Srpski tehnički list

— 138 —

Из изложених прегледа види се да је у прошлој години уписнине и редовних чланских улога наплаћено за 3110 дин. више него што је буџетом предвиђено, а да је на осталим позицијама више примљено 891 дин. тако да укупан вишак прихода достиже суму од 4001 динар, што ниједне године до данас није био случај.

По буџету расхода утрошено је више 293,10. Прекорачење је дошло услед набавке једног новог ормана и столажа за књижницу, коричења великог броја страних листова и вишка издатог процента услед повећања наплате улога.

Целокупни прираштај имовине износи:

1.) По буџету ; 5 | | ' 3707'90 дин.

2.) Ван буџета (Дом) . Е . ; ; : . 422:60,

Свега 4130:50 дин.

г.) Стање имовине На дан 5-ог маја 1912 године

На приплоду код Управе Фондова „ = |. 006. опирао левог о0 гдин; , , „ Прометне Банке по две књижице . . 3966:20 , ~ ~ | 4 . (Фонд за Дом) дол, 2526085230 кг, Готовине у кавићо ој не с ле 06. . +. 52450 ,„

Свега 18586-30 дин.

И словом; Осамнајест хиљада пет стотина осамдесет и шест динара и 30%,

У депозиту благајне налази се сума од 350 дин. намењена за награду списа о армираном бетону.

Захваљајући одлуци Министра Грађевипа г. Мих. Илића о повластици на железници члановима Удружења, одзив у плаћању улога био је похвалан. Тако је само за последња три месеца, од како су добивене сталне повластице наплаћено преко 4000 динара чланских улога. Половина чланова измирила је своје улоге и за прво полгође идуће године. Истој одлуци има се захвалити што је у прошлој години број редовних чланова повећан за пуних 25%,, што никада до сада није био случај. Желети је да се у токуидуће године и остала господа чланови одазову својој дужности, нарочито у плаћању старих и ванредних улога, како би Удружење о прослави своје двадесетпетогодишњице располагало што јачим капиталом и могло приступити подизању свога дома.

Поред захвалности коју је Управни Одбор изразио Господину Министру Грађевина г. Илићу на пажњи указаној члановима Удружења, српским инжењерима и архитектама, потписати као благајник удружења сматра за дужност да му изјави и специјалну захвалност на великој помоћи коју је Удружењу посредно указао својим актом о повластици.

5-ог маја 1912 год. Благајник у Београду. инж. Душан Божић

Предлог о спајању фондова друштвене имовине.

По члану 70. Устава нашег Удружења предвиђено је да се приход од чланова утемељача — добротвора и од уписне таксе капиталише код једног од признатих новчаних завода у Србији. Кад тај капитал достигне суму од 5000 динара принос ће се употребити на подмирење потреба Удружења и на вршење његовог задатка. Главни скуп може решити да се цела главница или један њен део употреби на подизање друштвеног дома.

По одредби овога члана поступано јеи до конца 1911 год. сакупљен је у Управи Фондова капитал од 8560:30 динара. Тој суми имало је да се дода још 1270 дин при купљених по одредби истог члана Устава до конца априла тек године. Међу тим како је пре извесног времена Управа Фондова отказала пријем приватних улога а с друге стране Удружење је пре три године основало специјални фонд за подизање Дома, то потписати у споразуму са Управним Одбором има част поднети ХХШ-ом Главном Скупу следећи предлог;

1.) Да се целокупна сума сакупљена до данас по чл. 70. Устава пренесе у фонд за Дом Удружења.

2.) Да се у будуће приходи од чланова утемељача и добротвора предају одмах фонду за Дом а приходи од уписне таксе на крају сваке године.

Овим сједињавањем фондова наш фонд за Дом Удружења достићи ће одмах једну солидну суму од близу шеснајест хиљада динара.

б-ог маја 1912 год. Благајник Удружења у Београду инж. Душан Божић