Srpski tehnički list

— 163 —

Јтица] темпоратуде На стврдњавање И отпор портланд ЦаМОНТа.

У заводима за испитивање грађевинског материјала по одавна је примећено да температура воде у којој се држе огледи од чистог цемента или цементног малтера, има знатног утицаја на њихов отпор.

То је, дакле, и један од најглавнијих разлога што се при испит„вању цемента захтева да температура воде, у којој се огледи чувају, сме да варира између ~ 15% и + 18% — па према томе и свуда сматра за нормалну температуру.

У лабораторијуму за испитивање материјала није тешко постићи да се има и цемент и ваздух и вода од приближно исте температуре, али у пракси, на градилишту, то се никад постићи не може.

Са овога разлога наћиће се вазда врло знатних разлика измећу резултата постигнутих у лабораторијуму и на градилишту.

Температура не утиче само на отпор дотичног огледног примерка, она утиче много и на спорије или брже стврдњавање самога цемента — и, скоро увек, показује се и у том погледу, знатна разлика између лабораторијских резултата и оних постигну тих на лицу места.

Утицај температуре јесте дакле један од фак тора, који може да збуни довољно неискусног техничара на овоме пољу рада.

Зато је добро да се зна: што је температура

ваздуха, воде, цемента и песка — нижа, сатим је спорије стврдњавање цемента и сатим је — бар у прво време — мања отпорна снага цемента и це-

метног малтера.

Доказано је: да је код једног и истог цемента, са којим је рађено при разним температурама једино у прво време отпорна снага мања, при ниској температури, и да се отпор после подиже и врло брзо изравна са отпорном снагом цементног малтера који је рађен при вишој — нормалној температури.

Ако означимо са 1009, отпор огледних примерака, очуваних у води температуре - 15" до + 180, онда налазимо да огледни примерци, одржавани у води на температури —- 19 до + 40, дају

отпоре: после 7 дна — — — — 64% после 28 , пе | нниревитее пало после 3 месеца —- — — — 96%

Из овога се види да инжењер нема ни у колико да очајава што, при ниској температури — дубоко у јесен, зими и рано у пролеће — цементни малтер не показује одмах нормалан отпор јер ће се исти ипак постићи најдаље у року од три

месеца по довршеном раду.

Један и исти малтер испитан је при разним температурама и показао је следеће гсултате: после 7 дана (1! дан на ваздуху од 180, па за тим 6 дана у води) при температури.

од 11 отпор на истезање 7,9 кгр.

16 4 9,5 кгр20 " 10,0 кгр. 25 . 10,5 кгр.

а после 28 дана (1 дан на ваздуху од 18%и 27 дана у води) при температури од 11 отпор на истезање 11,90 кгр.

16 13,60 кгр. 20 14,20 кгр. 25 14,70 кгр.

На основи горе изложеног може се закључити да отпор цеметног малтера расте са повећањем температуре — али само у први мах, јер, као што смо раније видели, већ у року од три месеца разлика у температури не показује више скоро некаквог дејства.

Н. Матојловић.

СПИСАК

Одобрених планова за каналисање имања у Београду

Милосав Митровић, А о

(задужбина Васе и ) Николе Радојковића)

Ст. Бана и Књ. Љубице

Милан Р. Милојковић, Кр. Наталије 84 Макс Херцов. Књ. Љубице 2 Тадија Николић, Видинска 18

, – м 14 Милева Ђ. Благојевић Скопљанска 17 Марта П. Хорстиг Студеничка 79 Марко Леко Васе Чарапића 15 Александра Јовановић Ломина 39 Механска Задруга Дворска 9 Ђорђе Антић Цара Душана 37 Милка М. Живковић Кондина 28 Милка Креманац Цар. Уроша 34 Милан Цветичанин Стр. Бана 83 Миливој О. Поповић , 24 Милош Милошевић Цара Уроша 34 Обрад Бостончић Зетска 1

Цетињска 9

Миноло Мунк