно регулација јефтиније коштати; поновиће се тако добро познати немили сукоби са Дрине.

За регулацију овога Дунавца сада се заинтересовала и сама Угарска Влада, која жели да се овајрукавац одржи пловним, с тога је Угарски Министар Земљорадње понудио Српској Краљевској да потребне планове за регулацију Рамског Дунавца израде заједнички стручни органн обеју Влада и да на основи тога почну потребни преговори о начину извођења овога пројекта.

Шта ће Краљевска Српска Влада по овоме предузети незнамо, али држимо да би о овој понуди Угарске Владе требало озбиљно промислити, али при том пазити, да регул:цијом Рамског Дунавца не стеоримо вову „Ђерданску тшаксу.“ Е.

Влади, |

ТЕХНИЧКИ ПРОЛИСИ

за цеви и делове за канализације приватних имања у Беграду П Оловне и ципкане цеви' Чл. 18,

Оловне цеви, употребљене за одвод, морају имати потпуно кружан пресек. Оне. ће бити следећих димензија :

30 шт. 40 ти. 50тит. 35 тп. 4 шт. 4 тт. 4,90 Кот. 630 Кот. 7.70 Кот.

Оловне цеви употребљене за нужничке шоље са резервоаром за испирање клозета, могу бити за 1 питт од горе наведених јачина тање.

Пречник унутар. Дебљина Тежина дужног метра

Цинкане цеви могу се једино употребити за надземне делове кишних о тука. За цинкане цеви не сме се употребити цинк испол Јо 13 са јачином од 0,74 та

Ш. Каменасте цеви. Чл. -20.

Каменастше цеви треба дасу добро пресоване,

јако печене и споља и изнутра превучене добром

израђеном једноставном соном глазуром. На прелому треба да је маса хомогена и чврста, цеви да су праве и потпуно кружног пресека са свугде по-

дједнако дебелим дуваровима. Не смеју бити испу-

цане, нити имати дрозда, жилица, шупљика, лука и мехурића. При удару тврдим предметом да одају звонак звук. Крајеви морају бити сасечени потпуно нормално на осовину.

На 5.см. дужине са спољне стране доњега краја, као и на 5. см. дужине са унутрашње стране муфа начиниће се бразде и олуци са троугластим пресе«ом. На сваком наглавку споља мора бити отисак, који ће назначавати величину пречника и име фабрике где је цев грађена.

Чл. 21.

Цеви од каменасте масе за приватне инсталације, морају у глазираном стању бити апсолутно непробојне за сваку течност. По скинутој глазури са свих површина а пошто се најпре дотле загревају док потпуно не испусте сву влагу из себе, потопљене у воду у року од 24 часа не смеју примити у себе воде више од 5%, своје тежине. Истуцане у прах и потопљене у најјаче киселине не смеју изгубити више од 2'/, своје тежине.

та а.

Свака цев од каменасте масе слободно подупрта на оба краја мора да издржи спољни при тисак у темену 1000 Кет. као и унутрашњи притисак од 2 атмосфере, а да се на пој не покажу ни какве промене,