Srpski tehnički list

— 829 —

ка рада да пријави грађевинском одбору грађевинара (предузимача) који ће грађевину извршити по датој дозволи и прописима законским.

Грађевинар може бити само онај који је испунио услове које тражи закон о радњама и закон о уређењу Министарства Грађевина.

2) Сопственику довољно стручном, може грађевински одбор на његов писмени захтев дозволити израду грађевине у сопственој режији, с тим да на себе прими и сву законску одговорност, коју носи и сваки грађевинар'

3) Грађевинару, (односно сопственику) који отпочне зидање без дозволе ради на грађевини што противно датој дозволи, или наређењима овога закона, обуставиће суд општински по решењу грађевинског одбора такав рад, и наредити да изврши све што је потребно да се грађевина доведе у склад са законским одредбама. Ако је отпочето подизање грађевине без дозволе или је на грађевини извршено штогод што се неда оправити, мора грађевинар (одн. сопственик) по наредби суда општинског то порушити у року највише 10 дана што је без дозволе или противно дозволи у: рађено. Не учинили то грађевинар (одн. сопственик) суд општински наредиће рушење о трошку грађевинара или сопственика, у року од један месец дана.

4) Грађевинар је одговоран и за несреће, које би потекле са недовољне“ спремности, но овим се не искључује одговорност и других лица ако и до ових у томе буде кривице.

Члан 7.

Категорисање улица, тргова и раскрсница бива Краљевом указом на предлог Министра Грађевина, по предлогу усвојеном грађевинским и општинским одбором.

Овде се утврђује:

1) у главним улицама и улицама где су махом трговачке радње, зграде се морају подизати једна до друге, да заузимају цело лице, озидано од тврдог материјала и имати најмање један спрат а највише четири сем приземља, што ће се правилником утврдити,

2) У улицама у којима се махом подижу зграде за обитивање, могу оне бити приземне и не морају заузимати цело лице са улице.

3) У улицама намењеним за подизање зграда по типу вила, зграде се постављају на линији, која је повучена паралелно иза регулационе линије, на којој се у овом случају постављају ограде. Ово повлачење може износити до 5. м. али је за једну улицу исто и стално с обе стране, што се утврђује регулационим планом.

4) У важнијим улицама и на важнијим трговинама и раскрсницама, имају се подизати зграде са особеном архитектонском обрадом тако, да буду

украс тога краја, а по пројектима, које општина прибави јавним конкурсима, којима ће се, у главним потезима, утврдити како изглед тако и основа таквих зграда (палата).

"Члан 8.

Ако се на местима у тач. 4. чл. 7. као и на ћошковима у главним улицама по тач. 1. чл. 7 налазе зграде старе, које не одговарају том месту грађевински одбор, кад добије за то одобрење општинског суда и одбора — доноси решење, којим сопственику оставља рок да подигне зграду, која ће одговарати томе месту.

Ако сопственик изјави одмах, при саопштењу решења, да не може по њему поступити, или акоу остављеном му року не поступи по њему — општина је дужна да приступи принудној експропријацији зграде и земљишта по одредбама овога закона и продати их другом са обвезом, да нови сопственик за 2 год, подигне нову зграду. Ако на таквим местима стоји празан плац, грађ. одбор оставиће сопственику рок највише 2 године дана њему подигне зграду, која томе месту одговара. Не учинии сопственик то у остављеном му року општина ће приступити принудној експропријацији и може га продати другом са обавезом, да нови сопственик подигне такву зграду у року од 2 године.

Члан 9.

Трошне и дотрајале грађевине није дозвољено преправљати нити подзиђивати ни намештати нови кров на њима.

Нађе ли грађев. одбор прегледом да је зграда таква, издаје сопственику решење о томе. На то решење сопственик има права жалбе, у року од 15 дана, првостепеном суду за град Београд.

Првостепени суд по примљеној жалби одређује једног судију, који ће с вештацима извршити преглед дотичне зграде.

За ове вештаке могу се узети само она лица која као стручна означи Министар Грађевина. Сваке године у другој половини децембра месеца Министар Грађевина саставиће списак вештака за иду-

| ћу годину у коме ће именовати најмање 24 лица и

послати га првостепеном суду.

За сваки случај вештачења избор тројице вештака извршиће се пред једним судским одељењем, извлачењем коцке између свију ових вештака, Овоме избору позваће се да присуствује жалилац и један члан грађевинског одбора, који буде за то изабран. Оно што нађу два вештака важи као вештачко мишљење.

Ако се ни два вештака не сложе у мишљењу, учиниће се поновно вештачење с другим вештацима изабраним на исти начин, Ако се ни ти вештаци не би сложили — остаје у снази решење грађевинског одбора.