Srpski tehnički list

— 46 —

одлуку оне неколицине инжењера и архитекта који су у општ. одбору имали као чланови анкете да донесу свој суд.

Свакојако да је осуда од стране стручног тела и јача и судбоноснија за онога на кога падне.

Ми рекосмо ово неколико речи не бранећи ни једног ни другог нашег колегу као страдалнике, већ бранећи начелно цео инжењерски кор од сличних поступака.

Ове појаве нису ни мало лепе и бацају врло неггодну светлост на наше прилике.

Ју Коб.

О избору калдрме за вепико варошке улице.

(продужење)

5. Извештај г. |атагаа директора јавних радова у пристелишном граду АНсапте.

Известилац вели, да калдрма по варотиким улицама, где је саобраћај где се преносе тешки товари, треба ове особине:

а). треба да је дуготрајна; према

се врло мало оједа. 6). треба да се лако гради и лако и брзо одржава.

в). треба да се може лако поправљати и обнављати.

Овим погодбама у Шпанији одговарају калдрме од профира и базалта.

Изнестилац прилаже многе податке о густини и јакоти противу притиска, и о трошењу разне грађе за калдрму, све упоређено с карарским мрамором.

Даље известилац потанко описује начин израде калдрме на песку, и наводи да је цена порфирске калдрме по квадратном метру између 17 и 34 пезетас-а како је кад већа или мања даљина транспорта.

Одржавање кошта по 0,05 пезетаса по квадратном метру годишње.

Оваква је калдрма подесна за улице у највећем успону до 4%.

великожив И да . има

томе да

6. Извештај г. Р. СаЖапео, инжењера општине у Милану, директора за капдрмисање и одржавање капдрме.

По мишљењу известиоца, треба пре свега констатовати, да ли у улици има трамвај-

ских колосека или не, како бисмо знали по десити калдрму каква ће бити најбоља.

Ако у улици нема колосека, и ако нагиб улице не прелази 2'/» треба узети набијен асфалт изузимајући улице, где је саобраћај врло великих товара, у којима при том није важио да ли ће се чути тандркање кола или не. У таквим улицама треба израдити калдр: му од камена. Када нагиб прелази 2% онда за калдрму треба узети гранит, који је мање гладак но асфалт.

А када у улици има колосека онда по мишљењу известиоца за калдрмисање треба калдрма без нарочите чврсте подлоге, да се не би реметио саобраћај трамваја.

Ако случајно поред калдрме треба обновити или изменити и трамвајске колосеке, онда известилац препоручује други начин радова, овај зависи од величине саобраћаја и од ширине улице.

Кад је улицом жив саобраћај али не пролазе велики товари, онда је најбоље употребити асфалт, особито кад је улица доста широка те да могу кола пролазити између ивичног камења и трамвајских шина. Ако ли је улица врло много ужа, те кола не могу пролазити траком поред шина, онда, препоручује известилац, да треба израдити калдрму од аустралиског тврдог дрвета.

Затим известилац прилаже податке о специфичној тежини, о упијању воде и о јекоти као и о абању за камену грађу која се у Италији унотребљује за калдрмисање.

Камење има горњу површину по 0.20м“

"Редови калдрме иду косо према оси улице.

Управне редове напустили су у Италији јер се јако оједају фуге паралелне оси улице.

У Флоренцији примењује се понекад полигонално камење (ориз Јпсепит), а у Риму је на много места коцкаста калдрма, страна коцке 15 см.

Известилац није присталица бетонске подлоге при уличним калдрмама, јер тад мора све камење бити врло приближно подједнаке дебљине.

С обзиром на то, да би се поједино камење у калдрми могло употребити више пута известилац препоручује камење ових димензија : 50 Х 40 Х 15 см. Овакво камење може се у извесним специјалним случајевима положити на 10 см. дебелу подлогу од крупнозрног песка. При томе треба довољно водом заливати. Даље вели да је најбоље усвојити нагиб улице како је у својен у Милану