Srpski tehnički list

о

— 161 —

За Зајгдаће еп: 453,5 = 2690,6 А--2690,6" В

„ Хановер: 996,8 = 5460,96 А+5460,96" В

„ Егедеп: М = 30880 А43088,3 В

Кад се из прве две једначине одреде сачиниоци А и В и замене и у трећу, онда се добија: М = 584,60 М“— Доцније су мерењем непосредним нашли М == 588,77 Ма.

Сличан метод даје и Оитапд-Сауе у Сошт де Кагјез, само што претпоставља, да је на истој реци познат отвор семо једног старог моста. Он вели: Ако је распон старог моста / а слив долине до старог моста 85 и „ко треба израдити други мост на истој реци али слив до новог моста износи 5, онда је распон новог моста.

х= ј/З

х 51

Диран — Кле вели да овај образац даје добре резултате. Само при том треба добро пазити да није распон старог моста сувише велики или сувише мали, што се познаје по томе: дали је корито речно под мостом пролокано или има наноса, ово се очевидно претпоставља да су попречни профили прилично правилни.

У испресецаном земљишту обично су воде пролокале своје обале те се јасно оцртава профил потребан за протицање. Ту је много лакше решити питање о распону моста и потребном профилу за протицање воде.

Одредба количи:е воде по величине слива и висине кише.

Методе за срачунавање количине воде из величине слива могу се поделити у две групе:

1. Метода чисто емпиричке. Такви су: Статег Ктезшк. [ашепбито и. т д. Оне су прилично произвољне те су и резултати врло груби или никако приближни истини, јер су обрасци за рачунања, изведени из врло оскудних података.

9) Метода теоријско аналитичке. Такве су поставили: Вјоћт, у. Камеп, ЕгаћИпо и т. д. Данашњи ступањ, на ком је Хидротехника, још се може сматрати да је ступањ лутања. Многобројни фактори који упливишу на количину воде у реци такве су природе, да их је гешко довести у склади математички; однос.

Ми ћемо овде навести и једне и друге.

|.

Методе чисто емпиричке.

а) Сливови малог пространства махом су једнолики, неразгранати. Цео слив је махом једна долина. Ту је меродавна количина воде која наступа услед великих пљускова.

Целокупна количина воде која падне врло ће се брзо слити кад је слив кратак и малог прос транства а спорије ако је слив дужи. Сем тога на

малом сливу вероватно је да ће киша палати под једнако по целој површини а код велихих сливова

биће места која киша неће захватити и зато ће бити по квадратом километру разлике колинине воде за отицање. Из посматрање својих разни аутори извели су те количине и средили су их да по служе као прве приближне вредности.

Тако је КбзуШп за париски басен нашао да на секунд и на квадратни километар слива отиче:

Кад је дужина слива <74—6 км. 8 мз веде 4—8. , а | 12 а 8 М“ ,„ 12—16. , 2 МА преко 16 1 МЕ

Слично су нађени и ови податци за сливове од 1==5 кв. километара:

У равном пределу 0,5 м8 на секунд и км“

У брдовитом , нон | А 5

У планинском , 2 ден 5 Ае

За сливове од 5 — 10 квадратних километарау равном пределу 0,3 мЗ на сек. и км.з „ брдовитом , а ка би ај » „ планинском ,„ Вјен а 0»

Код овако малих сливова отвор моста, управо пропуста треба удесити тако, ако је отвор правоугаоног пресека, да га вода испуни до половине а кад је засведен онда да вода допре до опораца свода.

Магу даје за овако мале мостове непосредну ширину по овим обрасцима:

~

У разном пределу распом [, = 0,5. 71000 5 У брдовитом , Мр 1:28 1000

Где 5 значи површину слива у хектарима.

За брежуљкаст предео пропустљивим земљи“ штем може послужити за одредбу количине воде и ова таблица слив А у квадр. килолетрима:

<- 1 км: 1—10 10—40 40—100 100—300 300 —600 -> 600 количина воде.

5—3 30—15 15—10 1,0—0,6 -0,6—0,5 0,5—0,4 0,4 Куб. метара на секунд.

Еашепђиге чинио је у своје време врло многа посматрања за одредбу велике воде по величини слива. За израчунавање употребио је образац М = а. у. д. Е. Ту значи: д. висину кише, Е. величину слива а «иу су коефицијенти које зависе од каквоће земљишта и величине слива. Код малих сливова може се ставити у -1а вредност коефицијента а изложена је у овој таблици:(види табл. 1.

Кад за дотични слив знамо највећу висину на секунд онда се по овој таблици лако срачунава количина воде.

У Саксонској служи за срач. колич. воде потока малог слива ова таблица: (види таблицу 2.)

Пример : за један поток чији је слив 5 кш: