Srpski tehnički list

— 320 —

врло добрим успехом и већ 12 јула исте године доби за подинжењера !. класе,

Од тога доба па све до своје смрти служио је по разним окрузима и радио је све техничке послове на потпуно задовољство својих претпостављених. Смрт га је затекла као окр. инжењера [| кл. по новом у Кња жевцу, а није доживео да свој последњи већи пројекат : водовод у Књажевцу и изврши.

Станко је био човек бистријег ума, све је. ствари радио брзо и успешно. По својој природи и слособностима био је створен за инжењера, он је своју струку волео и њоме се одушевљавао. Штета само што су прилике за рад код нас доста неповољне, те се Станко није могао да развије и није дао оно што је по своме интелекту и по својој вољи могао и требао да да. Ко познаје под каквим приликама раде наши окр. инжењери; на-

рочито риније, разумеће ово потпуно.

Највећи део времена употребљавао је наш окр. инжењер радећи администрацију, 0правку дотрајалих „правитељствених“ зграда оправку и израду путева куљлуком, давању ли нија и т. д. и т. д. док га од тога посла не одвоји окр. или у одсуству овога срески начелник наредбом: да види за што му се пуши пећ, како да му оправи браву на канцелариским вратима или да премери и прими од лиферанта дрва за пук, дивизију ит д.ит. д. Уопште ако га од инжењерског посла не одвоје које каквим залудницама, где човек само губи вољу на рад. Наша државна администрација уопште не уме или неће да искористи правилно спрему и способности својих чиновника. То се чак и данас јасно види на многим примерима.

Због оваквих прилика а још томе и често премештање (за 17. г. службе служио у окрузима : београдском, крушевачком, крагујевачком, пиротском, врањском, пожаревачком и тимочком.). Станко је, или како смо га ми другови из милоште звали, Мрња је често очајавао: видео је да није оно што треба да је, био је због тога кад — тад незадовољан собом те је онда по некад и претеривао у друштву, Ко би га ценио по тој његовој малој слабости —- погрешио би.

Лака ти земља друже Станко, колеге ће

свога Мрњу задржати у вечитој доброј у- »

спомени. В. П.М.

ТЕХНИЧКА НАСТАВА

Припремни и стручни дипломски испити на техничком факуптету септембра ове год.

Сва три одсека нашег техничког факултета ове су године имали на изложби да покажу врло лепих радова и сразмерно велики број. |

Који је год посетио изложбу имао, је да види како су радови брижљиво израђени, да су задатци сразмерно тешки били а решења врло лепа, рационална и добро смишљена.

Изложени су били радови само оних

кандидата који су оцењени као одлични (белешка девет и десет.)

Архитектонски одсек изложио је и годишње радове неколиких кандидата, да би се видело какав је програм наставе и колико

техничари имају да раде док постигну да буду цртачи у државној служби !

Господа Министри Просвете и Грађевина посетили су изложбу. Они су видели масу рада и то масу доброг смишљеног и на порног рада, На њима је да се постарају да се отклони већ једном несразмера између уложеног труда и награде код наших техничара. И ми се надамо да су Господа Министри понели собом најлепше мишљење о напретку наставе и рада на нашем техничком факултету, и да ће хтети и моћи да учине и од своје стране шта треба, да се створи још већа воља за студирање технике. Јер култу: ру народа од вајкада а нарочито у данашње доба подиже техничка снага.

А сад, мислимо, да ћемо читаоце заинтересовати ако изнесемо неколико статистичких података.

1. Припремни испит,

а) за архитекте Пријављено је нових кандидата о ; „ старих кандидата 2 Положило одлично ] м врло добро + " добро —