Srpski tehnički list

таког једног рада могао би се створити скуп људи, који би умео утакмицом да решава питања, која српског инжењера очекују. На тим утакмицама могао би свако учествовати са изгледом на успех и онај, који је био на страни и онај који није, а од таквих утакмица могу окрузи и држава имати само користи, јер они који су били на страни а не успу однети победу на утакмици, биће сигурно врло добро спремни, да би могли на утакмици добивене мисли средити и извршити.

Овакав је рад потребан и стога, што српског инжењера у будућности очекују много тежа питања него ли до сад. Сва питања из хидротехнике засецају и сувише дубоко у чисто друштвена питања првог реда, и за то инжењер мора напрегнути сву 'своју умну снагу, да што смишљеније одговори својој дужности. Питање о исушавању баруштина, о снабдевању водом, о уређењу градова ио мелиорацији не трпе никакве типове и прописе. Свако је питање туна живо биће. Решавање тих питања може бити основано само на стварању, а створити може само онај, који се саживео са суштином, а за ово су потребни дар, воља и смишљен рад још за времена, јер нам неће бити нико крив ако нас једног дана почну странци истискивати ; ни држава, ни округ, нити приватни, не постоје за то, да буду према коме милостиви, када му није од користи, коју други пружа за мању награду.

Утакмица је мучна али неопходно потребна. С. Р. В.

Вкскурзија 0 Духовима ове године

Према приспелим пријгвама Управа Удружења решила је, да се ове године, после свршених послова на главном скупу, учини ескурзија у правцу : Београд - Фијума — Венеција Турин—Рим--: Анкона—Фијума —Београд.

Управа је предузела потребне кораке, да члановима Удружења, који ће учествовати на пројектованој екскурзији, издејствује извесне повластице у подвозним ценама.

Величину подвозних цена Управа ће објавити накнадно.

ХЖелезнички инжењери, треаб за карте за скуп и екскурзију да се обрате непосредно железничкој Дирекцији.

Моле се остали чланови Удружења, који желе учествовати на прејектованој екскурзији,

— 152 — .

да се најдаље до 20 маја ове године писмено пријаве управи, са колико чланова своје породице желе учествовати на овогодишњој екскурзији.

Доцније приспеле пријаве неће се моћи

узети у обзир.

Члановима Удружења.

По молби Удружења од 25. априла ове године Господин Министар Грађевина, решењем својим од 28. априла ове год. Бр. 3945. изволео је одобрити потребно осуство члановима Удружења Српских Инжењера и Архитекта, чиновницима Министарства Грађевина и железничке дирекције, и то:

1.) онима који ће учествовати само на скупу, по три дана, нерачунајући време путовања од места становања до Београда и натраг ;

2.) онима који ће учествовати и на скупу и на пројектованој екскурзији за Италију, по 15 дана, такође нерачунајући време путовања од места становања до Београда и натраг, у колико ло не буде сметало државним пословима; и

3.) свима члановима Удружења и члановима њихових породица, који ће учествовати. на скупу и екскурзији, бесплатан подвоз железницом од дотичних железничких станица до Београда и натраг.

Саопштавајући предње решење члановима Удружења, Удружење их позива, да се нај-

даље до 15. маја т. г. писмено пријаве управи

| Удружења и тачно означе са колико чланова

породице желе учествовати на главном годишњем скупу, како би им се карте могле благовремено послати.

У пријави треба назначити тачно чланове

породице на пр. жена, кћи, син. Бр. 64. 200. априла 1911. год.

Београд. Управа.

ВЕСТИ.

Пичне вести.

Указом Њ. В. Краља од 3. маја т. г. постављени су при Министарству Грађевина:

за инжењера четврте класе г. Хранислав Спасић, бивши самоуправни инжењер, и

за подинжењера друге класе г. Добросав Ратајац, дипломирани инжењер.

== Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. П. Митровић ванр' професор Универзитета Одговорни уредник Јефта Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд