Srpski tehnički list

БАНА.

давању земљишта за поједине установе имало би се водити рачуна да се истим земљиштем и парк прошири, јер би све то биле јавне зграде у чије баште и паркове био би приступ свакоме слободан. Ове мање баште и паркови имале би да чине органску целину са главним парком.

Разуме се да се може неко земљиште откупити и искључиво ради проширења парка; само такво земљиште треба да је у речној долини, а никако на страни брега — због лакшег каналисања саме бање.

Најзад требало би се постарати, да се за једну и исту сврху предложе најмање два плаца - ако таквих има — како би се на тај начин створила конкуренција међу заинтересованим приватним сопственицима.

Друго што треба имати на уму при откупу имања у Врњачкој Бањи, то је отварање улица предвиђених регулационим планом. Све предвиђене улице требало би извршити због јаког саобраћаја -— пошто се претходно изврши ревизија регулационог плана нарочито у погледу будућег каналисања Бање. Али то не би било могуће из материјалних разлога, зато бар треба отворити ону перифериску улицу, која иде дуж Липовачке Реке и преко „Слатине“, како не би сељани села Врњаца и Липова и даље у сред сезоне пролазили товарним колима и чопорима стоке кроз средину бање ! Потреба за отварање ове перифериске улице веома је прешна, ако ни због чега другога, а оно због оне силне прашине, која се услед оваквог саобраћаја дигне и гуши посетиоце, а гостима странцима даје још један доказ нашега оријенталскога „мурдарлука,“

При предстојећем експроприсању имања ваља узети у обзир и будућу канализацију бање. Прека нужност да се канализација бање изврши бар је чигаоцима овога листа јасна и уочљива, те немамо потребе да је нарочито доказујемо. Наглашујемо само тслико, да поред водовода, који је сада бања добила, треба направити што пре канализацију: јер водовод и канализација две су нераздвојне друге, без њих говорити о хигијенско-граћевинском уређењу једнога града, а камо ли бање, апсурдно је. Канализацију Врњачке Бање требало би извршити што пре и због тога, да би наш свет имао модел: како изгледа једно насељено место уређено по свима саннтарно грађевинским захтевима.

Каналисање Врњачке Бање отежано је у

толико, што је ниво минералне водеу речној долини веома плитак: местимично 1,20 — 1,30 м. испод површине земљине. Ако се на овај факат не би обратила довољна пажња, онда би се лако могли да изложимо опасности: да са каналима одведемо, дренирамо и минералну воду, те да нам минерални извори пресуше !... С тога дакле при каналисању мора се ухватити сва вода: и кишница и употребљена вода са падина пре него што доспе у речну долину. Сама речна долина каналисала би се одвојено, по нарочитој системи. Укратко, главни скупљајући канали треба да иду улицама паралелним речној долини; саме улице треба да су тако високе како би дренирање минералне воде било искључено- Ове пак улице нису предвиђене регулационим планом!.. И опет један доказ: да се регулациони планови код нас раде самало размишљања о свима потребама дотичног места.

Нужно је дакле да се каналисање бање још сада начелно простудира, да се у томе погледу исправи регулациони план, да се пројектују улице којима ћеићи главни скупљајући канал и да се потребно земљиште за њих одмах откупи.

Не мислимо, познавајући наше прилике или неприлике, да се извршењу канализације може приступити одмах, али тражимо, да се бар доцније каналисање омогући. Јер не откупи ли се одмах земљиште потребно за улице, којима ће ићи главни колектори ; то ће се на томе земљишту ускоро подићи много грађевина, те ће на тај начин бити рационално каналисање или немогућно, или ће се оно одагнати у недоглед, због велике суме новаца потребне за откуп зграда.

Овде морамо да скренемо пажњу колегама да сопственици у Врњачкој Бањи—и ако постоји одобрени регулациони план—нису обавезни да траже регулациону линију, кад какву зграду подижу. Они је могу ситуирати по вољи, па заузети и земљиште које је предвиђено за улицу. Закон о местима важи само за вароши и варошице, у погледу на регулационе планове и регулационе линије. А бање нису ни вароши, ни варошице!,., С тога и тражимо да се земљиште за ове улице одмах и откупи,

Да поменем, најзад, да се у Санитетском Одсеку Министарства Унутрашњих дела помишља да се откупе и све зграде, које су у