Srpski tehnički list

— 163 —

гутин Маслаћ за чланове редакционог одбора. Промена у саставу Управе ове године није било.

Управни одбор састајао се према потреби ради решавања текућих послова. Сгега је било 16 седница Управног одбора.

Редакциони одбор држао је своје седнице редовно сваког понедељника.

На седницама Управиним већало се о редовним текућим пословима а највише о новом пројекту закона о уређењу Министарству Грађевина, који је израђен прошле године у Министарству Грађевина и Господин Министар Грађевина имао је доброту послати један примерак овога Мреа Удружењу на проучавање и мишљење.

Удружење је на својим месним скуповима нашло, да предложени пројекат, ако би се исти усвојио и био санкционисан не би помогао ни развијању техничке струке у нас нити би изједначио ин: жењере и архитекте у погледу награде са другим факултетски образованим чиновницима. С тога је по одлуци месног скупа нарочити одбор саставио нов пројекат узимајући за основу нацрт „Закона о уређењу Министарства Грађевина и Саобраћаја“ који је Удружење израдило још у 1906. години.

Нов предлог ретресен је и усвојен на месним скуповима.

Овако састављени нацрт, Удружење је предало Г. Министру Грађевина крајем фебруара ове године с молбом, да Господин Министар одреди једнога члана Удружења — кога управа изабере —за члана комисије за састав пројекта закон о уређењу Министарстза Грађевина. Овај би члан имао дужност; да чланове комисије упозна са мислима, идејама и мотивима, који су руководили одбор и Удружење да састави и изради онакав пројекат какав је поднело Господину Министру.

Господин Министар обећао је делегатима, који су му лично предали пројекат Удружења, да ће лоставити једнога члана Удружења за члана комисије за израду пројекта закона, али до сада Удружење још није добило од Господина Министра никакав акт о томе, те према томе и не зна, да ли сеу Министарству Грађевина ради на овоме пројекту, као и да ли ће се и икад изнети пред Народну Скупштину. Управа Удружења лобила је 5. децембра 1010 год. од Хидротехничког Оделења Министарства Народне Привреде пројекат новога закона о водама да га Удружење проучи и своје примедбе на исти саопшти Оделењу до 20. децембра исте године.

За ово проучавање Оделење је дакле оставило рок свега 15 дана, а како је пројекат закона велики — има 289 чланова — то Удружење схватајући сву озбињност посла, и с обзиром на то, што је скоро у исто време добило на проучавање и ми-

+

| шљеље и пројекат закона о уређењу Министарства

Грађевина, није се могло упуштати у оцену овога пројекта. Управни одбор жали што је нацрт овога веома важног закона ·израђен без учешна већег броја инжењера, али сматра да Удружење за то не носи никакву одговорност.

Према одлуци прошлог главног годишњег скупа Управни Одбор обратио се с молбом од 29.Х1—1610. год. Број 21 Господину Министру Грађевина и молило га је за повзастицу, да сви чланови Удружења Српских Инжењера и Архитекта могу добити карте за вожњу Српским Државним Железницама у четвртиру цене, на свима железничким

| станицама чим се легитимишу — покажу чланску | карту. Исту овакву молбу послала је Упвава једно-

времено и Дирекцији Српског Бродарског Друштва али до данас не само да Управа није добила повољан одговор, него у опште није добила никакав

' одговор ни од Господина Министра Грађевина ни

од Дирекције Српског Бродарског Друштва.

Управни Одбор Удружења и ове године одржавао је везе са Хрватским, Бугарским и. Чешким Удружењем Инжењера а тако исто са Руским Удружењима: Собрањем Инжењера Путова и Саобраћаја и „Императорским С. Петербуршким Друштвом Архитекта.

Дирекција раљске фабрике цемента послала је у своје време Удружењу 500 дин. с молбом, да се распише утакмица за израду једне тезе о армира-

| ном—0ојачаном—бетону.

Управа Удружења расписала је стечај на који

| се пријавило са својим радовима четири конкурента.

Оцењивачки суд прегледао је ове радове и резултат тога прегледа саопштиће засебним извештајем главном скупу.

Управни Одбор је и у току ове године водио рачуна о свима важнијим техничким питањима у земљи и ван њеи саопштавао их у органу Удружења.

Заузимањем Господина Министра Грађевина, Народна Скупштина унела је у буџет Министарства Грађевина позицију од 2000, — дин. као помоћ Срп. Техничком Листу. Управни Одбор сматра за дужност да и овом приликом захвали како Господину Министру тако и Народној Скупштини на овој и ако скромној помоћи нашем једином стручном техничком листу.

Општина града Београда схватајући значај нашега Удружења обратила му се у две прилике Тражила је први пут, да Удружење одреди једнога свога члана за члана оцењивачког суда у утакмици за регулисање Теразија а други пут у утакмиаи за Доситијев споменик. Удружење се у оба случаја оодазвало са пуном готовшћу као и увек од свога постанка, и ако пред општином стоји већ скоро три године једна молба Удружења, која се често преврће али не узима у рад, јер ту општина не схвата