Srpski tehnički list

— 262 —

се ти нови послови изврше у режији, а после да предузимач настави првим предрачуном предвиђене радове.

Али предузимач успе преко зиме да и то решење измени у толико, што и Министарство Грађевина донесе одлуку, ла се свршени обални стубови колаудју, од предузимача откупи спремљени материјал за средњи стуб и израда стуба изда другом предузимачу. Овим се г. Ћермило ослободио овога посла.

Што држимо, да не би требало да уради скруполозан предузимач. Али изгледа да је данас и у другим послозима ретка претерана савесност па иу предузимачком.

На новој одржаној лицитацији израду овога средњег стуба узео је г. Јосиф Гранжан, предузимач из Ниша.

Нови пројекат измењен је у толико што је место загата узета само једна дужа оплата око старе побивене оплате а у растајању од ње за 1 м. Те је та висока оплата са старом вршила улогу загата, пошто је између њих набовена иловача.

Ово је урађено због тога што се потпун загат није могао поставити, јер. су у близини старе оплате јармови провизорног моста за пролаз за време граћења.

Али и овако израђене оплате дејствовале су врло добро. Јер се вода избацивала из јаме једном центрифугалном црпком са цевима дебљине 10 см, у пречнику.

Нарочито је било добро израђена унутарња оплата, која готово није викоко пропуштала воду са стране но само у дну из међу поломљених врхова побиваних кроз облутке и кроз стену.

Пошто је стена у темељу заравњена, констатовано је, да је стена нађена готово на првобитно предвиђеној коти, те је и темељ постављен на пројектованој коти.

Предузимач г. Гранжан доста је брзо извршио бетоновање овога стуба, јер је бетон радио машински. Локомобила је равномерно окретала и црпку за црпљење воде из темељне јаме и ротациону машину за израду бетона, тако, да је бетоновање вршено у суву и доста брзо и са размерно малом послугом.

По прегледу после осам дана, бетом је био компактан и чврст, пијуком се није могао одваљивати и ћускијом пробијати и ако је био мешавине. !: 2: 5: | Тако је једном и овај темељ постављен сада а почет још у јулу 1910 год.

Игтина овај је предузимач био срећан у томе што је за време од 2 месеца рада на

овом послу била вода врло мала и није ни једном ни мало надошла.

Али се на овом послу увидело да је са свим ризично претпоставити, да се са простом оплатом ухвати темељ у рекама, којима се нагло мења стање воде и чија су кортта пуна муља и ситног песка као што су неге Мораве. Готово је неопходно потребан загат, где се не употреби пнеуматичко фундовање.

Довршењем овога стуба имаћемо у округу врањском довршене стубове за 4 велика моста, за које су већ паодавно и конструкције гвоздене погођене. Те ћемо, ваљада, најдаље до половине идуће године имати готове те мостове.

При крају поменутог прошлогодишњег извештаја наговештено је, да се ради пројекат и за још један мост од 60 м. преко Љуборађе. Тај је пројекат још прошлог септембра, дакле скоро пре годину дана, послат Министарству Грађевина на ревизију, па се још није вратио. Нека је и овом приликом маркиран „тако брз“ рад нашег Министарства

Грађевина.

31-УШ-1912 Врање

Ј. 0. 3.

Волина општински радови У Београду,

Београд се задужио са 60 милиона динара да би могао извршити радове потребне да варош и престоница одгогорф условима за живот становништва и репрезентацију државе.

Наш председник општине са својим општинским одбором прегли су, да што пре дођу до циља. У Београду се ради на преуређењу. Многи су радови в.ћ при крају извршења, други су у почетку а трећи тек у пројекту. Наш лист досад није имао много прилике да се позабави свим тим радовима. Многи инжењери ангажовани у раду, нису имали времена, а можда ни довољно расположења, да отим радовима даду мало саопштењл у Техничком Листу. Међутим су радови толико важни и интересантни, да би о њима вредило проговорити у стручном листу са стручног гледишта. Ми из искуства знамо, како је стручњацима често врло незгодно да систематски среде и за штампу припреме резултате својих опажања и својих студија. Други опет мисле, да је оно што су у пракси искусили и видели тако обично, да га није