Srpski tehnički list

“4 - ===

БРОЈ 0.

У Београду Недеља 18 Марта 1912. г.

#50

у!

ГОД. ХХП

СРПСКИ

__ТЕХНИЧКИ_ЛИС1

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕНТА.

САДРЖАЈ : Београдски општински одбор, и инжињери у њему од С. стр. 73. — Технички радови у окр. ваљевском (свршетак) од 4. Гагића окр. в. инж. стр. 73. Водовод града Лијевно од Ал. Ж. Јотића стр. 76. Извештај са У месног скупа Удружење (свршетак) стр. 78. Модерна гледишта и начела при полагању и грађењу калдрме од инж. М. М. Аћи“ мовића стр. 79. Вести: Личне вести. Грађевинарске вести; Конкурс; Исправка. Обаваштења стр. 80.

Београдски Општинеки Одбор и инжењери у њему.

Познато је читаоцима Техничког Листа, да су у седници одбора београдске општине пале две клевете на Удружење Орпских Инжењера и Архитекта.

Један од господе одборника рекао је: „да Удружење каска за владом“ а други је опет рекао „да је Удружење камен спотицања, који омета велике општинске радове.“

Међутим, ни једно ни друго не стоји.

Пре свега, у одбору општине Београдске заборављају, да је Удружење, у неколико махова устајало у одбрану правде и интереса земље баш противу активних министара.

Удружење је узимало жива учешћа у свима питањима о великим општинским радовима и помагало је у много махова, да се дође до техничких правилних пројеката. Треба се само сетити, да је избор система канализације дело нашег Удружења.

Удружење је и сад устало противу регулисања Београда, овако како се сад ради, без генералног плана. То је Удружење чинило у искреној намери, да се дође до правилног решења овог тешког питања. И као што се види, Удружење је потпуно у праву. Јер општина фактички данас нема ни података потребних за правилан рад око регулације, а камо ли какав сређен и смишљен генерални план.

За доказ нека послужи најновији стечај за два инжењера, којима ће бити задаћа да прикупљају ше потребне податке. 3

Удружењу је врло жао, што чланови његови, који седе у општинском одбору, нису према Удружењу били ни толико пажљиви, да бар изађу из седнице, кад нису сматрали да треба устати у одбрану Удружења. А Управа Удружења верује, да су господа имали врло благодаран задатак, да бране Удружење од клевета и неправедних напада.

С.

Технички радови ју окр, ваљевском у 191. год.

— свршетак —

1. Мостови и пропусти.

1) Од већих мостова подигнут је дрвени мост на Колубари код Словца, на окр. путу Шабац— 7. Милановац. Да се подигне сталан мост није било срестава, јер је округ исцрпео сав стални прирез, који је био прикупљен за веће мостове, а у окр. буџету за ову годину једва се могло одвојити 12 хиљада динара за дрвени мост. Досадашњи је био толико дотрајао, да је била велика опасност за саобраћај. А како је ту одмах жељезничка станица „Словац“, то се више није смело чекати са старим мостом, него се морао градити нов, макар и дрвени. Пројекат за овај мост радио је окр. инжињер г. Зисић, који је и надзор водио, а предузимач је био Андрија Лончарић—Брушија. Предрачунска је сума била 15.388,40 дин. а на оферталној лицитацији уступљен је посао за 10.491,00 д.