Srpski tehnički list

БРОЈ 34

У Београду Недеља 2 Септембра 1912. год.

ГОД. ХХШ

СРПСКИ

ТЕХНИЧКИ ЛИСТ

__ ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА

САДРЖАЈ : Мост преко Мораве у Владичином

"ану, од Ј, П. 3. Стр, 262, Велики општински радови у Београду. Стр. 262

Одредба Профила за отицање Воде испод Мостоваи пропуста год Ј, Стр. 268. Белешке. Вести,

Мост преко Мораве у Владичином Хану

Баш пре неколико дана прошла је година, | како смо у овом нашем листу, под насловом „мостови у врањском округу“ саопштили читаоцима у коме се стадијуму грађења налазе мостови преко Мораве: Код Врањске Бање, у Владичином Хану и на путу између Лесковца и Власотинца и мост преко Власине у Власотинцу.

Стубови за мостове код Врањске Бање и код Лесковца и обални у Владичином Хану довршени су крајем прошле године, а у Власотинцу преко Власине довршују се сада, јер су у прошлој години тек почети припремни радови. ни Грађење средњег стуба у Владичином Хану прешло је и у ову годину, као што је и напоменуто у ранијем извештају.

Сад је већ постављен темељ и овоме средњем стубу, те се знају тачније све околности, које ће, у кратко саопштене овде, исправити унеколико лањски извештај о истом раду.

У лањском извештају напоменуто је, да је предузимач г. Н. Ћермило, коме је првобитно био уступљен овај посао, дошао у несугласице са надзорним инжињером па, зуме се, и са округом као послодавцем.

Ове су несугла'ице дошле у главном, због рђаве класификације материјала у предрачуну који је откопаван за темеље стубова и кроз који је побивана оплата.

Предрачуном је било предвиђено копање земље за темеље и побивање оплате кроз земљу.

Међутим скоро сваки ко је прошао поред Јужне Мораве, нарочито од Ниша навише увидео је, да је корито Моравино испуњено

ра- |

песком и шљунком. А клисуром од Грделице па навише још и доста крупним облуцима.

Предузимач г. Ћермило користио се разуме се, овом рђавом класификацијом материјала, те је тражио накнаде за рад у тежем материјалу нарочито за побијање оплате, што је и добио.

Али услед тешког побијања оплате кроз шљунак и крупније облутке, а нарочито услед чешћих већих вода за време копања |темеља и побијања оплате, предузимач није могао побити оплату на предвиђену дубину пити је у опште израдио добру оплату. Те је неколико пута, после сваке веће воде имао потпуно засуту темељну јаму у колико је била ископана. И морао је увек после веће воде предходно вадити муљ и нанос из јаме, што га је скоро стајало исте муке као и првобитно копање. Е

Видећи тако, да је дошао у доста тежак

| положај, а и на измаку јесени, предузимач је „успео да се прекине рад на даљем копању

темеља и да се предходно тачније изврши Сондажа, па да се пројектује према тој сондажи и могући начин извршења темеља.

По извршеном поновном сондовању у ископаној јами нашло се, да треба темељ спустити још око 70 см.

Ради тога пројектован је загат око побивене оплате а поред тога и још једна нова оплата у старој побивеној оплати. Увидело се дакле да је готово немогућно поставити темељ стубу у сред Мораве само са простом оплатом а нарочито кад је још кишно доба

као што беше у овом крају јесени 1910. г,

Пошто се није могао постићи споразум 0 ценама тих накнадних радова са предузимачем, јер је још било важно споразумевање за нове радове на основу чл. 7 општих услова, то је Министарски Савет одобрио, да