Srpski tehnički list

— 148 —

М. Антоновић тражи да се број полагања испита не ограничава, на 3, нити да се рок прописује. Биће много младих поднижењера који не могу лако и на време да се спреме, с тога тражи да се овај члан избрише, а сваки нека полаже испит колико и кад може,

Ј. Стефановић наводи да се на Универзитету са полагањем испита има рђаво искуство, па тако ће бити и са државним испитима. До сад је било тешко ограничити број и рок полагања, јер се није знало шта да се са таквим техничарима ради. Али сад се предвиђа помоћно особље и овакви техничари могу бити одлични надзорници.

М. Антоновић примећава да г. говори са школског гледишта. Али ово је испит практичан и кандидат са временом тече и искуство.

"А кад је положио дипломски испит не треба га ни даље спречавати.

У. Смедеревац налази да говор г. Антоновића нема велике вредности. Техничари су обично бистри ђаци, и кад положе дипломски испит у школи, они неће ни на државном испиту пасти 3 пута. За 10 година може се добро спремити, те треба тражити да се у том времену мора испит и полоЖИТИ, -—

М. Ј Смиљанић је истог мишљења као ји г. Смедеревац.

Ст. Миросављевић предлаже да се стави да кандидат може полагати испит 4 пута.

Прима се по предлогу Одбора: да се испит може полагати 3 пута, без ограничења рока.

Дим. Наумовић говори о женским—техничарима. Наводи да оне сад могу бити у државној служби као цртачи. Тражи да се унесе у закон да се оне примају у државну службу као и наставнице В. Жен. Школе, а не да им се то право закраћује с тога што нису одговориле војној обавези.

Д. Маслаћ објашњава да овај закон неће сметати женскима да добијају иста права у служби

као и мушки, али то не дају други закони. И сам сматра да је питање савремено, али му вели сад овдс није место.

Чл. 52. — Прима се.

Чл. 58 % 5

Чл. 54 " „

Чл. 55 ; о

Чл. 56 прима се, само саобразно новом закону о радњама.

Овим је завршена дискусија о пројекту закона о уређењу Мин. Грађевина и скуп је закључен, стављајући у дужност ужем одбору, да свој предлог према одлукама скупова допуни и измени, па онда као такав да се пошаље Господину Министру Грађевина на употребу.

Стефановић |

скупу, по три дана, "товања од места становања до Београда и

Ужи Одбор је поступид по налогу месног скупа, а по том је 25-1-1911 спремљену представку однео и предао Господину Министру Председник Удружења г. К. Д. Главинић. Господин Министар примио је представку са напоменом, да се у свему са њом не слаже; али је обећао да ће при дефинитивној изради овога пројекта позвати и примити и једнога делегата нашега Удружења да присуствује и узме учешћа при изради овога тако важнога закона за техничаре и техничку струку у Србији.

С тога је наше Удружење захвално Господину Министру на овој пажњи и нада се, да ће и доса-

"дашњи и будући рад на овом питању уродити же-

љеним плодом, 8-11-1911. Београд

Секретар Улружења Јпе. Неш. М. Смиљанић

Члановима Удружења.

По молби Удружења од 25. априла ове године Господин Министар Грађевина, реше-

| њем својим од 28. априла ове год. Бр. 3945.

изволео је одобрити потребно осуство члановима Удружења Српских Инжењера и Архитекта, чиновницима Министарства Грађевина и железничке дирекције, и то:

1.) онима који ће учествовати само на нерачунајући време пу-

натраг ;

2.) онима који ће учествовати и на скупу и на пројектованој екскурзију за Италију, по 15 дана, такође нерачунајући време путовања од места становања до Београда и натраг, у колико тло не буде сметало државним пословима ; и

3.) свима члановима Удружења и члановима њихових породица, који ће учествовати на скупу и екскурзији, бесплатан подвоз железницом од дотичних железничких станица до Београда и натраг.

Саопштавајући предње решење члановима Удружења, Удружење их позива, да се најдаље до 15. маја т. г. писмено пријаве управи Удружења и тачно означе са колико чланова породице желе. учествовати на главном годишњем скупу, како би им се карте могле благовремено послати.

У пријави треба назначити тачно чланове породице на пр. жена, кћи, син.

Бр. 64. 29. априла 1911. год. Београд.

Управа.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. П. Митровић ванр' професор Универзитета Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд