Srpski tehnički list

— 207 —

већином су у приватним рукама. — Нормалне железнице у Србији су грађене страним капиталом и

градило их је страно друштво, па их је држава одузела. (Продужиће се). С М.

Лицитација без лицитациге.

Општина београдска огласом преко листова тражи понуде за испоруку преко 1000 кубних метара дрвета јелових, борових и смрче.

Дрво треба да је здраво без чворова стругано у гредице: 10 сантиметара висине, 15 сантиметара ширине и 2 — 3 метра дужине, облика правоугаоника. Општина тражи, да се затворене понуде поднесу суду тако, да у суду буде примљена до 15 јула тек. год.

Позив је од 14. јуна 1911. године.

ж

Овом објавом баца се прашина у очи, јер је расписана лицитација, а овако како је објављено није нити може бити лицитација, а понуђачи су остављени на милост и немилост општине, да онаили каква секција, произвољно цени која је понуда повољнија; јер није утврђена једна иста тачна 0основа за све понуђаче, по којој би они имали да поднесу своје понуде, него они сами имају да постављају услове.

Да лицитација буде уредна и права лицитација потребно је:

1., да се објави, где се могу видети услови То није учињено јер услова и нема,

9, да се објави, на којем месту, којег дана и у који час има да се изврши надметање. И то није учињено; Само се каже да понупе треба да прими суд до 15. јула тек. год, а кад ће се те понуде отварати и ко ће отварати, то се не каже;

3., да се јасно одреди, шта се тражи. Међутим то овде није случај, јер се тражи преко 1000 м“ дрвета а није утврђен ни минимум ни максимум, што је неминовно требало учинити;

4, да се изложи јасан и тачан опис онога што се тражи, а ни то није учињено; јер се тражи само здраво дрво без чворова, а не каже се, да ли то дрво треба да буде суво и у колико, или само сечено у доба које закон предвиђа или може бити и сирово;

Б., да се тачно утврди време и место и испоруке. То такође није учињено. Остављено је свакоме на вољу, да произвољно одређује и време и место испоруке, да би се после још произвољније могла ценити понуда;

6., да је утврђена казна за евентуално задоцњење испоруке— и тога нема;

7., да је прописана кауција за гаранцију испоруке,. и тај услов није испуњен;

8., да је прописан начин примања и начин исплате, а када нема услова значи ни то није утврпена =

9., да се условима утврди, за које је време понуђач у обавези за своју понуду. — О томе није вођено рачуна;

10., да се у напред утврди, на који ће се начин ретлавати евентуални спорови, што се утврђује условима, којих нема.

1!., да се у напред објави где ће, када и ко отварати понуде, да ли јавно у присуству понуђача, једну за другом, или кад која стигне» — И то није казано.

Има и још много нејасних других ствари. Не зна се н. пр. јесу ли у овоме послу странци изједначени са домаћим понуђачима. Хоће ли за странце платити царину (ако са стране увозе) они сами или општина. Да ли странци морају платити све државне и општинске дажбине или ће то општина платити, Није предвиђена надлежност суда за случај да ге понуђач странац и да он уговор потписује код своје куће а општина код своје. Али ко ће све то ређати 2 !

Ми мислимо, — а београдска општина извесно не -— да је и ово довољно, да сваки други сем општине београдске види, да је ово лицитација без лицитације, да је овакав рад просто бацање прашине у очи.

И да се запитамо, па колику вредност представља та набавка > Преставља једну ситницу која почиње са шесдесет хиљада динара а може премашити и сто и двадесет хиљада динара, а толико је исто рупа остављено, да се цени, који је од понуђача најповољнији.

Колико је овај позив неодређен и како се може ценити произвољно, ево једно просто поређење понуда, које се дијаметрално разликују.

Х. нуди, да сву количину дрвета испоручи у року од три месеца.

У, нуди, да дрво испоручује у извесној количини свакога месеца тако, дл у року од године дана испоручи целокулну количину.

1. оцена. Х је повољнији зато, што ће целокупну количину испоручити у року од три месеца тако, да можемо дрветом располагати у свако доба, и пошто нам је материјал на стоваришту, то можемо рад убрзати и постићи жељену цељ за много краће време него што се мислило. Стога треба понуду Х претпоставити свима осталим, јер и ако привидно изгледа скупља, она је ипак повољнија за то, што ће се рад много раније свршити.

П. оцена. У је повољнији од осталих понуђа-