Srpski tehnički list

— 308 —

Ред радова, који је предложио Ттгоге за обезбеЂђење низија од навале воде, обухвата опе мере,

којима је циљ и само побољшавање земљишта а то су: исушивање и наводњавање. Ако су први ра-

дови већ из здравствених разлога потребни и за

„појачање приноса земљишта нужни, то су наводњавања неизоставна допуна исушивања. У Францу„ској постоји на 820 синдиката, који се занимају одржавањем ових радова, а специјално на Корзици

«су у великом стилу такви радови од чести проје-

ктовани а од чести са великим успехом извршени. На 15000 м. баруштина претворено је у ливаде у [а јеуте — Монајзе, где су ровови за побољшање земљишта у исто време подешени и за водене путове, којим се врши саобраћај пољопривредних продуката помоћу 9000 превозних средстава (чамаца, шлепова и др).

Ја сам при крају. Како ја себи представљам регулисање река, а надам се, да ће то бити у скоријој будућности, то сам већ казао, а критика о садашњим методама регулисања налази се између редова. За доказ мога мишљења изнео сам наводе Тгојб-а који је многобројним примерима илустровао све оно, што сам ја у својим ранијим преда вањима заступао и то баш у питањима о регулисању и употреби вода у којим Француска служи за углед.

Да би ово последње што јаче истакао хтео бих да поновим закључке свога већ раније поменутог реферата из 1899. године, у коме сам ја, већ доста постакао на ублажавање и сузбијање штетних поводања и који у изводу гласе:

1. Чување шума и пошумљавање свију места у изворном делу „ аших планинских река, којима је потребна шума ради обезбеђења.

9, Забранити орање брдских косина чиме се у исто доба спречава стварање наноса и одношење земљишта.

3. Регулисати брдске потоке и изершене грађевине на овима одржавати. Законом принудити прибрежнике да врше обезбеђења угрожених места на рекама, евентуално уз припомоћ државе, али увек под државном контролом.

4. Подизати водојаже и резервоаре за задржавање воде у горњим токовима речним ради регулисања отицања воде.

Подизању водојажа најбоље би се изашло на «сусрет, када би држава непосредно за вишак запремине, која је, преко обичне запремине воде за индустријске и друге циљеве, потребна за обезбеђење од велике воде приложила од своје стране потребну суму. (у тахозваном шлелском закону о поплавама од 3. јула 1900 гласи обрнуто;

„Ако држава или округ граде неки резервоар ради обезбеђења од поплава, а служи и ради до. „бијања водене снаге, онда су дужни заинтересова-

ни да сносе један део трошкова за грађење и одржавања сразмерно њиховим користима, које отуда имају.“ У Немачкој — где је додуше у почетку код меродавних кругова владала извесна одвратност противу подизања водојажа искључиво за ублажавање опасности од великг воде, а не и проти ву водојажа у опште (Р. Хепедег) — регулисано је, законом од 1. априла 1879 и од 18. маја 1891. образовање принудних удружења (2 вис вреиузвепзсћа!еп) за подизање водојажа за индустријске и образовање водних задруга, (УУ аззегоецоззепзсћаНеп) регулисано (Манегп).

5. Извршење рационалних корекција река, помоћу којих ће се више постићи смањивање него појачање пада. Овај се захтев поклапа са већ раније наведеним: „оставити рекама искривудани ток ит. д. Цео речни слив који је једна нераздвојна слика у природи — треба као једну једноставну и неподељену целину тако сматрати и 'обрађивати. (То је још Наполеон Ш уочио, када је у години 1856 писао Министру Грађевина; „ја велим да се надзор над великим рекама повери једној јединој лично сти, да би управа била једна и „иста у временима опасности.“ Манегц иде још даље и захтева да цео речни слив и у привредном погледу под једну управу дође).

Као год за регулацију већих река, треба локлонити исту пажњу и корекцији мањих река и потока и свима грађевинама у њиховим коритима, а њихове профиле већ са обзиром на развитак меморације и дрснаже треба веће предвидети. Место сталних брана треба подићи у замену покретне бране.

6. Не исушавати земљиште у равницама нити оцеђивати баре и мочари у високим пределима, док се не створи довољна замена за ову површину која ће као резервоар служити за хватање ове воде, која се оцеђује из ових мочара и отиче.

7. Исто тако спречавати несразмерна сужавања инундационе области истварати преливеу инундационим насипима, на таквим местима, на којима је могуће привремено плављење већих теренских комплекса иза насипа.

83, Чишћење водених токова од сваких препрека, нарочито чишћење и одржавање инундационог терена од сваке пепреке.

По могућству што веће проширење инундационог терена и уклањање свију узаних места која сметају отицању воде или свију страни насипа, који би неподесно дејствовали на правац реке. Предузимали измене грађевина у инундацијонам терену, па ма и по цену накнаде штете сопственицима дотичних земљишта.

— Наставиће се —