Srpski tehnički list

---5000 =

тражењу Министарски Савет, по предлогу Министра, Народне Привреде, а по саслушају

Државног Савета, може решити, да се један

део оваких трошкова, који падају на општину, пренесе на округ у коме се оне налазе, или државу.

· Члан 71.

Ако сопственици земљишта, исушеног на начин из прве алинеје претходног члана, не би хтели примити га у обрађивање у року од три године, или ако би га примили, а неби уредно плаћали распоређене трошкове, онда Министар Народне Привреде има право одузети им управу тим земљиштем и екеплоатисати га на начин, какав он нађе за најподеснији, све дотле, док се из прихода тог земљишта распоређени трошкови не исплате (чл. 32—85).

Млан 72.

Ако би Министар Народне Привреде решио, да се ови радови изврше путем предузимача, онда ће он у дотичној општини где се сопственици налазе, пре држања лицитације, изложити погодбе и услове за израду тих радова и позваће сопственике, општину, срез м округ, да се у року од три месеца изјасне, хоће ли ове радове под истим условима сами извршити.

Ако се ови не сагласе или не изјасне у. датом им року, онда ће Министар Народне Привреде наредити извршење ових радова, по прописима, који важе за подизање јавних грађевина,

Члан 78.

Ради утврђивања распореда трошкова, добивено исушено земљиште поделиће се у више класа и те прома добивеним кориетима. Класа може бити највише десет, а најмање три.

Члан 74.

Сопетвеници земљишта, кроз које се спроводе канали од исушеног земљишта, дужни су то уз накнаду допустити. :Али они имају и право епровести сву штетну воду са свога земљишта у ове канале, и у том случају они су дужни поднети не само све трошкове око. измена, које би спрово-

ђење воде ва њиховог земљишта у канале, изазвало, него и сразмерно користима, које отуда добијају, један део издатака за извршење и одржавање главног канала.

Члан 75.

Ако је исушавање могуће извести у вези ва другим радовима за употребу и одбрану од воде, а докаже се да се исушавање може рационалније и економније извести у вези са тим радовима, па их заинтересовани не би хтели вршити, или не би допустили везу, онда Министар Народне Привреде има права, да их на то принуди, или да нареди иввршење радова, па да, трошкове распореди на еве заинтересоване (чл. 93—85).

(наставиће се)

СПИСАК

Одобрених планова за каналисање имања у Београду

Јован М. Томић Страх. Бана 70 Михајло Павловић Рајићева 27. Милан Р. Димић Душанова 88. Савка М, Панић Студеничка 41. Ленка С. Масларевић Књ. Љубице 29. Коста П. Хорстиг Бирчанинова 28. Јања Пашона В. Караџића 11. Јованка Петровић Ломина 28. С. Павловић Кр. Милутина 89. Мих. Јечменица Кр. Петра 67. Мица Пг. К. Јованови М. Великог 81 Дом Сиротне Деце Душанова 10.

„ _ Ст. Бана 7 Михајло Геске Вој. Добрњца 23. Маса Томе Томашевића Македонска 35. Задужбина Васе и Николе Радојковића

Цетињска 7 Задужбина Васе и Николе Радојковића Цетињска 5

Драгутин Станковић Цара Уроша 42. Маса Томе Томашевића Цетињска 2Милорад Стефановић Кр. Милана 7. Јарослав Јонкура Ломина 13. Маса Косте Крстића Поп. Лукина 10. Катарина Г. Ристић Балканска 9.

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Душан Божић инжењер

Одговорни уредник Јефта Т.-Стефаповић редовни професор Универзитета. Штампирија К. Грегорића и Друга — Београд.

Ја У