Srpski tehnički list

БРОЈ 4

У Београду Недеља 5 Фебруара 1912. г.

Го Ууд

ГОД. ХХп

СРПСКИ | |

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА.

САДРЖАЈ : 'Експрописање имања у Врњачкој Бањи од Вл.

П. М. стр. 25. Окрржни инжињери од М, М, Аћимовића инж. стр,

97. Опажања при грађењу наших железвица од Мастр. 29. Одредба профила за отицање воде испод мостова и пропуста од Ј. Т. Стефановић (Продужиће се) стр. 80.Вести Личне вести стр. 85. Одликовања, Стечај, Конкурс, стр. 36:

Експроприсање приватних имања у Врњачкој Бањи,

Закон о употреби једног дела капитала „Школског“ и „Санитетског“ надлежно је санкционисан. По овоме закону, поред осталога, има се утрошити на Врњачку Бању 215 000 динара. Предвиђена је извесна сума и на улепшавање Врањске и Брестовачке Бање, али ми ћемо овде говорити само о Врњачкој Бањи, јер њу нојбоље и познајемо. Може бити, да ће све оно што напоменемо за Врњачку Бању—важити, више мање, и за оне друге две.

Кредит од 2175 000 динара распоређен је овако: за откуп приватних имања потребних за проширење парка 135 000: за регулисање реке 30000 и за грађење хладног купатила 50000 динара. Овом приликом говорићемо само о откупу имања ради „проширење парка“.

Од кредита за откуп у 135000 динара има се исплатити ранији дуг у 10000 дин. за откупљени мајдан мермера пок. ђенерала г. Белимарковића. Мајдан овај откупљен је да би се заштитио извор, који је у непосредној близини мајдана; из овога извора доведена је вода у Брњачку Бању. За ново откупљивање остаје дакле 725'000 дрнара.

И ако је ова сума, према потреби Врњачке Бање, веома скромна, ипак ће она—ако се употреби по стварним бањским потребама—бити од велике користи за Врњачку Бању. Циљ је овим редовима да укажу прстом на те стварне потребе бањске.

Потреба за откупљивање приватних и-

мања у Врњачкој Бањи не само да постоји, него је она и акутна; њу треба што пре задовољити прво: стога, што цена имању расте с дана у дан, а друго с тога, што приватне зграде ничу као печурке без икаквог реда, лепоте и стила. Земљиште, које је сада лако откупити, не може се експроприсати после три месеца, јер је на њему за то време подигнута нека касарна од својих пдедесет соба.

Писац ових редова изложио је надлежнима нарочитим рефератом нужност откупљивања приватних имања у Врњачкој Бањи, као бањски инжињер, још у 19025 години. У тој преставци потписати је тражио, да се откупе извесна земљишта ради проширења парка, као и због тога, да би се имало где подићи: купатила, административна зграда, кур-салон, инхалаторијум, модерна пијаца, сирошињски станови, амбуланта, дезинфекциони завод, магацини и Т. д.

Радо констатујемо, да су надлежни по томе реферату ипак нешто учинили: откупљено је једно земљиште у величини од 18 000 ш“, а сем тога купљено је и нешто земљишта у „Слатини“ од Врњачке општине

Да би се дакле знало која имања ваља сада откупити, мора се прво утврдити: шта је још све потребно, па да Врња чка Бања буде модерно уређе на. Тек кад се ове потрегбефиксирају, треба тражити погодна земљишта на којима би се моглиподизати поједини потребни институтими заводи. Ако би се друкчије радило, радило би се погрешно. При