Srpski tehnički list

— 190 —

прочитају сви извештаји. Скуп жели да чује

прво све извештаје.

3, Књижничар, Д. Маслаћ, штај о стању књижнице (в. с. т. л. стр. 145.)

4) Н. Смиљанић, члан Управног Одбора чита извештај о Српском Техничком Листу (в. с. т. л. бр. 19. стр. 145.)

5.) Благајник Д. Божић, чита извештај о стању благајнице Удружења и С. Т. Листа (в С. Т. Л. бр. 18. стр. 137 и 140.)

Председник Ј. Стефановић моли чланове Надзорног Одбора да прочитају свој извештај. 6.) Д. Владисављевић, члан Надзорног Одбора, чита извештај (в. С.Т. Л. бр. 24 и 25. стр. 185.). У Извештају, који су потписали сви чланови Н. Одбора; Ј. Смедеревац, М. Сарић и Д. Владисављевић предлаже, се да се Управном одбору изда разрешница.

7.) Преседник Ј. Стефановић позива чланове Удружења на дискусију о поднесеним извештајима и о давању разрешнице Управном Одбору.

Н. Манојловић — задовољан је извештајима Упр. Одбора и нада се да они могу бити поучни за нове чланове (у прошлој години 48 чл. нових) од којих се с правом очекује живљи рад и боље расположење за Удружење. Замера што се у извештајима не помиње ништа о екскурсијама, које су у току године чињене, Имена сопственика предузећа која су посећена, треба да се на скупу чују. Налази, да г. Миши Николићу треба изјавити особиту благодарност за учињени поклон књижници Удружења. „Такви ретки примери треба и другима да послуже за углед. Живео Миша Николић!“ (Сви присутни; “Живео, живео!“)

— „Са сарадњом на С. Т. Листу није Управни Одбор задовољан. Раније су г.г. Божић и Димић израђивали стручни додатак а сада га немамо. Београд међутим, има данас таквих грађевина, да се врло лепо може израдити какав архитектонски додатак. Планови свих већих и инж. и арх. грађевина налазе се у Министарству Грађевина, где треба учинити само један корак, па би се добили. Још пре више од 10 год. Установљена јеу Мин Грађевина архива, у којој се налазе пројекти свих грађевина.

Тамо ће се наћи пројекти и новијих и старијих грађевина, који кад се објаве потпуно: цртежи са описом, програмом и разлозима, могу врло корисно да послуже млађима. Он верује да ће се г. Министар тој жељи У-

чита извеар: 48.

| тања,

дружења одазвати врло радо, кад је до сада учинио много више,

У извештају се само наговештава спремање за прославу 25-то годишњице Удружења. Не говори се ништа о материјалним средствима за ту прославу — у томе је празнина извештаја. Удружење има један фонд, али је он одређен за дом ане за прославу. Налази, да Управа треба живље да поради на једном предлогу за фонд прославе. — Предлаже, да се преко зиме одреди неки дан за ванредну скупштину Удружења. Данашњи дан није довољан, јер се за једно пре подне једва стигну да претресу сви извештаји и изврше избори, а на ванредној скупштини би се могла претресати специјално каква важна. пикоју су на дневном реду. Налази да Управни Одбор треба о томе да размисли па да сазове ванредну скупштину.

Председник, Ј. Стефановић. За састављање Споменице писано је већ појединцима и добивеви су пристанци. У буџету за ову годину одређено је 1000 дин. за материјалне издатке Споменице. Као што се види, дакле, Управа ради на томе.“

1, Јирачек тражи да се уз годишњи извештај штампају имена чланова Удружења у С. Т. Листу, како би се могло видети ко су нам другови.

Председник, Ј. Стефановић. — Ми с вре мена на време штампамоу С. Т. Листу име на нових примљених чланова а по овој жељи г. Јирачека ми ћемо штампати ускоро и именсвих чланова,

Ј. Зрнић. У допуну извештаја требала је што поменути о уређењу наше струке. Колеге у унутрашњости налазе се у великој незгоди због новог закона о држ. рачуноводству, који су доносили они, који струку не познају. Трожи да се приступи изради закона о уређењу наше струке, дасе зна, ко шта радни и за шта одговара.

Председник Ј. Стефановић. — Ми смо имали много посла око тога. Имали смо на месним скуповима грађевински закон Београда и добили смо од два господина драгоцених података, о томе законском пројекту, али чланови из округа нису говорили о томе ништа. Од њих треба да потекне иницијатива за послове, јер се њихови јади овде не знају.

Д. Мирковић. — Унапред изјављујем, да нисам потпуно задовољан ни извештајем Управе ни њеним радом. (Осим извештаја благајнице остали извештаји показују све неуспехе. За успех у благајници треба да захвали-